הדיאטה הים-תיכונית ידועה כבר שנים רבות כבעלת סגולות בריאותיות רבות, ומוכתרת כגורם לכך שהשמנת-יתר אינה מאוד נפוצה בחלק זה של העולם – אך האם היא בריאה יותר מדיאטה טבעונית לחלוטין, שדומה לה במרכזיות של ירקות ופירות אך מוותרת גם על בשרים וגבינות? מחקר חדש שפורסם בשבוע שעבר בכתב העת Frontiers in Nutrition השווה בין השפעותיהן של דיאטה ים-תיכונית ודיאטה טבעונית דלת שומן על מבוגרים בעלי משקל עודף. ביקשנו מ-Claude לתמצת לנו את המסקנות.
בזמן מעקב אחר דיאטה טבעונית איבדו המשתתפים בממוצע 6 ק"ג יותר מאשר בזמן דיאטה ים-תיכונית, ללא שינוי בפעילות הגופנית; הדיאטה הטבעונית הובילה להפחתה דרמטית של 73% ברמות תוצרי הגליקציה המתקדמים (AGEs) – תרכובות מזיקות הנוצרות משילוב של חלבונים או שומנים עם סוכרים ומקושרות לבעיות כמו זיהומים, מתח ומחלות כרוניות כמו סוכרת סוג 2 ומחלות כלי לב ודם. לעומת זאת, הדיאטה הים תיכונית לא הראתה שינוי משמעותי ברמות החומרים הללו; כתוצאה מהירידה ב-AGEs, נרשמה הפחתה בדלקות, עקה חמצונית וסיכון למחלות כרוניות.
המחקר מציג לכאורה ראיות משכנעות ליתרונות של דיאטה טבעונית דלת שומן על פני הדיאטה הים-תיכונית, ככל הנראה בשל ההימנעות מצריכת בשר, מוצרי חלב ושומנים מוספים. עם זאת, חשוב לציין כי הוא רחוק מלהיות מושלם: ראשית, השתתפו בו 62 אנשים בלבד – מדגם זעיר לעומת הסטנדרט (500 ומעלה); שנית, המשתתפים התחילו ב-16 שבועות באחת הדיאטות, 4 שבועות הפסקה ואז 16 שבועות עם הדיאטה השנייה. משמעות הדבר היא שאי אפשר באמת לבודד את התוצאות לדיאטה אחת, בשל השפעות ארוכות-טווח; שלישית, המחקר נערך ומומן על ידי ועדת הרופאים לרפואה אחראית, ארגון המקדם תזונה מבוססת צמחים – כך שייתכן מאוד שכל המתודה שלו היתה מוטה לטובת הדיאטה הטבעונית.
למרות זאת, המתודולוגיה של המחקר – מחקר מוצלב אקראי – נחשבת חזקה יחסית, והתוצאות עברו ניתוח סטטיסטי מקיף, כך שלמרות ההטיה וגודל קבוצת המחקר הקטן, התוצאות אמורות להיות אינדיקציה להבדלים אמתיים ונקודת פתיחה טובה למחקרי המשך גדולים יותר. בכל אופן, למרות ה"נחיתות" של הדיאטה הים-תיכונית במחקר הזה, היא עדיין נחשבת בריאה ומאוזנת, ובעלת יתרונות מוכחים רבים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו