מבחנים הם עדיין חלק חשוב במסלול ההכשרה הפורמלי של סטודנטים בכל רחבי העולם. למרות שלא ממש מדובר על למידה משמעותית ועל אף שהמבחנים אפילו לא תמיד מתארים את היכולת האמיתית של הנבחנים, המרצים וגם המערכת משום מה ממשיכים להעדיף אותם. בין היתר, ההשלכות העיקריות הן על הסטודנטים שצריכים להתמודד גם עם הלחץ וגם עם הציונים.
הבעיה העיקרית היא שרוב הסטודנטים לא מצליחים להתאים את שיטת הלימוד הרלוונטית לאופן שבו המוח שלהם עובד. כאן גם אין הבדל בין פקולטות ובין סטודנטים של מדע המדינה לבין סטודנטים לכלכלה, כי הפערים בתפיסה הם אישיים ופיזיולוגיים ולא כאלה שקשורים לתוכן של החומר הנלמד.
אז מה עושים? מנסים את אחת משיטות הלימוד המקוריות וניגשים לבחינה אקדמית עם ביטחון עצמי גבוה יותר:
- השיטה של צביעה והבנה
שיטת "לצבוע ולהבין" לא דורשת כתיבה אלא רק צביעה של הטקסטים בצבעים שונים. הרעיון הוא לחלק את החומר לפי קטגוריות, לתת לכל קטגוריה צבע אחר ואז לסמן בצבע מתאים את המילים, המשפטים או הביטויים הרלוונטיים.
המטרה של שיטת צביעה והבנה באה לידי ביטוי בשמירה על ערנות כבר בשלב הקריאה. זו למעשה למידה אקטיבית, שעוזר לשפר את האיכות ואת הזיכרון. מעבר לכך, זו שיטה שחוסכת את פעולת הסיכום והשימוש בצביעה מתאים למי שמתקשים בכתיבה.
- השיטה של ייצוג חזותי
שיטה אחרת שמבוססת על עיבוד טקסטים ולמידה של מקצועות עם המון מלל היא "ייצוג חזותי". ראשית, מאתרים את השלד שממנו בנוי הטקסט ומבטאים אותו על גבי תרשים זרימה. שנית, כותבים את משפטי המפתח בקוביות בתרשים וכך מפרידים בין עיקר לטפל ודוחסים את כל הטקסט למבנה מצומצם ונהיר.
היתרון של שיטת הייצוג החזותי הוא פנייה לחוש הראייה. לפי הרבה מאוד מחקרים, חוש הראייה עוזר לזכור את החומר ובזמן בחינה הסטודנטים אף יכולים לדמיין את התרשים שעליו הם ביססו את המסקנות ואת התכנים.
- השיטה של שינון וסיכום
השיטה הקלאסית ללמוד לבחינה אקדמית היא לשנן ולסכם. זו שיטה שמאוד מתאימה למי שאין להם מספיק ביטחון בידיעת החומר הנלמד, מה גם שהיא יכולה להיות רלוונטית עבור כאלה שלא הגיעו לשיעורים ולכן נשענים על סיכומים של אנשים אחרים.
היתרון בשיטת שינון וסיכום הוא קבלת כלים שיכולים לשמש גם לטובת כתיבת המבחן עצמו. אם משתמשים בשיטה של שינון וסיכום במקצועות רבי מלל, צוברים מיומנות שיכולה לאחר מכן לעזור בשוק העבודה. מעבר לכך, השיטה של שינון וסיכום יכולה להתבצע ישירות מתוך דפים או במחשב.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו