ישראלים, היזהרו: כך נערכים בירושלים לנקמה האיראנית
על רקע החיסול של בכיר במשמרות המהפכה, חידדה ישראל את אזהרת המסע לטורקיה • מערכת היחסים בין טהרן לאנקרה החלה להתקרר בעקבות ההתקרבות הטורקית לישראל
Your browser doesn’t support HTML5 audio
הדיווחיםאודות אזהרת המסע שהוציא המטה לביטחון לאומי לטורקיה אינם צריכים להפתיע איש. מאזחיסולו של חסן סיאד ח'דירי, וביתר שאת בימים האחרונים, מבטיחיםבכירים במשטר האיראניכי טהרן לא תהסס לנקום את מותו, תוך שהם מפנים אצבע מאשימה לישראל.
הבחירה בטורקיה איננה מקרית שכן מסורתיתאיראן מעדיפה לפעול במדינות שיש לה גבול יבשתי עימן (כדוגמתאזרבייג'ן), זאת במטרה להקל על ההכנות הלוגיסטיות של הפעולה. זאת ועוד, במהלך השנים האחרונות הצליחה איראן להקים תשתיות סמויות שמטרתן לחטוףפעילי אופוזיציה איראנייםשפותו להגיע לטורקיה. גם לפי הודאותיו שלמנסור רסולי, איש כוח קודס שהוביל ניסיונות פיגוע בישראלים, נראה כי אחת ממטרותיו הייתה דיפלומט ישראלי במדינה. ברקע הדברים חשוב לציין כי מערכת היחסים בין איראן לטורקיה ספגה מהלומה משמעותית, זאת לאור ההתקרבות הטורקית לישראל.
מסורתית איראן חושדת בכל מדינה שיש לה קשר עם ישראל, בוודאי כזו שיש לה גבול משותף עימה, ומערכת היחסים הסבוכה בין אנקרה לטהרן התערערה בעקבות המהלכים הטורקיים, באופן "שמקל" על איראן להוציא פיגוע משטח טורקיה ובכך אולי לפגוע במערכת היחסים הנבנית בין ירושלים לאנקרה.
אך הדיווחים אודות כוננות בחיל האוויר מחשש לתגובה איראנית יכולים להעיד כי ייתכן ואיראן איננה מספקת בתגובה בדמות "פיגועי חו"ל". לצד "החשבון הפתוח" שיש לאיראן עם ישראל, רצף האירועים בשבועות האחרונים ובכללם חיסול קציני משה"מ בסוריה, חיסולו של ח'דירי וגם התקיפה בפרצ'ין (שלפחות חלק מהפרסומים מעלים את האפשרות כי ישראל קשורה אליה), מאלצים כנראה את ההנהגה האיראנית לחפש תגובה נוספת,כזו שתבנה מחדש את מאזן ההרתעה בין המדינות.בהנחה שאיראן תבחר להגיב באופן ישיר אזי לצד יכולות הטילאות שלה היא יכולהלבחור ולהשתמש במערך כלי הטיס הבלתי מאויישים שלהולתקוף בישראל. במהלך השנה האחרונה הוכיחה איראןשיש את היכולת המבצעיתלעשות כן.
יש לציין כי לצד "ההתגוששות" בין ישראל ואיראן ממשיכה המערכת הבינלאומית בהובלת ארה"ב למצוא פתרון שיאפשר לצדדים לחזור להסכם הגרעין.אלו מתקיימים בקווים מקביליםואם לא תתחולל הסלמה של ממש שתוביל לעימות אזורי, סביר כי לא תהיה השפעה להסלמה בין המדינות על המאמצים לחזרה להסכם.
כך או כך, האיומים הפומביים מצד בכירים איראנים מעידים כי איראן מחויבת לתגובה והשאלה היא איננה אם, אלא מתי תגובה זו תצא לפועל. המטרה של ישראל כעת היא לסכל ניסיונות אלו ולמנוע מאיראן מלממש את כוונותיה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנודני (דניס) סיטרינוביץ
דני (דניס) סיטרינוביץ שירת 25 שנה במגוון תפקידי פיקוד ביחידות האיסוף והמחקר המובילות באמ"ן ובנספחות אמ"ן בשגרירות ישראל בוושינגטון. לשעבר ראש ענף איראן בחטיבת המחקר וכיום עמית מחקר במכון "Atlantic Council"
