במשרד הבריאות הגדירו את מעשי הרופאים "רשלנות חמורה"

"רשלנות חמורה": משרד הבריאות נגד רופאים המתנגדים לחיסונים

בעקבות תחקיר "ישראל היום": לראשונה בתולדות מערכת הבריאות - המלצה להליכי משמעת נגד ד"ר חיים רוזנטל וד"ר ניקול אזרחי • "רשלנותם הובילה לירידה בחיסונים, בהם נגד חצבת" • אם יורשעו, עונשם עלול להיות שלילת רישיון הרפואה • ד"ר רוזנטל: "אין בכך עבירה אתית"

משרד הבריאות צפוי לנקוט הליכים משמעתיים נגד שני רופאים, משום שייעצו לאלפי מטופלים להימנע מחיסונים, ואף העניקו טיפול בהתאם לתפיסה זו. במשרד הגדירו את המעשים "רשלנות חמורה".  

זו הפעם הראשונה בתולדות מערכת הבריאות בישראל, שבה יינקטו הליכים כאלה נגד רופאים. כל זאת במסגרת המאבק של משרד הבריאות לצמצם את התופעה של אלפי הורים המתנגדים לחסן את ילדיהם, ובחלק מהמקרים עושים זאת בעידוד או גיבוי רופאים ישראלים.

הליכים משמעתיים נגד רופאים מתנהלים בבית הדין למשמעת במשרד הבריאות. במקרה שרופא מורשע - עלול להיגזר עליו עונש של שלילת הרישיון לעיסוק ברפואה.

 

הרקע: מגפת החצבת

ההמלצות החדשות נגד שני הרופאים, הנחשפות כאן לראשונה, הן פועל יוצא של ממצאים ומסקנות קשות של ועדת בדיקה מיוחדת. הוועדה חקרה את התלונות נגד שמונה "רופאים מתנגדי חיסונים", שהועלו נגדם תלונות על פעילות הקשורה לעידוד הימנעות מחיסונים או סירוב להתחסן. ועדת בדיקה קבעה באופן חסר תקדים, כי הירידה בשיעור ההתחסנות בישראל, שהאיצה את מגפת החצבת בארץ, נגרמת גם בגלל "הקריאה המסוכנת שלא להתחסן על ידי אנשי מקצועות הבריאות, הפועלים נגד מדיניות החיסונים". 

הוועדה ציינה כי היא הזמינה לבירור רופאים העוסקים ב"ייעוץ חיסונים", חלקם "שותפים לפעילותם של גורמים הקוראים שלא להתחסן, ובכך מעניקים הכשר מקצועי לפעילותם. השפעתם מקבלת משנה תוקף כשמדובר בחיסונים לתינוקות ולילדים".

החקירה התנהלה על רקע מגפת החצבת שהתפשטה בישראל בשנה האחרונה, בעיקר ביישובים שבהם יש ריכוזי הורים המתנגדים לחסן את ילדים. על פני נתוני המשרד, מאז ינואר 2018 ועד עכשיו - כ־4,000 ישראלים נדבקו בחצבת, רובם ילדים ובני נוער.

 

"הטעיית הציבור"

חקירת משרד הבריאות החלה בעקבות תחקיר מוסף "שישבת" שפורסם בנובמבר 2018, על המחדלים המתמשכים של משרד הבריאות בטיפול בהתפרצות החצבת. בתחקיר הועלו טענות חמורות על כך שהמשרד לכאורה לא עשה עד אז כמעט דבר מול קומץ רופאים, שלכאורה מפיצים מידע כוזב, מטעה ומוטעה על הסכנות שבחיסונים, ומשפיעים על הציבור שלא להתחסן.

בעקבות התחקיר ותלונות שהועברו למשרד הבריאות, זומנו מדצמבר האחרון הרופאים לבירור. על פי החשד, "המידע המופץ על ידם לציבור, מעודד שלא לחסן מבוגרים וילדים, ויש בכך משום הטעיית הציבור ופגיעה בבריאותו".

"רשלנותם הובילה לירידה בחיסונים" // צילום: Getty Images

רק השבוע סיימה ועדת הבדיקה את סיכום החקירה בדו"ח שנחשף כאן. בוועדה חברים ד"ר אהוד קלינר, סגן ראש שירותי בריאות הציבור, ד"ר הדר אלעד, ראש האגף לרפואה קהילתית, ד"ר טל לביא ועו"ד אייל חקו מהוועדה לבדיקת הטעיית הציבור בפרסום מוצרי בריאות ומקצועות הרפואה.

הוועדה הזמינה לבירור שמונה רופאים, וקבעה כי חלקם פעילים בפורומים רפואיים באינטרנט, המקדמים סירוב לחסן, ו"חלקם אף נותנים ייעוץ רפואי שמוצג באופן מפורש או מרומז כייעוץ בתחום של 'סכנת החיסונים'".

לפי חברי הוועדה, באופן הפעילות של חלק מהרופאים הללו "ישנה הפרה של המגבלות החוקיות שחלות עליהם. אמנם לרופא קיימת הזכות להביע את דעתו, אולם אין לו זכות להטעות את מטופליו ולסכן את בריאותם וחייהם, על ידי המלצות שנוגדות את המחקר המדעי והרפואי בעולם. בעידוד לאי־חיסון שלא מטעמים של הצדקה רפואית, על ידי רופא, יש פוטנציאל משמעותי לפגיעה בבריאות הציבור". 

הממצאים הקשים ביותר בדו"ח הוועדה מועלים נגד ד"ר חיים רוזנטל, אשר עוד ב־2016 עלו אצלו באתר "המלצות גורפות ומפורשות, המייעצות לרוב האוכלוסייה להיזהר מחיסונים, לרבות מחיסון חצבת, ולהחליפם במוצרים הומאופתיים שאותם רקח ומכר במרפאתו.

בעקבות זאת, משרד הבריאות הבהיר לו את משמעות המעשים, אבל למרות זאת לא חל כל שינוי מהותי באופי פעילותו ובפרסומיו. יותר מ־5,000 הורי תינוקות קיבלו באמצעותו ועל ידי שני רופאים נוספים שעובדים עימו, ייעוץ להימנע ממתן חיסונים". 

הוועדה קבעה כי מהייעוץ ומהאמירות של ד"ר רוזנטל עולה "שלילה מוחלטת של חיסוני השנה הראשונה של התינוקות והותרתם ללא הגנה מפני מחלות מסכנות חיים". הוועדה ציינה עוד כי רוזנטל מתייחס בהרצאות שלו אל החיסונים כאל "רעל שעלול לגרום למחלות" ובכך הוא "מייצר מניפולציות, הפחדה והטעיה של הציבור".  

 

שישה רופאים במעקב

הוועדה מעלה גם ביקורת נוקבת על ד"ר ניקול אזרחי, שעובדת במשותף עם ד"ר רוזנטל במרפאתו, ומטפלת על פי עדותו בנושא החיסונים בעד כ־200 מטופלים בשנה.

"הייעוץ הרפואי הרשלני והשגוי שאותו היא נותנת בכל הקשור לתוכנית החיסונים עולה מהפרסומים שלה ומתשובותיה. התרשמנו מרשלנותה החמורה בייעוץ שהיא נותנת ומחוסר יכולתה המקצועית, והתנהגותה בניגוד לכל עיקרון שאמור להנחות רופא סביר".

הוועדה החליטה לגבי שלושה רופאים נוספים (ד"ר יפתח ברוזה, ד"ר ליאורה אוריאל וד"ר אמיר אניספלד) שלא להמליץ לנקוט נגדם צעדים משמעתיים, לאחר שהתחייבו לתקן את הפרסומים שלהם בקשר לחיסונים, אבל המליצה שמשרד הבריאות וקופת החולים שבה חלקם מועסקים ימשיכו לעקוב אחר פעילותם בתחום זה. הוועדה עוד לא החליטה לגבי שלושה רופאים נוספים (ד"ר גיל יוסף שחר, ד"ר נועה תור פרנקל וד"ר בועז רון) שהופיעו בפניה.

תגובות:

ד"ר רוזנטל מסר בתגובה ל"ישראל היום" את נייר העמדה שפרסמה באחרונה הלשכה לאתיקה בהסתדרות הרפואית, בעקבות תלונה נגד רופא אחר. "אין אנו רואים בהצגת דעה חדשה או שונה מהזרם עבירה אתית־רפואית". 

ד"ר ניקול אזרחי מסרה למשרד הבריאות בתגובה לטענות נגדה, כי היא "אינה מייעצת להורים שלא להתחסן, אלא רק מציעה להם 'להיזהר' מאחר שזה נראה לי הגיוני לחכות עם החיסונים".

עו"ד עופר דורון שמייצג את ד"ר אוריאל מסר: "אנו שמחים שמשרד הבריאות קיבל את טענותינו שלפיהן היא נהגה על פי הכללים המקובלים". ד"ר ברוזה מסר למשרד כי הוא "לא מטעה אנשים ולא מייעץ להם שלא להתחסן ואינו סבור שחיסון הוא דבר פסול". ד"ר אניספלד ציין כי הוא ביקש להוריד את הסרטים עימו מהרשת וכי "מעולם הוא לא המליץ שלא להתחסן".

בעמותת ״מדעת״, שהעבירה למשרד הבריאות חלק מהתלונות על הרופאים, נמסר: "אנו מברכים על הדו"ח הנחרץ שהוציאה הוועדה לבדיקת הטעיית הציבור במשרד הבריאות. הפצת מידע שגוי ומטעה אחראית לחלק גדול מההססנות וההתנגדות לחיסונים. הדבר חמור כפליים כשמדובר ברופאים, המועלים בתפקידם כשהם זונחים את כל הידע שרכשו ומעודדים אי התחסנות כנגד כל הראיות המדעיות. פעולה נחרצת נגד תופעות כאלה מעבירה מסר חשוב לציבור הרחב. אנחנו מצפים להמשך מיצוי המהלך״.

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו