1.מעדן תחליף גבינה - מעדניית טלי'ס ת"א. על בסיס קרם קשיו. 32 ש' למעדן
2. מעדן סויה וקוקוס - אלפרו. 18-17 ש' ל־4 יחידות של 125 גרם
3. ממרחי גבינה לבנה מסידרת ZEN. מיצוי של פולי סויה טריים ורכיבים טבעיים ולא מעובדים. 19 ש' ל־200 גרם
חג השבועות, המעלה על נס את מוצרי החלב על שלל סוגיהם, הוא חג לא פשוט עבור קבוצה הולכת וגדלה באוכלוסייה הכוללת את האלרגים לחלב (כ־2% מהאוכלוסייה), הטבעונים הנמנעים מחלב מסיבות אידיאולוגיות, וקבוצה גדולה של אלה הסובלים מרמות שונות של אי סבילות ללקטוז (סוכר החלב) ומתקשים לעכל חלב ומוצריו.
"כ־70% מהיהודים וכ־81% מהערבים בארץ סובלים ממחסור באנזים הלקטאז במעיים, האנזים שמפרק את סוכר החלב", מסביר פרופ' זמיר הלפרן, מנהל המרכז למחלות עיכול ודרכי כבד במרכז הרפואי איכילוב. הוא מסביר כי מדובר בבעיה נפוצה בכל העולם. לדבריו, "התגובות לאי סבילות ללקטוז נעות מתחושת נפיחות וגזים במקרים הקלים, ועד לכאבי בטן, שלשולים ובמקרים קיצוניים גם הקאות. חומרת התסמינים שונה מאדם לאדם לפי מידת החוסר באנזים".
"במצב אלרגיה לחלב, די בכמות מזערית ממנו כדי לעורר תגובות כגון קשיי נשימה, הקאות או פריחה משמעותית על העור", מסביר פרופ' יצחק כץ, מנהל המכון לאלרגיה ולאימונולוגיה והמרכז למזון במרכז הרפואי אסף הרופא, "האלרגיה לחלב מתגלה בגיל צעיר מאוד ובדרך כלל חולפת עד גיל 5, אך אם היא אינה חולפת ואינה מטופלת, אז גם מנה מזערית עלולה לגרום למוות".
בשונה מקבוצת הטבעונים, קבוצת הנמנעים מחלב מסיבות בריאותיות כוללת במקרים רבים כאלה שההימנעות נכפתה עליהם והם מתגעגעים מאוד לטעמם של עוגות גבינה, מעדני חלב וגבינות קשות ורכות. הם בהחלט היו שמחים לקחת חלק בחגיגת הגבינות של שבועות.
הברירה השכיחה עבורם היא התחליפים. הביקוש הביא להתפתחות ולגיוון במוצרים, שכבר מזמן התרחבו אל מעבר לרשתות הטבע דוגמת ניצת הדובדבן, עדן טבע מרקט וקסטל, ונמכרים גם ברשתות השיווק כגון שופרסל וטיב טעם.
בתחום תחליפי החלב אפשר למצוא משקאות מפולי סויה, אורז, שקדים, קוקוס, שיבולת שועל ועוד. כמו בתחליפי הגבינות והמעדנים, גם כאן מומלץ לבדוק שהמוצר עשוי מרכיבים טבעיים ככל האפשר.

4. מעדני סויה עם חיידקי יוגורט - תנובה. בטעם אפרסק, תות או טבעי. 8.50 ש' לשתי יחידות של 125 גרם
5. תחליף גבינה צהובה - Violife. תוצרת יוון, על בסיס שמן קוקוס ועמילנים. 23.90 ש' ל־200 גרם
תחליפי הגבינות עשויים ברובם על בסיס פולי סויה או שמן קוקוס. פולי הסויה הם קטניות עשירות בחלבון, בחומצות שומן חיוניות ובסיבים תזונתיים, ולכן הם גם בעלי ערך תזונתי גבוה. עם זאת, חשוב להקפיד שלא יהיו מהונדסים גנטית (NON GMO) ושהמוצר עשוי מרכיבים טבעיים ככל האפשר.
לשמן הקוקוס, כשהוא בכבישה קרה בלבד וללא עיבוד תעשייתי, מיוחסים יתרונות בריאותיים רבים, וזאת אף שהוא שומן רווי שבדרך כלל מומלץ להמעיט בו. זאת מאחר שחומצות השומן שבו מסיסות יותר במים, אינן זורמות במחזור הדם, ולכן לא גורמות להצטברות שומנים בדם.
כמו כן, תמצאו גם תחליפי גבינות על בסיס שמן קנולה ושמנים צמחיים אחרים. אלה אמנם יכולים לספק תחליף ראוי לטעם, אך מבחינה בריאותית הם פחות מומלצים בשל כמות השומן הרווי ושומן הטרנס המצויה בהם, והערך התזונתי הנמוך.
אחרונים חביבים הם מעדנים וקינוחים דמויי גבינות. כך, למשל, במעדניית טלי'ס בת"א אפשר לרכוש גבינות המבוססות על אגוזים ושקדים, וכן עוגות "גבינה" וקינוחים נוספים במרקם גבינתי על בסיס קרם מאגוזי קשיו, הידוע כתחליף טבעוני למרקמי גבינה בתבשילים ובקינוחים.
החיסרון העיקרי של התחליפים הוא במחירם הגבוה, המגיע לעיתים עד לפי ארבעה ממוצר מקביל העשוי מחלב. כך, לדוגמה, בעוד מחיר ממוצע של גביע גבינה לבנה עומד על 4.60 ש', מחיר המוצר התחליפי באותו גודל מתקרב ל־20 ש'. חלב 3% שומן נמכר כיום תמורת 5.40 ש', משקה הסויה המקביל יעלה יותר מכפול - 12 ש' ואף יותר. גם בגבינות הצהובות ההבדל משמעותי של יותר מ־50% בין זו המוכרת לאוכלי מוצרי החלב לבין גירסת הגבינה המבוססת על שמן קוקוס.

6. גבינה בהשראת פרמזן - Violife. על בסיס שמן קוקוס. 36 ש' ל־235 גרם
7. יוגורט טבעי - ליב אורניק. מחלב הרים נטול לקטוז. 12.90 ש' ל־250 מ"ל; 15.90 ש' ל־500 מ"ל
ערן רהב, מנכ"ל חברת ליב אורגניק, מסביר כי חומרי הגלם של התחליפים יקרים יותר מהחלב, שהוא זמין ומיוצר בייצור מקומי והמוני: "מרבית המוצרים מיובאים, אז יש גם עלויות ייבוא וקירור. למרות זאת אנו מתאמצים כל הזמן להוריד את המחירים ולצאת במבצעים".
גם באלפרו חזרו על אותה המנטרה. "אי אפשר להשוות בין מחירי מוצרי חלב למוצרי סויה מכיוון שמדובר בחומרי גלם שונים. תהליך הפקת הסויה מורכב ויקר יותר", נמסר מהחברה, "למוצרי אלפרו עלויות ייבוא, שינוע, הכשרה, סימון מוצרים ועוד, שהן גבוהות משמעותית. כך או כך, מחירי הצרכן בארץ נקבעים אך ורק על ידי הקמעונאים".
אליה רש, יצרנית גבינות ZEN, מוסיפה למשוואה את העובדה ש"מדובר במוצר נישתי המיוצר בכמויות קטנות בהרבה ממוצרי החלב המקבילים".
מתנובה לא נמסרה תגובה עד לסגירת הכתבה.
מוצרים נבחרים, לצד מחיריהם, מובאים כאן, בתקווה שחג החלב והגבינות יהיה שמח לכולם.

8. לקטזין MAX - אלטמן. כל טבלייה מכילה 3,000 FCC לקטאז. 98.80 ש' ל־60 טבליות לבליעה
9. טבליות לקטאז בטעם וניל טבעי - סולגאר. כל טבלייה מכילה 3,500 FCC לקטאז. 91.40 ש' ל־30 טבליות למציצה
צילומים: אפרת אשל, זכריה לובימוב, לירן אגסי, שי בן אפרים, יח"צטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו