פאן סייז: כל הטיפים לעיצוב מטבח קטן ויפהפה

מעצבת: אריאלה עזריה ברקוביץ | צילום: אלעד גונן

פתרונות אחסון מולטי-פונקציונליים, ניצול חכם של החלל, צבעוניות בועטת לצד רקע צחור • מי אמר שרק מטבחים גדולים יכולים להיות מעוצבים כמו בעמוד מגזין?

תכנון מטבח קטן עשוי להיות מורכב יותר מתכנון מטבח רחב ידיים. כשמגבלת השטח אינה מאתגרת, אפשר לקחת בחשבון כמעט כל דבר. הפתרונות שמצאנו משלבים אשליות אופטיות כתוצאה משימוש בגוונים מסוימים, פתרונות תליה, אחסון וחשיבה מולטי פונקציונלית, שמאפשרת גם וגם בשטח מצומצם. בכל מטבח תמצאו את הטיפ שבחר מעצב המטבח לשתף אתכם, למקרה שאתם מתכננים אחד.

קבלו עשרה מטבחים מושקעים, מעוצבים, בסגנונות שונים. כולם קטנים ומביאים לידי ביטוי חשיבה יצירתית.

אדום מבחוץ, קטן מבפנים

גודל המטבח: 4 מ״ר כולל מקרר. בדירת סטודיו תל אביבית בשטח של 50 מ״ר, שתוכננה לאמנית שמשלבת בה מגורים ועבודה. 

פתרונות האחסון ששולבו בו: המטבח תוכנן לבישול ואחסון בסיסי. מיקום הדירה בעיר מאפשר הצטיידות יומיומית במוצרי מזון, כך שאין צורך לאגור דברים. בנוסף, יש הרבה ארוחות מחוץ לבית ושימוש בשירות משלוחים להזמנת אוכל מוכן. 

פתרונות נוספים לניצול החלל: בנוסף למגירות תוכנן מדף דקורטיבי וארון שירות גדול, שמאחסן מכונת כביסה, מייבש, פריטים גדולים כמו סולם ושואב, ומשמש כמקום אחסון נוסף לפריטים שקשורים למטבח, במידת הצורך. מכיוון שמדובר בדירה קטנה שמשמשת גם כסטודיו, המעצבת השתמשה במידוף פתוח לאורכו של קיר ארוך, בגבהים ועומקים שונים. המדף התחתון מתחיל כשולחן אוכל, ממשיך כמדף לטלויזיה ומסתיים כמעמד לכיור בסטודיו. גם יתר המדפים על הקיר משמשים לשילוב של אחסון ותצוגה. 

הכי מיוחד: הצבע והעובדה שהוא גבוה ומרחף, עם רגליים תעשייתיות שמתאימות לאווירת הסטודיו. 

הטיפ של קרן לסר לתכנון מטבח קטן: להתמקד ולדייק מה שצריך באמת מבחינת אחסון כלים ומזון. לייעד מקום לכל חפץ. לזכור שאם מדובר בדירה בעיר אין צורך לאגור, כי הכל זמין. 

מטבח אדום, תכנון: קרן לסר אדריכלות פנים, אמנות: נועה ספקטור, צילום: חן ברקוביץ

הנדל"ניסט

גודל המטבח: 10 מ"ר כולל פינת אוכל

פתרונות האחסון ששולבו בו: ארון הרמוניקה שממוקם על השיש ומסתיר את כל מוצרי החשמל, מקרר שתוכנן בתוך נישה ובכך מייצר מראה נקי ומאורגן.

פתרונות נוספים לניצול החלל: האתגר המרכזי בתכנון המטבח היה לייצר מטבח פעיל בחלל קטן מאוד, מבלי להתפשר על מקומות אחסון, להשאיר את משטח העבודה פנוי ונקי ממכשירים מיותרים, לייצר באותו החלל גם פינת אוכל ועדיין להצליח לקיים מעברים נוחים, תוך שמירה על סגנון מודרני, מראה קליל, עדכני וצעיר.

הכי מיוחד: במטבח שולבה פינת אוכל שכוללת ספסל צמוד לקיר, שמאפשר מעברים נוחים יותר. שלושת הכיסאות נבחרו כדי לאפשר גמישות במיקום הישיבה.הארונות העליונים מוסיפים אחסון נוסף, אבל מעבר לזה נעשה בתכנון שלהם שימוש בזכוכית וביחידות פתוחות, שמקנות תחושה של חלל מאוורר ומרווח יותר.

הטיפ של ליז זומר לתכנון מטבח קטן: לא לוותר על הסגנון העיצובי ועל הפונקציות הנדרשות, גם כשמדובר בשטח קטן. מומלץ לערוך בירור צרכים מקדים, שיאפשר תכנון מדוייק וקביעת סדר עדיפויות ביחס לפונקציות הנדרשות, במידה שאי אפשר לבחור את כולן.

מטבח עבור משרדי חברת נדל"ן במרכז הארץ, עיצוב פנים: ליז זומר, הדמיות: Ferriss,

האלגנטי

גודל המטבח: כ-18 מ"ר

פתרונות האחסון ששולבו בו: המטבח מוקם בכניסה לדירה ומולו ארון בגדים שמשולב עם הספרייה הפינתית, כאלמנט נגרות אחד. הבחירה במיקום המטבח בכניסה הייתה על מנת לנצל באופן מקסימלי את  שטח הדירה.

פתרונות נוספים לניצול החלל: בסוף המטבח ממוקם בר עם מראה רחבת ממדים שמשקיפה למרפסת, לצד מראות נוספות שמוקמו בו במטרה להעניק תחושה של גודל בחלל. הבר משמש כפינת אוכל מוגבהת לארבעה אנשים, ובכך נחסך מקום חשוב. 

הכי מיוחד: התאורה המשלימה את המטבח שנראית כתכשיט.

הטיפ של אריאלה עזריה ברקוביץ לתכנון מטבח קטן: אפשר ליצור חלל שנראה רחב ידיים גם אם מדובר בשטח קטן. לדוגמה, חיפוי מראה במקום קרמיקה במטבח ייצור אלמנט של עומק, ואשליה של חלל גדול יותר.

מעצבת: אריאלה עזריה ברקוביץ, צילום: אלעד גונן

הפרקטי

גודל המטבח: כ-15 מ"ר

פתרונות האחסון ששולבו בו: שידת מדפים צרה ואוורירית עשויה ברזל, שמעגנת את האי במטבח ומגדירה מעין מבואת כניסה. שידת המדפים משמשת בנוסף לאחסון פריטי מטבח, כבר משקאות ולתצוגה של פרטי נוי. 

פתרונות נוספים לניצול החלל: התכנון המקדים איפשר לשלב במטבח גם את מכונת הכביסה, על אף אתגר הגודל.

הכי מיוחד: יצירת מטבח פונקציונלי ונוח מאוד לעבודה.

הטיפ של בועז שניר לתכנון מטבח קטן: אני ממליץ לבחור צבע בהיר למטבחים קטנים, כדי לתת הרגשה אוורירית ופתוחה.

אדריכל: בועז שניר, דירת 30 מ"ר, צילום: ולרי זיוז

על הבר

גודל המטבח: 16 מ"ר בשילוב עם האי ופינת הקפה.

פתרונות האחסון ששולבו בו: במטבח שולבו שני סוגי מזווה משני צידי המטבח, והאי נוצל במקסימום לישיבה נוחה. בצד הפונה לכניסה לבית שולבו מדפי יין.

פתרונות נוספים לניצול החלל: דופן האי תוכננה כדופן דקורטיבית שבה קיימים גם פתרונות אחסון. למרות שנותרו כ-25 ס"מ בלבד, המדפים שתוכננו בדופן מאפשרים אחסון של אגרטלים, צלחות קטנות ועוד.

הכי מיוחד: פינת קפה שמשלבת ברז אוסמוזה, שהגישה אליו נעשית ללא כל הפרעה למי שמבשל במטבח.

הטיפ של הילה רימשון לתכנון מטבח קטן: אל תוותרו על אחסון. גם אם שטח אחסון מסוים נראה לכם קטן - תמיד תמצאו מה לשים בו.

מטבחי זיו, עיצוב הילה רימשון, צילום: סוזי לוינסון

האורבני

גודל המטבח: כ-12 מ"ר

פתרונות האחסון ששולבו בו: לצד המטבח שולב ארון אחסון גדול לאורך כל הקיר שממשיך את המטבח בנגרות מתאימה. הארון נותן פתרון אחסון למכונת כביסה, מייבש ופריטים נוספים. 

פתרונות נוספים לניצול החלל: ניצול כל השטח כולל אחסון באי, ובנוסף כמה מהארונות הנמוכים עמוקים מאוד, כך שהתאפשר לעשות מגירות בעומק של 70 ס"מ במקום 60 כסטנדרט.

הכי מיוחד: הצבע הכהה שלו, ובמקום קרמיקה נעשה שימוש ביציקות בטון מצופה בסילר מיוחד כדי שלא יתלכלך. גופי התאורה הם כמו תכשיטים במטבח, שכולל תמונה שצייר דייר הבית עם גוף תאורה קטן שמאיר אותה.

הטיפ של מרינה רכטר לתכנון מטבח קטן: אין חוקים. כל מטבח וכל חלל יש לו את היכולות שלו, צריך לנתח את השטח הספציפי כדי למקסם את הפוטנציאל.

אדר' מרינה רכטר רובינשטיין, ReMa אדריכלים, צילום: עמית גושר

הנאיבי

גודל המטבח: כ-18 מ"ר

פתרונות האחסון ששולבו בו: דירת 65 מ"ר בתל אביב, קטנה ופונקציונלית. בחזית המטבח שגובלת עם המסדרון שולב אחסון ובו מכונת כביסה ומייבש.

פתרונות נוספים לניצול החלל: תוכננה נישה צידית לטובת מכשירי חשמל קטנים, טוסטר, מג'יקמיקס, מיקסר וכו'. המכשירים יושבים בתוך הנישה ולא נראים לעין. המטבח פונה לכיוון הסלון, ולכן היה חשוב להסתיר את מכשירי החשמל.

הכי מיוחד: הגוון. ירוק מעושן ולא שגרתי. 

הטיפ של נורית מור יוסף לתכנון מטבח קטן: לא כל מטבח חייב אי - זה לא תמיד נכון לכל חלל. לפעמים בחללים קטנים כדאי למקם שולחן פריסטנידנג שייתן מענה יותר נכון ופונקציונלי לחלל.

עיצוב נורית מור יוסף, באדיבות מטבחי זיו, צילום: עידן גור

הלבן

גודל המטבח: 10 מ"ר

פתרונות לניצול החלל: מטבחים קטנים מציבים אתגרי אחסון מורכבים. מאחר ששטח האחסון בארונות לרוב מוגבל, פעמים רבות משטחי העבודה גדושים במכשירי חשמל קטנים, כלי בישול, פריטי נוי וכדומה. במטבח הזה הצליחו לנטרל את העומס הרב, ואחסון כל המוצרים הקטנים בתוך הארונות גרם למטבח להיראות גדול ומאוורר יותר.

הכי מיוחד: אחת הדרכים לגרום למטבח קטן להיראות גדול יותר היא להכניס תאים פתוחים ואווריריים. האשליה העיצובית הזו גורמת לעין להביט לעומק, ליצור תחושה של מרחב וגודל.

הטיפ של בן רזניאלי לתכנון מטבח קטן: כדי לשוות למטבח הקטן מראה מרווח ואוורירי, כדאי לבחור בעיצוב פתוח - כלומר, תכנון המטבח באזור ללא מחיצות. רצוי למקם את המטבח במרחב הפונה לסלון, ללא הפרדה בין החללים וללא הגדרת המרחב שלהם.

עיצוב פנים: בן רזניאלי, מטבחי רגבה, צילום: אורן עמוס

הנסתר

גודל המטבח: 3.96 מ'/3.10 מ' – 12 מ"ר

פתרונות האחסון ששולבו בו: המטבח מורכב מארונות ומיחידות סגורות עם מספר רב של תאים נסתרים. תכנון המטבח מקסם את השטח וניצל את מירבו לפתרונות אחסון.

פתרונות נוספים לניצול החלל: מאחר שהמטבח קטן, כל המכשירים שולבו בצורה אינטגרלית. מעל המקרר יש יחידת מדפים שמנצלת את גובה התקרה.

הכי מיוחד: ללא ספק הגב שעשוי פורניר, פרט מיוחד של זכוכית מאחורי הכיריים בקו אפס עם חיפוי הקיר, שמגנה על החיפוי הרגיש מפני לכלוך וחום. בתכנון הפרט המיוחד עמלו לייצר מוצר מדויק בהתאמה לדרישות התכנוניות.

הטיפ של אורית שלום לתכנון מטבח קטן: לנצל את כל החלל בצורה כזאת שהכול יגיע מהרצפה עד התקרה ועל כל אורך הקירות. לפעמים כדאי להיפרד מרעיון של אי במרכז המטבח, לטובת פינת אוכל אוורירית ופרקטית במרכזו.

עיצוב פנים: אורית שלום, מטבחי רגבה, צילום: אמיר ארליך

המולטי-פונקציונלי

גודל המטבח: 3.70/2.60 מ"ר וארון מזווה במעבר

פתרונות לניצול החלל: החלל המרכזי נפתח על ידי הסרת חלק מהקיר המפריד בין המטבח לסלון, סביבו נבנה אי שמשרת מצד אחד את המטבח וכולל שולחן אוכל ל-4 סועדים, ומצד שני הופך לשידת טלוויזיה שחובקת את הקיר המפריד. מעברים חופשיים משני צידי המטבח מאפשרים את תחושת הזרימה בחלל בכל עת. בשעת אירוח מתווסף שולחן מתקפל שהותאם בנגרות במידותיו למידות השולחן המשולב באי.

הכי מיוחד: תכנון הקיר המשותף למטבח ולסלון איפשר להרחיב את החלל באופן דרמטי, וליצור בכך מטבח גדול יותר.

הטיפ של ליאת רובינשטיין לתכנון מטבח קטן: הצבע הלבן הוא חברו הטוב ביותר של המטבח הקטן. הוא מחזיר אור, יוצר אשליה של גודל וגורם לקירות הסוגרים את המטבח להיבלע בחלל. כדי שהמטבח יראה חמים ולא סטרילי מדי, מומלץ לשלב טקסטורות מנוגדות או לבחור במספר גוונים בהירים משתלבים.

עיצוב פנים: ליאת רובינשטיין, מטבחי רגבה, צילום: מאור מויאל
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר