קשה לנשום: זיהום אוויר גבוה בכל חלקי הארץ

שני לילות רצופים של מדורות הובילו לזיהום אוויר גבוה פי 10.9 בבירה • עלייה בפונים לחדרי המיון בסמיכות לל"ג בעומר בגלל זיהום האוויר

שתי לילות רצופים של הדלקת מדורות הובילו לזיהום אוויר גבוה // צילום: הרצי שפירא

ערפילים שחורים באוויר וריח חריף של מדורות: רוב הציבור יישר קו עם החופשה בבתי הספר, וקיים אמש את עיקר המדורות לרגל ל"ג בעומר, מה שהוביל לזיהום אוויר גבוה ברוב חלקי הארץ. 

ממדידות של איכות האוויר שביצע המערך הארצי לניטור אוויר במשרד להגנת הסביבה עולה, כי ריכוזים גבוהים יותר של חלקיקים נשימים נרשמו ברוב הישובים בלילה שבין ה-14 במאי ל-15 במאי (הערב השני של ל"ג בעומר) לעומת הלילה שבין ה-13 ל-14 במאי. העלייה בריכוזים החלו בשעות הערב, והגיעו לשיא בין חצות ל-4:30 הבוקר.

שיא הזיהום נמדד בירושלים עם מדדים שהצביעו על זיהום אוויר גבוה פי 10.9 מיום רגיל. באשדוד נמדדה רמת זיהום גבוהה פי 7 מיום רגיל ובבני ברק רמת זיהום דומה הגבוהה פי 6.6 מיום רגיל. רמת הזיהום הנמוכה ביותר שנמדדה הייתה בערים חיפה וכרמיאל, שם נמדדה רמות זיהום גבוהות פי 1.8 ו-1.3, בהתאמה. 

אחד המאפיינים הבולטים ביותר בשריפות הוא עלייה ניכרת בריכוז החלקיקים העוברים בדרכי הנשימה העדינים הקטנים מ-2.5 מיקרון. ביום רגיל מהווים חלקיקים אלה בממוצע כ-50% מהערך המדוד של חלקיקים הקטנים מ-10 מיקרון, אולם בעת שריפות יחס זה משתנה וריכוז החלקיקים הקטנים מ-2.5 מיקרון עשוי להגיע ל-80%-85% מהערך המדוד של ריכוז החלקיקים הקטנים מ- 10 מיקרון.

יש לציין, שריכוזי החלקיקים הנמדדים מושפעים בין השאר ממיקום המדורות יחסית לתחנת הניטור ובתנאים המטאורולוגיים כגון: כיוון ומהירות הרוח ותנאי הערבול באטמוספירה. ממחקרים שנעשו בתחום, נמצא כי חלה עלייה בשכיחות הפונים לחדר מיון בסמיכות להחמרה הזמנית באיכות האוויר עקב מדורות ל"ג בעומר.             

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר