חשיפת "ישראל היום" על כך שההתאחדות לכדורגל חייבת כספים לחלק מקבוצות ליגת העל הגיעה אתמול גם לשולחן הכנסת - לוועדה לביקורת המדינה. שרת הספורט לימור לבנת אף שוחחה בעניין עם יו"ר מועצת ההימורים, צחי פישביין, ומכתב בעניין עשוי להגיע בימים הקרובים למשרדי ההתאחדות.
צילום: ערוץ הכנסת
החשיפה ב"ישראל היום" לא פסחה גם על הקבוצות, ומעדויות נוספות שהגיעו מתברר כי הנתונים שנחשפו אתמול הם חלקיים ומהווים רק חלק קטן מהחוב של ההתאחדות לכדורגל כלפיהן.
על פי גורמים בכירים בכדורגל הישראלי עיקר החוב של ההתאחדות הוא לשתי הקבוצות העשירות בליגה - מכבי ת"א ומכבי חיפה - והוא מוערך במיליוני שקלים, ויש הטוענים כי הוא אף חוצה את מחסום ה־10 מיליון שקלים, מה ששקול לתקציב מינימום של קבוצה בליגת העל.
מדובר במענקי מיקום ומענקים נוספים שמגיעים לשתיים, ובמקרה של חיפה, מדובר לא רק על העונה שעברה אלא גם כספים שמגיעים למועדון מעונות קודמות. בחיפה טענו אמש כי פנו מספר פעמים להתאחדות בנוגע לחוב, שנעמד על פי מקורב למועדון ב"כמה מיליוני שקלים".
מעבר לכך, מתברר שבקבוצות עצמן לא ידעו שהתופעה כה רחבה. "חשבנו שזה משהו קטן שקשור בנו, אבל התברר לנו מקריאה בעיתון שיש עוד מועדונים שחייבים להם כסף", אמר אתמול בכיר מאחת הקבוצות בליגת העל.
כבר כעת ברור כי עניין החובות הפך למרכזי מאוד מבחינת ראשי הקבוצות. בשל משחקי הקבוצות הישראליות במפעלים האירופיים ראשיהן צפויים להיפגש ולדון בעניין רק בשבוע הבא. מעבר לנושאים הכספיים, הקבוצות יעלו נושאים נוספים דוגמת דחיית הליגה ונקיטת עמדה ברורה מול משרד הספורט וההתאחדות.
אחת הטענות המרכזיות שנשמעות מכיוונם של מנהלים בקבוצות בכירות בליגה מדברת על כך שקשה מאוד להשיג את אנשי הכספים של ההתאחדות, במיוחד את הגזבר מאיר ליבר.
גורם בכיר באחד מקבוצות ליגת העל אמר אתמול: "קראתי שבהתאחדות לכדורגל אמרו לכם שאפשר לפנות למאיר ליבר בכל זמן כדי לשאול שאלות, שיבדקו שוב האם הזמינות של מר ליבר רצינית".
דוברת ההתאחדות, מיכל גרונדלנד, מסרה בתגובה: "ההתאחדות לכדורגל לא דנה על עניינים כספיים של קבוצות מעל לדפי העיתונים. אם קבוצה רוצה, היא מוזמנת בכל עת לברר את מאזנה הכספי אל מול החשב, מאיר ליבר״.
"שקיפות לאורך ולרוחב"
בשעה שראשי הקבוצות עדיין שוקלים כיצד לפעול, יו"ר הטוטו, צחי פישביין, הבהיר אתמול בשיחה עם "ישראל היום" כי בכוונתו לגרום לכך שכל קבוצה בליגת העל תדע בדיוק מה המענקים שמקבלות שאר הקולגות בליגה מההתאחדות בכל דרך ובכל צורה. בנוסף, פישביין דורש מלוזון וחבריו שהנתונים יופיעו באתר ההתאחדות.
"אני מבקש שקיפות לאורך ולרוחב, שכל קבוצה תדע כמה שאר הקבוצות בליגה קיבלו ושזה יפורסם בפומבי", אמר אתמול פישביין וסיפר על המכתב ששלח להתאחדות לפני שלושה ימים שבו ביקש לקבל נתונים ברזולוציה הגבוהה ביותר: "בסוף התהליך נרצה שכל קבוצה תדע כמה הקצבה היא קיבלה, אבל לא רק. סכנין צריכה לדעת גם כמה עכו ובני יהודה קיבלה וכמה מכבי ת"א קיבלה".
"עדיף שלוזון יפרוש"
בהמשך לשאלת חלוקת ההקצבות נרשמה אתמול באולם נגב בכנסת עליית מדרגה ביחס לטיפול המדיני ביישום דו"ח זליכה או דודי כהן.
לראשונה מאז פרצה סערת דו"ח זליכה, התכנסו סביב שולחן אחד השרה לימור לבנת, פישביין ונציגים מההתאחדות ובראשם המנכ"ל העוזב, אורי שילה, במסגרת דיון מיוחד בוועדה לביקורת המדינה על פתיחת עונת המשחקים הקרובה שנמצאת בספק.
אידיליה, עם זאת, לא היתה שם. גם היו"ר אבי לוזון לא הגיע לפגישה.
אחרי יותר משעה של דיונים באולם ירה יו"ר הוועדה ח"כ אמנון כהן (ש"ס): "עדיף שאבי לוזון יפרוש בכבוד. יש כאן ניגוד עניינים מובהק. אחרת, ניאלץ לחוקק חוק".
כהן פנה גם למבקר המדינה שישב לצידו והינחה אותו להמשיך לטפל בנושא. המוסד בדק לאחרונה את ההתאחדות אבל ממצאים רשמיים טרם פורסמו.
מי שהרגיש במיוחד את היעדרותו של יו"ר ההתאחדות היה המנכ"ל שילה, שניסה לגייס את כל המאמצים כדי להגן על התאחדות ועל העומד בראשה.
"אנחנו מתנהלים בצורה השקופה ביותר, הנקייה ביותר והערכית ביותר. צריך להפסיק להילחם", אמר שילה, "הקמת מינהלת הליגה תייתר את נושא ניגוד העניינים".
לשאלה מדוע לא הגיע לוזון לדיון, זאת למרות שהוזמן אליו, ענה שילה תשובה מפתיעה: "לוזון נמצא בפגישה חשובה מאוד בבנק דיסקונט, שנקבעה לפני כמה חודשים".
בשלב זה קטע אותו ח"כ מיקי רוזנטל (עבודה) ששאל: "איך בדיוק? אני מבקש לקבל תשובות". גם לבנת הוסיפה: "מי שיישב במינהלת מטעם מכבי פ"ת הוא עמוס לוזון".
פרופ' ירון זליכה, שנכח אף הוא בדיון, תקף את שילה: "מסע הטעייה כזה לא ראיתי שנים. עבירת ניגוד העניינים היא לא עבירה של פעולה. המצב עצמו הוא העבירה. עצם זה שאתה לא מבין שזו בעיה חמורה, וכן אגיד ריקבון - זו בעיה חמורה עוד יותר".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
