הולנד חוזרת לאירוויזיון. אחרי שנה שבה נעדרה מהתחרות, המדינה תשוב לבמה בבורגס במאי 2027. זה קורה למרות שהגוף שהיה אחראי במשך שנים על המשלחת ההולנדית, AVROTROS, עדיין עומד בהחלטתו שלא להשתתף כל עוד ישראל בתחרות. הולנד תשתתף לאחר שגוף שידור אחר במדינה יטפל בנושא האירוויזיון. גם בבלגיה התלבטו האם להגיע השנה לתחרות, וכעת אישרו הגעה, לא לפני שמתחו ביקורת על הנעשה בעזה.
החרם נשאר, הולנד חוזרת
AVROTROS, הגוף שטיפל במשך שנים במשלחת ההולנדית, נשאר מחוץ לתחרות. לעומת זאת בקרן הציבורית ההולנדית NPO החליטו להמשיך את השתתפות הולנד באירוויזיון 2027 באמצעות גוף אחר.
ההחלטה כבר קיבלה את אישור איגוד השידור האירופי, ה-EBU. מנהל האירוויזיון, מרטין גרין, אמר כי הוא "שמח" לקבל את הולנד בחזרה, וציין כי האיגוד קיים שיחות "בונות" עם NPO. הוא גם הזכיר את העובדה שהולנד השתתפה באירוויזיון הראשון, שנערך ב-1956.
עדיין לא ידוע מי עתיד לייצג את הולנד, וגם מנגנון בחירת הנציג צפוי להשתנות בעקבות יציאתו של AVROTROS מהתמונה.
איך הגענו לכאן?
מאז המלחמה שנפתחה בעקבות 7.10 מדינות מחו על השתתפותה של ישראל באירוויזיון. בתחרות שהתקיימה ב-2024 בשוודיה, נציג הולנד יוסט קליין היה בין המשתתפים הבולטים שהביע את מורת רוחו מהשתתפות ישראל בתחרות. הוא הודח רגע לפני הגמר בשל תקרית שהיתה לו מאחורי הקלעים עם נציגת הפקה.
באוגוסט הודיע AVROTROS כי לא ישתתף באירוויזיון 2027, אחרי שגם נעדר מהתחרות ב-2026. לפי הודעת הגוף, השתתפות ישראל, המלחמה בעזה והמצב ההומניטרי ברצועה הקשו עליו לראות באירוויזיון אירוע ניטרלי. ב-AVROTROS טענו גם כי השינויים שביצע ה-EBU לא סיפקו מענה לחששות שהציג.
אלא שהחלטת AVROTROS לא חייבה את הולנד כולה לפרוש מהתחרות. לאחר הפרישה, הגוף החזיר את האחריות ל-NPO, שביקש מה-EBU זמן נוסף כדי לבדוק אם ניתן להרכיב משלחת בדרך אחרת. הבקשה התקבלה, וכעת גם ההחלטה התקבלה.
תמונת החרם משתנה
הולנד היתה אחת מחמש המדינות שנעדרו מאירוויזיון 2026 במחאה הקשורה להשתתפות ישראל, לצד אירלנד, ספרד, סלובניה ואיסלנד.
לקראת אירוויזיון 2027, התמונה כבר אינה זהה. אירלנד הודיעה כי לא תשתתף גם בתחרות הבאה ולא תשדר אותה, במחאה על השתתפות ישראל ועל רקע המצב ההומניטרי בעזה. לגבי מדינות נוספות שנעדרו ב-2026, תמונת ההשתתפות עדיין אינה מלאה. בכל אופן, הולנד כבר הכריעה. אחרי שנה אחת מחוץ לתחרות, היא חוזרת לבמה.
בלגיה אישרה השתתפות למרות הביקורת
במקביל להולנד, גם שכנתה הבלגית אישרה את השתתפותה באירוויזיון 2027, לאחר שגוף השידור הפלמי VRT הביע בחודשים האחרונים ספקות בנוגע לחזרה לתחרות על רקע השתתפות ישראל והמלחמה בעזה. מנכ"ל VRT, פרדריק דלאפלאס, הסביר כי ההחלטה התקבלה לאחר שה-EBU התחייב לקדם שינויים: "פעלנו נכון כשהפעלנו לחץ רב על ה-EBU כדי לאפשר שינויים. בשבועות האחרונים ראינו שהוא מתייחס ברצינות לחששות של חבריו ופועל למען עתיד האירוויזיון". לצד זאת הדגיש כי "ההשתתפות בשום אופן אינה מהווה תמיכה או נרמול של המתרחש בעזה ובשאר העולם", והוסיף: "זו לא הייתה החלטה קלה. יש לנו אמפתיה רבה כלפי מי שחולקים עליה".
אירוויזיון 2027 ייערך בבורגס שבבולגריה לאחר זכייתה של דארה, הנציגה הבולגרית, בתחרות האחרונה. חצי הגמר הראשון יתקיים ב-11 במאי, יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה, והשני יתקיים ב-13 במאי. הגמר הגדול בו תוכתר זוכת אירוויזיון 2027 ייערך ב-15 במאי.





