אילון מאסק מאיים בצעדים משפטיים נגד הבמאי זוכה האוסקר אלכס גיבני וחברת ג'יגסו פרודקשנס בעקבות הסרט התיעודי "מאסק", שהוקרן השבוע בפסטיבל ונציה. לפי מכתב משפטי שפרטיו פורסמו בארצות הברית, עורך דינו אלכס ספירו טוען שהסרט נבנה סביב מסקנה שנקבעה מראש ולא מתוך תחקיר פתוח.
"הפרויקט הזה לא התחיל כחקירה. הוא התחיל במסקנה", כתב ספירו. נכון לעכשיו לא הוגשה תביעה. המכתב כולל איום משפטי ודרישה לשמור חומרי גלם, ריאיונות, מסמכי מחקר ותכתובות.
מה הקפיץ את מאסק
מוקד האיום הוא קטע שעוסק בבחירות 2024 בארצות הברית. בסרט מופיעה אשלי סנט קלייר, אם לאחד מילדיו של מאסק, שמספרת שמאסק הביע ביטחון מופרז בניצחון של דונלד טראמפ. היא מספרת גם על הודעות שבהן כתב לה על "אנומליה במטריקס" ועל "עשרת אלפים לייזרים בחלל".
במהלך הריאיון גיבני שואל את סנט קלייר אם מאסק התכוון לסטארלינק. היא משיבה שאינה יודעת איפה עוד יש לו לייזרים בחלל.
עורכי דינו של מאסק טוענים שהעריכה יוצרת רמיזה שלפיה רשת הלוויינים של ספייס אקס היתה מעורבת בהליך הבחירות. מומחי בדיקת עובדות וגורמים רשמיים דחו אחרי בחירות 2024 את הטענה שסטארלינק שימשה לספירת קולות או לשינוי שלהם.
טסלה, מאדים וטראמפ
הסרט, שאורכו 225 דקות, עוסק גם בהיסטוריה של טסלה, במערכת אוטופיילוט ובהבטחות של מאסק סביב נהיגה עצמית. הוא מציג תאונות שבהן היו מעורבות מכוניות טסלה וטוען לפער בין הצהרות מאסק על נהיגה עצמית לבין יכולות הטכנולוגיה בתקופות שונות.
הסרט בוחן בספקנות גם את החזון של מאסק להתיישבות אנושית על מאדים, ומעמת את ההבטחות שלו עם הקשיים הטכנולוגיים והפיזיים של חיים שם.
חלק נוסף מוקדש להתקרבות של מאסק לטראמפ ולמעורבות הפוליטית שלו. גיבני אמר בריאיונות לקראת הבכורה כי במהלך העבודה הגיע למסקנה שלתמיכה של מאסק בטראמפ היו גם מניעים כלכליים ומשפטיים.
גם האנשים הקרובים למאסק מדברים
גיבני ראיין לסרט את אשתו הראשונה ג'סטין מאסק, את אביו ארול מאסק ואת מייסד טסלה מרטין אברהרד. סנט קלייר טוענת בסרט כי הוצע לה הסכם סודיות שהיה עשוי להיות שווה לאורך השנים כ-40 מיליון דולר. מאסק הכחיש לאחר הקרנת הסרט שהציע לה עסקה כזאת.
מאסק עצמו לא התראיין לסרט. גיבני אומר שפנה אליו בתחילת העבודה וביקש ריאיון, אך מאסק סירב. מנגד, ספירו טוען שאנשי מאסק פנו בשלב מאוחר יותר להפקה כדי לבדוק עובדות ולהציג את גרסתם, ולא זכו לשיתוף פעולה.
איפה אפשר לראות את הסרט "מאסק"
הסרט הוקרן בבכורה העולמית בפסטיבל ונציה ב-8 בספטמבר 2026, מחוץ לתחרות. ההפצה בבתי הקולנוע בארצות הברית מתוכננת ל-16 באוקטובר. הסרט מיועד להגיע בהמשך ל-HBO Max, אך טרם פורסם מתי.
בתגובה רשמית מסרה ג'יגסו פרודקשנס כי עבודתו של גיבני מבוססת על תחקיר מעמיק ועל עובדות, וכי בחינה של דמויות ציבוריות חזקות מוגנת בחוקה האמריקאית.
מאסק מצדו כבר כינה את הסרט "סרט הכפשה" ואף טען שהוא משעמם. נכון לעכשיו נשלח איום משפטי, אך תביעה עדיין לא הוגשה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו