חיזור, או שיווק, הוא התהליך הנכון

מה ההבדל בין שיווק למכירות? טיפ לבעלי העסקים • שיווק ברשת - מדור חדש

דוח מבקר המדינה קורא לשלב את האוכלוסייה הוותיקה ואת החרדים בסחר האינטרנטי, צילום: GettyImages

מה ההבדל בין שיווק למכירות? מדהים שרק מעטים הם בעלי העסקים שיודעים לענות על השאלה הזו. האמת המרה היא שאי־הבנת ההבדל ביניהם תקועה כמו אבן בגלגלי השיניים של העסק שלהם, כי בשורה התחתונה להבנת ההבדל יש השפעה מכרעת על ההתנהלות העסקית והכלכלית שלהם.

חיי היום־יום של העסקים מחייבים אותם לגשת מייד למכירות, תוך דילוג אלגנטי, במקרה הטוב, על השיווק. הפרדוקס הוא שלעיתים המכירות מצמצמות את השורה התחתונה. למעשה, ההבדל ביניהם לא נוגע רק לבעלי עסקים. 

כולנו מכירים את זה מעולם תוכן שונה לגמרי: רובנו מחפשים אהבת אמת. הדרך אליה לרוב רצופה עליות ומורדות, כישלונות ומפחי נפש. למרות החלום הרומנטי שכולנו חיים בצילו, מעטים מאיתנו יסכימו להיענות להצעת נישואים מהשכנה הנחמדה שרק הכרנו. הרקע שלה עדיין לא ברור, עולם הערכים שלה וכדומה. דרוש לנו תהליך היכרות, שבמהלכו ליבנו ייכבש וישתכנע שמצאנו את האחד או האחת, או שלא. 

אם זה ברור לנו בעולם האהבה, למה זה פחות ברור בעולם השיווק והמכירות? קחו למשל את עופר, מטפל המציע טיפולים ועיסויים לבעיות גב ומאחוריו מספר שנות ניסיון לא מבוטל. עופר חילק בתיבות הדואר בשכונה פליירים הנושאים את ההבטחה "מטפל בעל ותק של 20 שנה, מומחה לכל בעיות כאבי הגב". רונית, לעומתו, חילקה באותן תיבות דואר חוברת תרגילים לטיפול עצמי בכאבי גב, כשהיא חתומה בפרטי התקשרות.

מי לדעתכם בעל הסיכוי הגבוה יותר לגרום לתושבי השכונה ליצור קשר, או לפחות לזכור את השם?  גם רונית וגם עופר הציגו את עצמם בפני אותו קהל, אבל רונית למעשה כבר החלה בסוג של משחק מקדים, בעוד עופר הסתפק בהצגה לקונית ויבשה וקרא לאנשים לתת בו אמון ולקנות ממנו. 

דריה היא מאלפת כלבים שפרסמה בפייסבוק מודעה שבה היא מופיעה לצד כלב שמח וטוב לב, ועל התמונה התנוססו פרטי יצירת קשר איתה. אורי, לעומתה, מפרסם כבר שבועות רשומות (פוסטים) העוסקות בפסיכולוגיה של הגור, למה לצפות מתהליך אילוף, סיפורו של גור סורר שהפך לכלב ממושמע וטיפים להתמודדות עם מכשולים בגידול כלב. אלו הן דוגמאות מובהקות להבדל בין הגישות - ניסיון המכירה הישירה, מול השיווק. 

מובן שאנחנו עוסקים בעניין בהפשטה. המציאות מורכבת יותר, המכירה עצמה היא חלק מאסטרטגיה שיווקית. כמו למשל בית עסק לא מוכר שמפרסם מותג ידוע במחיר רצפה. המכירה הזו היא אסטרטגיה שיווקית, מכיוון שהיא ממתגת את העסק הלא מוכר כמקום שמוכר מותגים ידועים (שכבר השקיעו בשיווק משלהם) במחיר נמוך (שהוא המיתוג שלו).

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר