יחד עם תחום הטלפונים הסלולריים שמתחדש בקצב מהיר, גם השעונים החכמים לא נשארים מאחור וממציאים את עצמם מחדש בכל שנה, לרוב בעזרת מגוון פונקציות שנוספות להם - כמו ספירת קלוריות, ניטור שינה, תשלום, וכמובן - קבלת שיחות דרכם.
בד בבד עם ההתרחבות בתחום, שאחת מהאחראיות לו היא חברת אפל, שהכירה להמונים את האפל ווטש, פורח גם מגוון המותגים שמציעים שעונים חכמים וטרנדיים, מה שהביא גם רשתות אופנה רבות להציע שעונים כאלה משל עצמן.
"זוהי הקטגוריה עם שיעורי הצמיחה הכי גבוהים של אפל", מספרת איילת צרפתי־רוזן, מנכלית iDigital, "השוק העולמי של כלל המותגים גדל ב־24% ב־2021, כאשר אפל מובילה עם30.1% נתח שוק. הקטגוריה של אפל ווטש גדלה בארץ פי שלושה מאשר בעולם, וזה מורגש מאוד. קטגוריית האביזרים לשעונים, למשל, כמעט לא היתה קיימת אצלנו. כיום יש לנו כמות אדירה של אקססוריז, כמו רצועות, כי אנשים רוצים להחליף שעונים עם הבגד.
"נוסף על כך, יצאנו לאחרונה בפעם הראשונה בטרייד אין לשעונים. זה לא היה קיים, כי זו היתה קטגוריה קטנה שאף אחד לא התייחס אליה. אפל הכניסה סים וירטואלי לשעון, דבר שלא היה קיים בארץ, וזה עוד יותר הקפיץ את הקטגוריה כאשר השעון יכול להחליף את הסלולרי".
ומה בנוגע למחיר?
"בעולם של אפל המחירים הלכו וירדו. אפשר כיום לקנות אפל ווטש ב־1,300 שקלים ללא סים, וב־1,545 שקלים עם סים. נוסף על כך, אפשר לעשות טרייד אין עד 700 שקלים. המחיר גם תלוי בסוג הרצועה".
השחקנית השנייה בעולם בתחום השעונים החכמים היא סמסונג, שמהווה 10.2% מהמכירות. גם אלי לביא, מנכ"ל סאני, היבואנית הרשמית של סמסונג בישראל, מספר כי מדובר בקטגוריה שצומחת משנה לשנה בקצב מהיר: "זה יישמע מוזר, אבל המון אנשים אוהבים את השעונים בגלל העיצובים. זה מתחבר למשהו היי־טקי עם זכוכית שחורה, והעובדה שאפשר להחליף רצועות. בעבר הם היו פונקציונליים לגמרי לספורט, אבל עכשיו כולם וכולן מסביב עונדים שעונים עם אמירה אופנתית. יש לנו 20 דגמים ולכל אחד מהם יש עולם שלם של רצועות. מי שקונה שעון מקבל קיט של שלוש רצועות להחלפה או רצועת מתכת.
"השעונים שלנו כוללים מנטר שינה, מד צעדים, וקיבלנו גם את אישור משרד הבריאות למדוד אק"ג ולחץ דם בשעונים, כולל בדגמים הקיימים, שמחירם נע בין 1,000 ל־1,800 שקלים. יש לנו גם דגמים עם סים וירטואלי, כך שאפשר לקבל הודעות ושיחות בלי שהטלפון יהיה לידך, כאשר הטלפון מתקשר עם האוזניות".
שעון נוסף שניתן לבצע ממנו שיחות טלפוניות הוא של חברת Garmin, שהשיקה את ה־Plus 2 Venu, שעון מבוסס ג'י.פי.אס. השעון כולל גם ניטור איכות שינה, ניטור סטרס, תשלום באמצעות גרמין פיי ועוד. המחיר: 1,949 שקלים. "אם פעם השעונים הללו היו רק עבור מי שרץ ועושה ספורט", מסביר אבישי פריז, מנכ"ל רונלייט ישראל, נציגת גרמין בישראל, "הרי בשנים האחרונות ראינו מעבר מספורט לפיטנס, ובשנתיים האחרונות גם מפיטנס לוולנס. לכולם חשוב לדעת כמה צעדים הם עשו, כמה קלוריות הם שרפו ועוד".
ואיך ישראל משתלבת בשוק הזה?
"בשנתיים האחרונות ישראל היא המדינה מספר אחת במכירות פר נפש מבחינת גרמין, שמהווה %6-%7 בנתחי השוק של השעונים החכמים בעולם, ובישראל - 12-15%. נוסף על כך, זמן השימוש של הצרכן הישראלי הוא מהגבוהים בעולם, בחמישייה הראשונה. אחת הסיבות לכך היא מזג האוויר הטוב שמאפשר לעשות ספורט בחוץ, וכן מספר החופים. לא צריך לנסוע 40 דקות ליער כדי לרכוב על אופניים. נוסף על כך, יש פיצ'רים נוספים שדווקא ישראלים משתמשים בהם, כמו אלה שמספקים תובנות לגבי אורח חיים בריא ולמניעת סטרס ומתח, במיוחד במדינה כמו שלנו. הם מנטרים את הדופק ואת הפעילות, ואז נותנים המלצות בהתאם לנתוני הגוף האישיים".
מה לגבי תשלום באמצעות השעון?
"זה אפשרי. גרמין היתה הראשונה שנכנסה לשוק לפני שנתיים וחצי עם גרמין פיי, והמתחרים נכנסו במאי בשנה שעברה. זה תפס באופן מטורף. גם כשאני נכנס לסופרמרקט שהוא לא טכנולוגי במיוחד, עדיין שואלים אותי אם אני משלם באמצעות השעון".
הגיע זמן הספורט
אחת הסיבות שתורמות לכך שאנחנו מחבבים את השעונים האלה, כאמור, היא היכולת לבחור בפריטים מעוצבים, ולהתאים את הרצועה לטעם האישי שלנו. "משנה לשנה אנחנו רואים שעונים בצבעים יותר מגוונים, עם מסכים יותר גדולים וגוף מתכת שנראה יותר יוקרתי", מפרט אייל אהרוני, מנהל מוצר של מוצרי אקו בשיאומי ישראל מקבוצת המילטון, "בשיאומי יש לנו דגמים פשוטים של צמידים חכמים ב־150 שקלים, מיי באנד, ובחודש הבא נשיק ליין שעונים שמגיע ל־1,000 שקלים, שיהיה אופנתי במיוחד.
"השעונים כיום מאפשרים לנטר את פעילות הספורט המדויקת כמו שחייה, הליכה על הליכון, אפשר למדוד את רמת החמצן בדם ועוד. בדגמים החדשים יהיה ניתן גם לקיים שיחות באמצעות השעון. נוסף על כך, יש רכיב NFC בשעון (שאנשים אוהבים לקרוא לו "וויי־פי"; הי"ה). המשמעות היא שבעתיד יהיה אפשר לשלם באמצעות השעון הזה. אנחנו בתהליך מול חברות האשראי המקומיות ומול הבנקים".
מה בעצם השוני בין הצמיד לשעון?
"השוני הבולט הוא בעיצוב - צמיד הכושר מזכיר יותר צמיד אופנתי ומאפשר מעקבי כושר ובריאות: ספירת צעדים, ניטור שינה, שריפת קלוריות, קצב לב ועוד, בעוד שעון חכם מאפשר גם הוא את המדדים האלה, אך יש לו מסך גדול יותר המאפשר צפייה ביותר פרטים ונתונים. כל נושא הקישוריות עם הנייד לרוב מתקדם יותר כשמדובר בשעון - חיבור וגישה לאפליקציות, קריאת הודעות, קבלת התראות ואפילו קבלת שיחות".
גם מותג השעונים החכמים Amazfit משיק סדרה חדשה של שעונים חכמים עם יכולות ניטור מתקדמות של בריאות, כושר ואורח חיים. נוסף על כך, יש לשעונים גי.פי.אס מדויק, סוללה בעלת אורך חיים של עד 18 יום ועוד.
"מדובר בשוק שמפתיע ומחדש כבר כמה שנים טובות", מספר ליאב רון, מנהל מוצר של Amazfit, "הקטגוריה הזו מתפוצצת. כיום רואים שעונים כאלה כמעט על כל אחד, ברמה כזו או אחרת. מלבד הנראות, הפיתוחים שנכנסו ביתר שאת הם ברמה הפונקציונלית. הכפלנו את הבהירות של מסכי הסדרה החדשה באור שמש ישיר והם מאוד ברורים. אפשר גם בלחיצה אחת לראות ארבעה פרמטרים של בריאות בפחות מדקת מדידה: דופק, רמת חמצן בדם, סטרס ותדירות נשימה. בשנה וחצי האחרונות אנחנו רואים גידול של יותר מפי שניים מהצורה שבה שהתחלנו".
רשת ג'נטלמן מציעה את מותג השעון החכם סקטור, שגם בו קיימות פונקציות מולטי־ספורט לניטור דופק ולניטור שינה, וגם תחזית מזג אוויר, שליטה מרחוק במצלמה ושליטה במוזיקה, והוא עמיד במים. השעון משלב רצועות בד, מתכת או סיליקון, ומצויד ברמקול, במיקרופון ובטכנולוגיית שיחות בלוטות' לקבלה, למענה ולהתקשרות מהשעון החכם. המחיר: 645-745 שקלים.
יש את זה גם ביקר
בשוק קיימים שעונים של מותגים יוקרתיים מאוד, שיכולים להגיע למחיר של אלפי שקלים. כך, למשל, השעון החכם של היצרן השוויצרי טיסו - הוא בעל עמידות למים בעומק של עד 100 מטרים, ויש לו מנגנון המופעל על ידי אנרגיית האור וכולל מצפן, שעון מעורר וכרונוגרף. ניתן לקבל לשעון את כל ההתראות מהנייד כגון שיחות, הודעות ועוד, ומחירו 3,600 שקלים.
שעון חכם ששווה כמה וכמה משכורות הוא זה של מותג שעוני היוקרה הובלו, המתחבר לטלפון הנייד ולמחשב ומציג תוצאות בזמן אמת מאירועי ספורט בינלאומיים, דוגמת מונדיאל, גביע אליפות העולם בכדורגל ועוד. באמצעות השעון ניתן לבצע תשלומים דרך אפליקציות גוגל פיי ועוד. מי שחושק בו ייאלץ להיפרד מ־19,000 שקלים.
האם זה אומר שפחות ופחות אנשים קונים את השעונים הישנים והטובים, ואנחנו נזהרים שלא לומר "הטיפשים"? דודו פולטורק, מנכ"ל קבוצת רולטיים, יבואנית הובלו וטיסו ומותגים נוספים, לא בטוח שמקומם של מצייני השעה הרגילים ייתפס בקרוב. "השוק גדל, ואני מעריך שהשעונים החכמים תופסים כ־%20 ממנו, ועדיין, רוב השוק הוא של שעונים רגילים ולא בטוח שזה ישתנה". למרות זאת, הוא מציין כי "בתחום של השוק המסורתי היתה פגיעה קלה בעקבות הטלפונים הסלולריים, של %3-%4, בעיקר בשעוני האופנה ואלה שיותר זולים. יש צעירים שמשתמשים בטלפון על מנת לראות את השעה, אבל זו לא פגיעה משמעותית. השעונים החכמים הגדילו את המודעות בשוק ואנחנו רק מתפתחים".
השעונים היקרים במיוחד מצדיקים את המחיר שלהם?
"יש בהם הרבה פרמטרים. הובלו, למשל, הוא שעון חכם שעיקר עיסוקו הוא בתחום הכדורגל, עם תוצאות, סטטיסטיקות ועוד. השעונים הללו משמשים גם את השופטים באירופה. באמצעות השעון של טיסו ניתן לראות עומק, גובה, מזג אוויר, דופק, ג'י.פי.אס ועוד. אנחנו מוכרים לא מעט שעונים כאלה בגלל הייחודיות שלהם, והעיצובים מתוחכמים בדיוק כמו של השעונים הרגילים של המותג השוויצרי עצמו".
שעונים חכמים זה אופנה
כניסת מותגי העל לקטגוריית השעונים החכמים מוכיחה שהם הפכו לטרנד אופנתי באופן רשמי. "מדובר בטרנד שהתחיל כאשר אפל ווטש וכל המותגים רצו להיכנס לתחום", משחזר ערן סילניקוב, מנהל מותג מייקל קורס וקניין ראשי בפקטורי 54. "מייקל קורס עשה את זה באמצעות חברת פוסיל, המייצרת גם שעונים חכמים לפומה. בעולם הזה יש בדרך כלל עיצוב יותר גנרי, ובשעון של מייקל קורס יש רצועות יותר אופנתיות. לצד זה יש שעון שתומך גוגל, גוגל פיי ואפילו טינדר. הדגש של השעון של פומה הוא יותר על כושר, והוא יגיע לארץ בשנה הבאה".
והטרנד הזה לא פסח גם על הילדים, שמקבלים שעון מעוצב ואופנתי משלהם. השעון של קידיווטש כולל ג'י.פי.אס, הודעות, שיחות וידאו ויכולת האזנה מרחוק, ומחירו 459.90 שקלים. "תחום השעונים החכמים בישראל והשעונים לילדים בפרט נמצא בביקושי שיא שלא ראינו שנים", מציין משה פסל, מנכ"ל ובעלים בקידי תקשורת, "וכעת החברה משווקת את השעון גם בפולין ובספרד. השעונים זוכים לביקוש כי הם מאפשרים להורים לתקשר עם הילדים ולהתעדכן היכן הם נמצאים פיזית. לאחרונה החברה השיקה גם שעון חכם לקשישים, המאפשר לאתר את מיקומם ולשוחח עימם".