המתיחות בבירה: אלפי תושבי מזרח ירושלים החלו אמש (שישי) בהתפרעויות בהר הבית, לאחר תפילות הערב במסגד אל אקצא, תוך שהם מיידים אבנים, בקבוקים וחפצים לעבר השוטרים במקום. כוחות המשטרה נאלצו להגיב בירי אמצעים לפיזור הפגנות כלפי המתפרעים. 17 שוטרים נפצעו, כמחציתם פונו אל בית החולים, כשאחד מהם במצב בינוני. הפלשתינים דיווחו 205 פצועים.
מדובר ללא ספק בהסלמה, שמגיעה בהמשך ישיר לאירועי האלימות שאירעו בימים האחרונים בשכונת שייח ג’ראח.
הפרות סדר בהר הבית
בעקבות התפרעות בהר הבית, לגביה לא היה למשטרה מידע מודיעיני מוקדם, פרצו השוטרים לתוך שטח הר הבית תוך שהם מנסים להדוף את המתפרעים, מבצעים מעצרים ומשתמשים באמצעים לפיזור הפגנות. הכניסות ולהר הבית נסגרו כמו גם המעבר דרך שער שכם במזרח העיר.
יש לציין כי כאמור, ההערכות המודיעיניות המוקדמות דיברו על צפי להפרות סדר במזרח העיר, אך לא בהכרח בהר הבית, בשל הרצון למנוע הטלת מגבלות בימים האחרונים של הרמדאן. מחר בלילה יצוין לילת אל קאדר, המסמל את הימים האחרונים של הרמדאן ומאות אלפי מוסלמים צפויים להגיע לתפילות אשר ימשכו כל הלילה ועד צהרי יום ראשון. במערכת הביטחון ובמשטרה יצטרכו כעת לשקול מחדש אם להטיל מגבלות על כניסת המתפללים.
מפקד מחוז ירושלים, ניצב דורון תורג'מן הגיע למקום כדי לפקד על פעילות הכוחות. במשטרה אמרו: ״לא נאפשר הפרת סדר, אלימות וניסיונות פגיעה בשוטרים תוך ניצול חופש הפולחן והדת והפיכתו לאירוע אלים בו מאות מתפללים החלו מתפרעים ופוגעים בשוטרים״.
יו"ר הרשות הפלשתינית אבו מאזן תקף את ישראל וקרא לקהילה הבינלאומית "להגן על עמנו ועל האתרים הקדושים שלנו". על פי הפלשתינים, עד כה נפצעו 163 בני אדם בעימותים. בחמאס התייחסו גם הם לאירועים ואמרו כי הם יובילו לסוף תהליך הנורמליזציה ואף הזהירו את ראש הממשלה בנימין נתניהו, וטענו כי הוא "משחק באש". חה"כ מאזן גנאיים ממפלגת רע"ם גיבה גם הוא את המתפרעים בהר הבית: "אני מברך את בני עמנו בשייח' ג'ראח ובאל אקצא".
ממשל ביידן הגיב לעימותים בי-ם ובהודעה שהוציא נכתב: "קוראים להימנע מצעדים שיגבירו את ההסלמה, מודאגים מפינוי פוטנציאלי של משפחות פלשתיניות משכונות במזרח י-ם".
באיחוד האירופי קראו להרגיע את הרוחות באזור: "קוראים לרשויות לפעול בדחיפות כדי להרגיע את המתיחות הנוכחית בירושלים. יש להימנע מפעולות הסתה סביב הר הבית ולכבד את הסטטוס קוו".
טורקיה הגיבה גם כן לאירועים: "אנחנו מגנים בחריפות את תקיפת כוחות הביטחון הישראליים נגד המתפללים במסגד אל-אקצא. אנחנו דורשים מישראל להפסיק את הגישה הפרובוקטיבית והאגרסיבית במסגד".
האירוע מצטרף להתפרעויות שפרצו מוקדם יותר בשכונת שייח' ג'ראח בבירה, שם עשרות תושבי מזרח ירושלים ופעילי שמאל הפגינו נגד תושבים יהודים בשכונה. גם שם פרצו עימותים עם המשטרה, שהגיבה ברימוני הלם.
מוקדם יותר היום ניסו שלושה מחבלים מהכפר שוויכה, על פי הערכות, להגיע לירושלים במטרה לבצע פיגוע ירי בעיר. עם זאת, האוטובוס בו נסעו לבירה עוכב לבדיקה במחסום סאלם הסמוך לג'נין. המחבלים פתחו באש לעבר כוחות מג"ב במקום, שהשיבו באש והרגו שניים מהמחבלים בעוד השלישי נפצע באורח קשה. באירוע לא היו נפגעים בין כוחותינו.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו