השר אמיר אוחנה בראיון: "נשתף פעולה עם כל גוף בדיקה שעליו יוחלט"

השר לביטחון הפנים פקד משפחות רבות שאיבדו את יקיריהן באסון מירון, ושמע סיפורים קורעי לב • אבל גם שבוע אחרי, הוא עדיין מסתפק ב"אני אחראי, לא אשם" ("אשמה היא בהיבט המשפטי"), ואינו מוכן לפרט היכן היו נקודות הכשל של הכוחות הכפופים לו • בניגוד לרבים אחרים בממשלה, הוא אינו פוסל הקמת ועדת חקירה ממלכתית • על בחירת ימינה שלא להיכנס לממשלה עם נתניהו, הוא אומר: "הם שמים את האישי לפני הלאומי. אפשר עוד להתעשת"

השר אוחנה, צילום: אורן בן חקון

שבוע עבר מאז האסון הכבד בהר מירון, והשר לביטחון הפנים אמיר אוחנה עדיין לא מתנער מדבריו על כך שהוא אמנם האחראי למה שקרה במתחם קבר הרשב"י באותו לילה קשה, אבל אינו האשם. בכלל, הוא סבור כי לא הוא ולא אף אחד אחר בצמרת המשטרה אשם במה שאירע, לא סבור כי מישהו מהם צריך להתפטר בעקבות המחדל, ומודיע כי המשרד לביטחון הפנים בראשותו וכל הקצינים הכפופים לו ישתפו פעולה עם כל חקירה או בדיקה שעליה יוחלט.

גם כשאנחנו שואלים את השר אוחנה אם הוא בכל זאת מצטער על משהו בכל הקשור להתנהלות סביב האירוע, הוא בוחר לספר על ביקורי הניחומים, מבלי להתייחס למחדל עצמו. "ביקרתי לא מעט משפחות בימים האחרונים וחוויתי איתם את הכאב העצום שילווה אותם כל ימי חייהם", הוא אומר בראיון ל"ישראל השבוע", "האובדן הוא עצום לא רק להם אלא לכל עם ישראל, ואי אפשר שלא להזדהות עם הכאב והאבל.

"למשל, המקרה של הרב אביגדור חיות. פגשתי אותו שעות אחרי האסון שוכב במיטתו. הוא סיפר לי שנסע למירון להילולה עם שני ילדיו, שמואל וידידיה, ואליהם הצטרף משה לוי, בנו של חבר שהוא גם תלמיד שלו. הוא נקלע לאותו סחף במסדרון הזה בלי יכולת לצאת ולברוח משם ונמחץ תחת ההמון יחד עם הילדים. תוך שניות הגיעו השוטרים לחלץ אותם. הוא ראה את השוטר ראמי עלוואן, תושב כסרא סמיע, מושך את ילדו שמואל ומציל אותו מהתופת, ולאחר מכן מנסה למשוך את אביגדור עצמו, שכבר השלים עם מותו ואפילו כבר אמר וידוי לפני הפטירה. הוא ראה את ראמי מושך אותו ומושך, ובשלב מסוים מסיט את המבט ופשוט בוכה.

"בזמן הזה שאני איתו בבית החולים, הוא אומר לי ששמואל חזר הביתה בשלום אבל ידידיה נעדר. פניתי מייד למזכיר הביטחוני שלי ואמרתי לו שיורה לכל הכוחות לאתר את הנעדר. בסוף התברר שגם הבן וגם התלמיד נספו. אבל מה שריגש והדהים אותי היה התגובה שלו. הוא כולו מלא שבח והודיה. אומר שקרה להם נס. הוא אמר שכולנו עברנו מבחן באותו יום. הוא נכשל, ידידיה הצליח".
מקרה נוסף שריגש את אוחנה עד דמעות היה סיפורו של יהודה לייב רובין מבית שמש. הוא מספר כי שמע כיצד הגיע אדם אחד לשבעה, שאותו המשפחה לא מכירה. אחרי שעה שבה עמד בצד התקרב האיש למשפחה וכששאלו אותו מיהו, השיב "אני חבר של יהודה מתחנת האוטובוס". מתברר כי מדי יום היו השניים נפגשים באותה תחנה בבוקר. מעולם לא דיברו, והאיש אפילו לא ידע את שמו. אבל יהודה היה מחייך אליו בכל יום והדבר היה משמח אותו. גם יום למחרת האסון, הוא סיפר, הוא היה כל כך מדוכדך שרצה לראות את חיוכו של יהודה אליו בתחנה. אבל יהודה לא היה. רק אחר כך ראה בעיתון את תמונתו והבין.

כולנו עם מצפון שקט

מלבד ההודאה בכך שהוא אחראי, אוחנה לא מוכן להצביע נקודתית על כשלים בהתנהלות הכוחות שבאחריותו. "אני חושב שלשאול מישהו אם הוא מצטער על מה שקרה זה כמו לשאול אחרי תאונת דרכים קטלנית אם מוטב היה לא לנסוע", הוא אומר, "ודאי שמוטב היה לא לנסוע אם זו התוצאה, אבל לפי ההיגיון הזה אף אחד לא ייסע לשום מקום אף פעם. גם המשטרה וגם יתר הכוחות שנמצאים באחריות המשרד לביטחון הפנים, כיבוי אש וההצלה, נערכו לאירוע הזה יותר מחצי שנה. התקיימו עשרות דיונים במחוז ובכל פורום רלוונטי, וכולם עשו כל שביכולתם להצליח".

אז למה בעצם התכוונת כשכתבת שנשיאה באחריות אין פירושה אשמה?
"יש בשיח התקשורתי ערבוב בין אחריות לבין אשמה. אני מנסה לומר שאין הדבר כך. אני אחראי לכל מה שמתרחש ושיש לו קשר לכל הגופים שקשורים למשרד שלי. האחריות פירושה לעשות הכל כדי שמקרים כאלה לא יישנו שוב. לתחקר, ללמוד, להפיק לקחים. שאלת האשמה היא שאלה משפטית נפרדת".

ומה אתה יודע לומר על ההיערכות לאירוע?
"זה אירוע שכידוע מתקיים בכל שנה. אז כל הגופים הלוקחים חלק בוודאי מכירים אותו הזה עשרות שנים. למרות זאת, לאירוע הספציפי הזה נערכו במשך חצי שנה. צריך לזכור שזה לא אירוע של המשטרה אלא אירוע דתי, ומשרד הדתות והמקומות הקדושים עבדו מול המשטרה, שעבדה גם מול גופי ההצלה, מד"א וזק"א ומול החסידויות השונות שמקיימות את האירועים".

מבקר המדינה, אנגלמן // צילום: דויד כהן - ג'יני,

אז מי בעל הבית והפרויקטור הראשי?
"לצערי, הנושא הזה לא הוסדר למעשה אף פעם. אמרתי כבר שגם אני וגם כל נושאי האחריות והתפקידים נשתף פעולה עם כל מנגנון בדיקה שייקבע, וכך יהיה. אני מניח שגם השאלה הזאת, מי אחראי להר, תעמוד לבדיקה. אני חושב שבעקבות דו"חות מבקר המדינה ברור שהיה צריך לעשות משהו".

קראת את דו"חות מבקר המדינה? דאגת ליישם את הנאמר בהם?
"קראתי את החלקים הרלוונטיים. האחריות של משטרת ישראל לא קיימת שם, למעט הכוונת התנועה והקמת תחנת משטרה שלא היתה שם קודם".

הכוונת התנועה היא לא עניין פעוט. המשטרה הבטיחה למארגנים שתדע לווסת את כניסת האוטובוסים כשתראה שיש לחץ. זה לא קרה.
"ודאי שזה לא עניין פעוט והמשטרה לקחה את זה מאוד ברצינות. המשטרה הכינה תוכניות כדי שתהיה הגעה מסודרת למקום ובמידת הצורך פינוי מהיר. במובן הזה המשטרה מילאה את דו"חות מבקר המדינה. מבקר המשרד לביטחון הפנים אף עשה ב־2018 בקרה מבצעית במקום.
"בכל שנה מגיע להר מספר גדול יותר של אנשים מאשר הגיעו השנה. המשטרה תמיד אמרה שאין באפשרותה לקיים הגבלות. או שהוא פתוח או שהוא סגור. אבל היא לא יודעת להגביל כמות, וכמו בכל שנה האירוע פתוח לכל המתפללים. זו גם העמדה שהתקבלה בממשלה. כל הדיון הזה - אם ההגבלות האפידמיולוגיות מוצדקות או לא - אינו קשור לעניין כי לא היה אסון אפידמיולוגי".

למה המדינה לא עמדה על שלה, מול בג"ץ וההקדשים?
"גם זה נושא שצריך להיבדק, כמו שאמר השבוע מבקר המדינה".

איך זה שנהרגו 45 אנשים, ואף אחד לא חושב להתפטר - לא מהצמרת ולא מדרגי השטח, לא שר ולא שוטר. איך יכול להיות דבר כזה?
"כדי לדעת אם התפקוד היה נכון אני בודק אם ההיערכות היתה מלאה ורצינית, אם עשו את כל התרגולות וכל המוכנות הנדרשת, ולכן אני לא מוצא רבב בהתנהגותם של גופי ביטחון הפנים. אבל כאמור אנחנו נשיב לכל שאלה ונשתף פעולה עם כל בדיקה שתיקבע. אני מגבה גיבוי מלא את מפקד פיקוד צפון וגם את המפכ"ל. אף אחד לא הקל ראש באירוע במירון".

מתי נכנסת בעצמך לעובי הקורה לפני האירוע?
"בשבועות האחרונים. תפקידי היה לוודא שמשטרת ישראל נערכת כראוי לאירוע, מקדישה את תשומת הלב ואת הכוחות, ואכן כך היה".

היה דיווח על כך שהמפכ"ל רצה לכתוב ליועמ"ש שהוא מעוניין בוועדת חקירה ועצרת אותו.
"הייתי בישיבה של סגל הפיקוד הכללי. למרות שזה חריג שהשר מגיע, אחרי האסון חשבתי שזה נכון שאבוא. אמרתי שם בצורה מפורשת שאנחנו נשתף פעולה עם כל גורם בדיקה שייקבע, אבל אני לא חושב שמשטרת ישראל צריכה להיות זו שתחליט מי יבדוק. אמרתי את זה בצורה גלויה. האירוע מצולם והעליתי את זה אצלי לעמוד בפייסבוק".

לפני האירוע הציגו לך את התוכניות?
"בשלב האישורים מקיימים הצגת תוכניות. השר לא מוסמך לאשר. לכן רק מציגים לו אבל לא מחכים לאישורו. ראיתי שאכן ההיערכות רצינית ברזולוציה של סד"כים, היערכות, צפי משתתפים. מי שהציג לי היו המפכ"ל ומפקד מחוז הצפון. ביום האירוע הגעתי למירון וגם אז הציגו לי את התוכניות. הגעתי לחפ"ק כיבוי אש והראו לי בדיוק איפה פרוסות הכבאיות, ולאחר מכן הייתי בחפ"ק המשטרתי והראו לי שם את הכוחות וההיערכות, ובכולם ראיתי היערכות רצינית ומשמעותית. המשטרה עשתה כל מה שיכלה".

עכשיו יש קריאות לוועדת חקירה ממלכתית. אתה תומך?
"אני לא מתנגד".

"אני עצמי הזמנתי אלי את כל ראשי הרשויות של המגזר החרדי, והם הביעו את עמדתו של הציבור שמשתוקק לעלות להר, ולא היתה הצדקה להגביל עם היקפי התחלואה הנמוכים הנוכחיים"

אתה אומר שהמשטרה לא אשמה, אז את מי לדעתך כן צריך לבדוק?
"אני משאיר את זה בידיו של הגוף הבודק. נספק כל מידע ואני מקווה מאוד שתהיה חתירה אחר האמת, בעיקר כדי למנוע חס וחלילה אסון מהסוג הזה".

לפני האירוע היו גורמים שהפעילו עליך לחצים לפתוח, למנוע כל הגבלה על הכניסה?
"היה לחץ שמירון יהיה פתוח. אבל בהקשר של הקורונה. ראו את הר הבית פתוח ולא היתה הצדקה אפידמיולגית להגבלה".

מי פנה?
"לא רוצה להיכנס לשמות. אני עצמי הזמנתי אלי את כל ראשי הרשויות של המגזר החרדי והם הביעו את עמדתו של הציבור שמשתוקק לעלות להר, ולא היתה הצדקה להגביל עם היקפי תחלואה הנמוכים הנוכחיים.
"שוב, אין תחקיר ראשוני והנושא לא נבדק. קשה לדעת מה קרה שם. היה רצון של המדינה להפקיע את המקום כדי לבצע בו שינויים בתשתית. המעבר הצר ההוא לא חדש והוא תמיד היה קיים. בעבר גם היו יותר אנשים ולא קרו אסונות. אין לי הסבר".

מתחם הקבר במירון // צילום: גיל אליהו - ג'יני,

בלי כל קשר לאחריות פלילית - האם אין הצדקה שהצמרת תניח את המפתחות?
"ממש לא. אם מצפונם שקט והם עשו כל שיכלו להיערך לאירוע, אין סיבה שיעשו משהו. יש פה טרגדיה איומה ואסון קשה מאוד. כבר ביום האירוע ביקרתי פצועים כדי לשמוע על מה שקרה שם. לאחר מכן עד כניסת השבת סייעתי למשפחות ברגעים הקשים שלהן, במכון לרפואה משפטית, ואת הימים האלה אני מקדיש לניחומי אבלים. אני שומע הרבה־הרבה דיבורים של אחדות, שזו צוואתם של ההרוגים, זה גם אופי האוכלוסייה שממנה הם באים. הם לא רוצים את הפילוג והקיטוב.
"נוסף על כך, אני שומע הרבה שבח והודיה לשוטרים ולכוחות ההצלה. הם משכו אנשים מהתופת ונתנו להם חיים. ועוד אני שומע שיש את ישראל שבתקשורת ויש את ישראל האמיתית. השיח המתנהל בתקשורת אינו השיח שמתנהל אצל המשפחות השכולות ואצל המבקרים הרבים שבאים אליהם".

כשמבקר המדינה הודיע כי יבדוק את העניין, מיהרו לבקר אותו על כך שהוא ימנע בדיקה רצינית של גופים אחרים עם יותר שיניים. מה דעתך על כך?
"דרושה מידה רבה של ציניות פוליטית כדי להטיל דופי במבקר שעושה את תפקידו. המבקר יכול להעביר ליועמ"ש אם יש היבטים פליליים".

אחרי האירוע ובעיית ההקדשים על ההר, ואחרי שנת הקורונה, אתה סבור שיש בעיית אכיפה במגזר החרדי?
"אני חושב שברובם, אנשי המגזר שומרי חוק. היה ניסיון להציג כל טיש כאילו המגזר החרדי כולו מפר את הכללים, ולא כך היא. כאילו במגזר הכללי לא היו הפרות. האכיפה היתה שוויונית, ומי שחי בטוויטר, בסרטונים ובעיתונים, היה סבור שיש הפרות כל הזמן על ידי כל החרדים, אבל באופן כללי ראשי הציבור החרדי, השרים וחברי הכנסת קראו לשמור חוק. הם לחצו כמו שכל המגזרים לחצו לפתוח, אבל לא עודדו הפרות".

"מי בעל הבית בהר? לצערי, הנושא הזה למעשה לא הוסדר אף פעם. גם השאלה הזאת, מי אחראי להר, תעמוד לבדיקה. בעקבות דו"חות מבקר מדינה ברור שהיה צריך כבר לעשות משהו"

ממשלה? עוד לא אבדה תקוותנו

האסון במירון התרחש בשלהי ימי המנדט שקיבל בנימין נתניהו להרכיב ממשלה, והשבוע הועבר המנדט לידיו של יאיר לפיד אחרי שרה"מ שוב כשל במשימה. "אני מקווה מאוד שנתניהו ימשיך להיות מנהיג מדינת ישראל", אומר אוחנה.

נתניהו לא הביא את זה על עצמו?
"יש לנו 65 מנדטים לפחות שמחזיקים בעמדות ימין, ומסיבות אישיות הם לא נכנסים לממשלה בראשות נתניהו, שקיבל את מספר הקולות הגדול ביותר בפער ענק מכל היתר. ואתה אומר לי שאנחנו הבעיה... מיהו ששם את הנושא האישי לפני הלאומי? יש כאן מדינה!".

נתניהו המציא את הפריטטי הזה, מה לך כי תלין?
"הקלפים לא מחולקים על ידינו אלא על ידי הבוחר. האם בתחילת ימי הקורונה היינו צריכים ללכת לעוד בחירות או לתת צ'אנס? האם זה הצליח? לא. אנחנו לא יודעים איזו ממשלה תקום. אולי תקום חלופה גרועה יותר. אפשר לא להסכים. להגיד אני לא מסכים איתו ביטחונית, מדינית, כלכלית וכו'. אבל אין כאלה, הכל אישי. הם שמים את האישי לפני הלאומי. אפשר עוד להתעשת".

תתמודד על ראשות הליכוד?
"אלה שאומרים שאתמודד על ראשות הליכוד ביום שאחרי נתניהו, מייחלים ליום שאחרי נתניהו, ואולי אף פועלים להביא את היום הזה. אני לא שם. אני חושב שיש לנו את המנהיג המוכשר והטוב ביותר להנהיג את מדינת ישראל למען המדינה ולכן אני ניצב לצידו בכל הזירות, גם המשפטית, ומקווה שהאמת והצדק ינצחו".

אז מי אשם בכך שלא הוקמה ממשלה?
"אני חושב שאם בנט היה אומר 'אני הולך רק לממשלת ימין' היתה יכולה לקום ממשלת ימין. בנט וימינה קיבלו הצעה נדיבה הרבה יותר מגודלם והם דחו אותה. אם היו מקבלים היתה לנו בעיה מול ש"ס, שקיבלו יותר. אבל עדיין הם קיבלו את ההצעה. הם העדיפו לא להיכנס אלא לתקוף אותה מבחוץ והוא עשה שיקול פוליטי כדי לגדול. הוא אכן גדל. אבל לא כמו שרצה".

בצלאל סמוטריץ' לא אשם בעיניך?
"כל מי שיביא להקמת ממשלת שמאל בעיניי עושה פשע גדול. אם תקום ממשלת שמאל ואם לא, כל מי שיבחר ברע יותר וכל מי שלא יסייע למחנה הלאומי - יישא בתוצאות הלאומיות".

נתניהו עשה מספיק ב־28 ימים?
"אני חושב שהוא עשה ככל יכולתו. ראיתי אותו עושה שעות על גבי שעות כדי להקים ממשלה לאומית. ועוד לא אבדה תקוותנו ואני מקווה שהוא בסוף אכן יצליח".

איך אתה מסביר את זה שהוא העדיף ממשלת רוטציה כשבשנה הראשונה יהיה בנט ראש הממשלה, או גנץ, אבל לא אף אחד מהליכוד?
"הליכוד היא מפלגה דמוקרטית והמתפקדים מחליטים מי יעמוד בראשם. כשהם באו להצביע לנתניהו היה כתוב בפתק 'הליכוד בראשות נתניהו'. כמובן שבהרכבים קואלציוניים זה משתנה וכל מפלגה בוחרת בדרכים ובשיטות שלה". 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר