על פי מחקר שנערך לאחרונה באוניברסיטת קליפורניה, הקפדה על דיאטה קיטוגנית עשויה לסייע במניעת אובדן זיכרון מוקדם הקשור למחלת אלצהיימר. המחקר גילה שמולקולה ספציפית בשם בטא-הידרוקסי-בוטיראט (BHB) החיונית למניעת ירידה בזיכרון גדלה באופן משמעותי במכרסמים שניזונו בדיאטת קיטו דלת פחמימות, עתירת שומן ומתונה.
החוקרים מצאו שהעלייה ב-BHB, כאמור מולקולה חיונית למניעת ירידה בזיכרון, הייתה כמעט פי שבעה בעכברים בעקבות דיאטת הקיטו. ממצא זה עשוי להציע תובנות חשובות לגבי עיכוב הליקוי הקוגניטיבי המוקדם שלעתים קרובות לפני מחלת אלצהיימר בבני אדם.
הנתונים תומכים בתפיסה שהתזונה הקיטוגנית, במיוחד BHB, יכולה לעכב פגיעה קוגניטיבית קלה ועלולה לעכב את הופעת מחלת אלצהיימר מלאה. עם זאת, חשוב לציין שאין הדבר מעיד על חיסול מוחלט של המחלה.
המחקר גם גילה שהמולקולה BHB שיפרה משמעותית את תפקוד הסינפסות, שהן מבנים קטנים האחראים על חיבור כל תאי העצב במוח. כאשר תאי עצב מחוברים טוב יותר, זה מוביל לשיפורים בבעיות זיכרון הקשורות לפגיעה קוגניטיבית קלה.
באופן מעניין, נראה שדיאטת הקיטו מועילה לנשים יותר מאשר לגברים. עכברים נקבות בדיאטה הציגו רמות גבוהות יותר של BHB, מה שמצביע על השפעה גדולה יותר על שיפור הזיכרון. ממצא זה רלוונטי במיוחד מכיוון שנשים, במיוחד אלו עם וריאנט הגן ApoE4, נמצאות בסיכון גבוה משמעותית למחלת אלצהיימר.
גנים מסוימים, כגון וריאנט הגן אפוליפופרוטאין E APOE4, יכולים להגביר את הרגישות של אדם לפתח מחלת אלצהיימר. עם זאת, ירושה של גן זה אינה מבטיחה את התפתחות המחלה. מחקרים קודמים הראו שלנקבות עם אלל APOE4 יש סיכון גבוה יותר לפתח מחלת אלצהיימר מוקדם יותר בחיים בהשוואה לגברים.
דיאטת קיטו, הידועה גם בשם תזונה קטוגנית, היא דיאטה דלת פחמימות ועתירת שומן. היא גורמת לגוף לעבור למצב מטבולי הנקרא "קיטוזיס" שבו הגוף משתמש בשומן כמקור אנרגיה עיקרי במקום גלוקוז (סוכר) המגיע מפחמימות. דיאטת קיטו יעילה מאוד לירידה במשקל, במיוחד עבור אנשים עם עודף משקל או השמנת יתר, משפרת מדדי בריאות, מפחיתה תיאבון ומשפרת את תפקוד קוגנטיבי. החסרונות הם תופעות לוואי כמו עייפות, בחילות, עצירות וכאבי ראש, קושי בהתמדה לאורך זמן, חוסרים תזונתיים אם לא מתוכננת בקפידה, ואי התאמה לכולם (לא מומלצת לנשים בהריון או מניקות, לסובלים מסוכרת מסוג 1, או אנשים עם מחלות כבד או כליות).
בדיאטת קיטו מותר לאכול שומנים בריאים: כמו שמן זית, שמן אבוקדו, שמן קוקוס, חמאה, גהי, אגוזים, זרעים, אבוקדו, דגים שמנים. חלבונים: בשר, עוף, דגים, ביצים, מוצרי חלב שמנים, ירקות דלי פחמימות: ירקות עליים (חסה, תרד, ברוקולי), כרובית, מלפפונים, עגבניות, קישואים, פלפלים. פירות יער: אוכמניות, פטל, תותים. ממתיקים מלאכותיים: סטיביה, אריתריטול, מונק פרוט. אסור לאכול: פחמימות: סוכר, דבש, סירופ מייפל, פירות (למעט פירות יער), דגנים, קטניות, ירקות עמילניים (תפוח אדמה, בטטה). שמנים מזוככים: שמן תירס, שמן סויה, שמן קנולה. מזון מעובד: ממתקים, חטיפים, ארוחות מוכנות, רטבים.
בעוד שהמחקר נערך על עכברים, החוקרים מאמינים שאם תוצאות אלו יחולו על בני אדם, עשויות להיות לכך השלכות משמעותיות. קורטופסי הזכיר כי BHB כבר זמין כתוסף לבני אדם, אם כי נדרש מחקר נוסף כדי לקבוע את היתרונות הספציפיים שלו על הזיכרון.
ממצאי המחקר מצביעים על כך שתזונה קיטוגנית, עם יכולתה להעלות את רמות ה-BHB, עשויה להיות הבטחה בדחיית ירידה בזיכרון הקשורה למחלת אלצהיימר. עם זאת, יש צורך במחקר נוסף כדי להבין היטב את היתרונות הפוטנציאליים ולחקור את ההשפעות הספציפיות למין בבני אדם.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו