אח, הריח. איזה ריח. זה הדבר הראשון שמרגישים כשנכנסים לבית הקפה "האלפחורס של יהודית". הריח הזה של עוגיות ומאפים שנאפים דקות לפני שהם מוגשים לצלחתכם ונימוחים בפיכם. אח, הריח הזה ויהודית הצנועה, שתצא אליכם בחיוך כשסינר למותניה ותניח על שולחנכם צלחת של אלפחורס קטנטנים שמתפוצצים בפה בבוסט של ריבת חלב. אכן, קבלת פנים נפלאה סידרו לי כאן, במושב כוכב מיכאל. אבל לא רק המאפים של יהודית ציפו לי כאן, אלא גם בוסתן צבעוני שבו מאות סוגים של פירות אקזוטיים, אנשים נפלאים שמייצרים במו ידיהם סבונים ריחניים, קמח שנטחן בשיטות עתיקות, שמן זית משובח ואפילו טיול אופניים בנופים מלאי יופי והיסטוריה. שנתחיל?
קצת מארגנטינה
כוכב מיכאל הוא מושב חקלאי במישור החוף הדרומי (ממש בגבול הנגב הצפוני), בין קריית גת לאשקלון. היישוב הוקם ב־1950 ושימש מעברה לעולים מעיראק. המעברה, שנקראה "כוכב", על שמו של הכפר הערבי כאוכבה ששכן באזור עד מלחמת העצמאות, ננטשה בסופו של דבר. ב־1963 יושב המקום מחדש על ידי עולים מארגנטינה, ולשמו של היישוב נוסף השם "מיכאל", על שמו של סר מיכאל שובל (Sir Michael Sobell) - נדבן בריטי, שתרם למושב כסף רב בשנות השישים. רוב המשפחות במושב עבדו בענפי החקלאות השונים ובמפעל לייצור שקי יוטה, ובשנות השמונים הצטרפה למושב קבוצה גדולה של משפחות ישראליות, שחלקן ממפוני סיני.
מול הקפה של יהודית ניצב הבית הראשון שנבנה במושב, שאנשיו מתכוונים להקים בו מוזיאון. יהודית ורביצקי מבית הקפה מתארת איך הגיעה לכאן מבואנוס איירס עם גרעין העולים מארגנטינה. "לא היה כאן פשוט בהתחלה", היא אומרת, "המקום היה מרוחק ומבודד יחסית", והיא מספרת איך הקימה מפעל קטן ששיווק מטעמים לבתי קפה, שבעזרתו הביאה לאזור קצת מהארגנטינה שלה.
היא מגוללת בפניי את ההיסטוריה של האלפחורס. מתברר שראשיתה של העוגייה אצל המוסלמים דווקא, ושמקור השם הספרדי אלפחור במילה הערבית אַל־פָאחִ'ר, שפירושה "המשובח". המוסלמים ששלטו בספרד לפני תקופת האינקוויזיציה הביאו אותה לאירופה, והעוגייה אומצה בחום על ידי היהודים האנוסים. לאחר גירוש ספרד החלו להופיע מתכונים של האלפחורס בכל מקום שאליו הגיעו מגורשי ספרד, ועם השנים היא הפכה להיות ה־עוגייה, בה"א הידיעה, של ארגנטינה.
סבה של יהודית, אמיליו, היה אופה כבר בתחילת המאה הקודמת, וכך היא הכירה את סודות האפייה. לפני שנה פתחה עם בתה סתיו את בית הקפה המשפחתי הצנוע שבמושב. כרגע המקום פתוח רק בימי חמישי ושישי, וככל עסק משפחתי, היחס כאן אישי ונעים והאוכל מוצע במחירים הוגנים.
בנוסף מעבירה יהודית סדנאות אפייה למשפחות ולמבוגרים. האלפחורס של יהודית הוא רק אחד מכמה עסקי תיירות במושב, שכולם עובדים יחד ולחוד, כך שכל מי שיגיע לבלות כאן יוכל להעביר בכיף יממה שלמה במקום.
בדלת הסמוכה לבית הקפה תוזמנו להיכנס לטחנת הקמח "קמח הארץ" כדי לפגוש את אמנון ברזין. ברזין, יו"ר הוועד המקומי של המושב, הגיע לכאן במקרה לפני 16 שנה, והתאהב במקום בשעה שהתארח אצל אחד התושבים.
טחנת הקמח שלו עובדת עם ציוד חדיש אך משתמשת בשיטות ישנות. אפשר לבקר בטחנה בתיאום מראש, ואמנון יסביר לכם על תהליך הטחינה: מהגרגר ועד הקמח. בעתיד מתכננים כאן מרכז מבקרים, שבו יוכלו האורחים להתנסות בטחינת חיטה עד לשלב אפיית הלחם, אולם כרגע מדובר בסיור ראשוני ללא תשלום.

סבוני יהל. מיוצרים מחומרים טבעיים בלבד
אנחנו ממשיכים לחצר המלבבת בביתו של עודד שרעבי, שהסבונים שהוא מייצר, "סבוני יהל", קרויים על שם בתו הקטנה והפכו כבר לשם דבר. שרעבי בא בכלל מתחום החינוך, אבל כשזוגתו הדר החלה ללמוד להיות דולה הוא התחיל להתעניין בנושא צמחי המרפא, למד ארומתרפיה והחל לייצר סבונים וקרמים למשפחתו.
שרעבי מבקש להדגיש שהסבונים מיוצרים מחומרים טבעיים בלבד והם מיוחדים מאוד: יש כאן סבון חלב עיזים, שעוזר בריפוי פצעים ובעיות עור, סבון דולה על בסיס שמנים, המתאים לנשים בהריון ולנשים מניקות, ועוד ועוד.
תות פקיסטני
אני ממשיכה ל"ספוטה" - גן קסום שבו גדלים אינסוף פירות אקזוטיים, שאפשר לבקר בו ולטעום מפירותיו. עם הגיעי פוגש אותי מתחת לשבכת שיחי הגפן ארנון אפרת. הוא מוביל אותנו בחיוך רחב לספסל מיוחד עשוי אמבטיה נשכחת, ופורש לפנינו תקרובת נפלאה המדיפה ריחות אקזוטיים. מדובר בעשרות סוגים של פירות, שאת חלקם מעולם לא ראיתי, דוגמת קרמבולה מתוקה להפליא מזן מתוק שהוא הביא לארץ, תות פקיסטני מוארך שטעמו נפלא ובננות אדומות מתוקות מתוקות. על הדרך הוא מבקש מאיתנו לטעום קקטוס אכיל ששמו פוליטוס, כולל חמוצים שעשה ממנו.
לאחר הטעימות ארנון מוביל אותנו לאחד המקומות היותר מרגשים שטיילתי בהם: מטע עצי הפרי שלו. יש במטע הזה, המשתרע על 8.5 דונמים, קרוב ל־200 סוגים של עצי פרי. ארנון מוביל אותנו מעץ לעץ, ובידו אולר קטן שבעזרתו הוא מפצח פירות, ונותן לנו להריח ולטעום. מרגישים שהענק מאוהב בגנו, וזהו עונג צרוף לפסוע בין העצים ולהאזין לו. בואו לכאן ותוכלו לראות ולשמוע על תפוז הקופים, הקרוי כך משום שקליפתו כה קשה שרק קופים יודעים לפצחה; לטעום את שעועית הגלידה - עץ שזרעי השעועית שלו עטופים במוך לבן שטעמו כטעם גלידה; ולהתפעל מעץ הבאובב המרשים שיש כאן.

פירות בגן של ספוטה. ניחוחות וצבעים // צילום: לירון אלמוג
לאחר שאני יוצאת הלומת ניחוחות פרי מבוסתנו של ארנון אני יוצאת לטיול קטן באזור, שכן מדובר באזור מקסים לטיולי אופניים.
ממש ליד הצרכנייה של המושב הקימו מאיה ויואב רמתי מרכז לרכיבת אופניים שנקרא "נקודת ציון", ובו תוכלו לשכור אופניים ולצאת לרכיבה מלווים במדריך. הרכיבות מתבצעות בימי שישי ושבת, בתיאום מראש, ומתאימות לילדים החל מגיל שנה. כמובן, גם אם תגיעו עם אופניכם האישיים, תוכלו לקבל עצה טובה בנוגע למסלולי רכיבה בסביבה.
אנחנו עשינו טיול רכיבה מקסים לחוליקאת - גבעה שהיתה חלק מהכפר הערבי חוליקאת, ששכן באזור לפני מלחמת העצמאות. מדובר בגבעה אסטרטגית, שממנה אפשר להשקיף אל נופי מישור החוף הדרומי ושפלת יהודה. בשל המיקום הפך המקום למוקד קרבות במלחמת העצמאות, וניצבות כאן שלוש אנדרטות לזכר הנופלים. ביום יפה עם ראות טובה אפשר להביט על הנוף, להתרשם מהאנדרטות, ללמוד מעט על ההיסטוריה של המקום ולערוך פיקניק בחניון קק"ל שבמקום.
ואם כבר בקרבות עסקינן, בכוכב מיכאל תוכלו לעשות פעילות באמת ייחודית: לירות בחץ וקשת. "קשתי כוכב" הוא מתחם ירי חיצים הממוקם מול נוף מרהיב ופורח. תוכלו להגיע לכאן, להתנסות בירי חיצים בקשתות השונות, לקבל ידע מרתק על שיטות הירי השונות וליהנות מחוויה ייחודית ומהנה.
המשפחה התגייסה
אנחנו ממשיכים לסטודיו של ראומה נחמיאס, אישה מלאת אנרגיה, שמרכזת את כל עסקי התיירות במושב. בעברה ניהלה בנק במשך שנים רבות ולפני שש שנים פתחה את הסטודיו שלה לקרמיקה. תוכלו להגיע לסטודיו, המשקיף למטע של ארנון אפרת, לעשות סדנת קרמיקה מהנה על פי טעמכם ועל הדרך לרכוש את שמן הזית והזיתים הלא פחות מנפלאים שראומה מכינה בעצמה, ממטע הזיתים המשפחתי.
החלטנו לסיים את היום במרפסת, המשקיפה לנוף עוצר נשימה של כרמים ושדות, ב"טעם שלי" - מקום מפגש לאירועים עסקיים שהקימה רחלי אביתר. לאביתר קריירה ענפה בתחום הניהול, אך היא תמיד רצתה לעשות משהו שקשור לתחום התוכן והאירוח. לשם הגשמת חלומה היא גייסה את כל המשפחה והפכה את יחידת הדיור הקטנה של ביתה למקום מעוצב, המיועד למפגשים אינטימיים של קבוצות המעוניינות לטייל באזור, לשמוע הרצאה ואפילו לסעוד בארוחה שתוזמן עבורכם במיוחד מקייטרינג ממסעדת מריולו באשקלון. כך מסתיים לו יום נפלא בחברה נפלאה. בואו לבקר בכוכב מיכאל.
• • • •
איך כמה ולמה
• האלפחורס של יהודית
פתוח: ה' 14:00-22:00, ו' 8:00-15:30. בשאר הימים בתיאום מראש.
פייסבוק: "האלפחורס של יהודית"
• קמח הארץ
טחנת קמח. ביקור בתיאום מראש עם אמנון ברזין, טל' 08-6442224
• סבוני יהל
סבונים והרצאות בנושא ארומתרפיה. טל' 050-7721216.
• ספוטה
בוסתן עצי פרי אקזוטיים.
משק ארנון, הזית 46. טל' 08-6754569.
סיורים בתיאום מראש
• חוליקאת
איך מגיעים: נוסעים בכביש 232, כ־5.5 ק"מ מדרום לצומת גבעתי פונים מערבה לדרך עפר ונוסעים בעקבות השילוט המפנה לגבעה. לאחר נסיעה של כקילומטר פונים שמאלה להמשך הדרך, וכעבור כ־400 מטרים נוספים פונים שמאלה לאתר ההנצחה ולחניון
• קשתי כוכב
טל' 054-7955560. בתיאום מראש.
אתר: www.kashat.org.il
• הסטודיו של ראומה
סדנאות קרמיקה ומכירת שמן זית.
הזית 43, טל' 054-7707830.
פייסבוק: "ראומה - יצירה רוח חומר"
• נקודת ציון
מרכז האופניים.
טל' 077-3009787, 052-8221618.
אתר: www.nekodatz.com
• בטעם שלי
בית למפגשים עסקיים.
טל' 050-6496600.
אתר: www.btamsheli.co.il
• מסעדת מריולו
כצנלסון 13, אשקלון. טל 077-4600970
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו