"ישראל היום" הוא גוף תקשורת שנוסד מתוך האמונה שהציבור הישראלי ראוי לעיתונות טובה יותר, מאוזנת יותר ומדויקת יותר. עיתונות שמדברת ולא צועקת. עיתונות אמינה, אובייקטיבית ועניינית. עיתונות אחרת וללא תשלום. המהדורה המודפסת הראשונה פורסמה ב-30 ביולי 2007, וב-2010 הפך "ישראל היום" לעיתון הישראלי בעל שיעור החשיפה הגבוה ביותר בימי חול. מו"ל העיתון היא ד"ר מרים אדלסון. העורך הראשי הוא עמר לחמנוביץ, והעורך המייסד הוא עמוס רגב. אתרי האינטרנט של "ישראל היום" בעברית ובאנגלית, כמו כן היישומונים (אפליקציות) לאנדרואיד ול-iOS, מציגים חדשות מסביב לשעון, תוכן בלעדי, מבזקים ועדכונים, ניתוחים ופרשנויות, וידיאו, פודקאסטים ושידורים חיים. פלטפורמות הדיגיטל של "ישראל היום" כוללות ערוצי חדשות ודעות, תרבות ובידור, לייף סטייל, טכנולוגיה, ספורט, כלכלה וצרכנות, בריאות, חיילים, אוכל, יהדות, תיירות ורכב. ב-2021 עלו לאוויר האתר החדש והיישומון החדש של "ישראל היום" בעברית, במטרה לספק לגולשים חוויה מהירה, עדכנית, בטוחה ונוחה. תכני המהדורה המודפסת של העיתון זמינים גם באתר, במהדורה יומית מקוונת, ואפשר לקבל אותם גם בניוזלטר. מועדון ההטבות הייחודי "הקליקה של ישראל היום" מציע לגולשי האתר הנחות ומבצעים על מוצרים ושירותים. ישראל היום פתוח להערות, לביקורת ולהצעות לשיפור מקהל הקוראים. פנו אלינו במייל hayom@israelhayom.co.il.

X
דעה

חופשת לידה לגברים: צעד חיוני בדרך להפחתת אי־השוויון המגדרי

פערי השכר בין גברים לנשים עומדים כיום על כ־30% בממוצע, והסיבה העיקרית לכך היא הלידות • היוזמה לאפשר חופשת לידה לגברים היא צעד משמעותי, אך נשאלת השאלה מדוע הממשלה לא מכריזה על צעד מהותי יותר, שייצר שינוי עמוק בעולם התעסוקה

,עודכן
0השמעה
קידום חופשת לידה לגברים יוצא לדרך, צילום: Getty Images

היוזמה המבורכת של ליברמן ומיכאלי לאפשר חופשת לידה לגברים היא צעד משמעותי להפחתת אי־השוויון בין נשים לגברים בישראל, אך הדרך לשינוי האמיתי עוד ארוכה מאוד.

פערי השכר בין גברים לנשים עומדים כיום על כ־30% בממוצע, והסיבה העיקרית לתופעות היא הלידות. מעסיקים רבים רואים באישה צעירה איום מסוים - בתוך כמה חודשים היא יכולה להודיע שהיא בהיריון, ולא יהיה ניתן לפטר אותה במשך חודשים ארוכים. אחרי זה צריך לשמור לה את המשרה לפחות למשך חצי שנה, וגם כאשר היא תחזור מחופשת לידה לא ניתן יהיה לפטר אותה במשך תקופה נוספת, ואז היא כמובן יכולה להרות שוב.

ליברמן ומיכאלי. הדרך לשוויון עוד ארוכה,צילום: יונתן זינדל - פלאש90

לעומת זאת, גברים יכולים להשקיע את מרבית המרץ במקום העבודה, לרוב הם גם פחות עוסקים בטיפול בילדים מאשר נשים. מסיבות אלה, בין היתר, נשים מקודמות פחות מגברים - ואת התוצאה אנחנו מכירים: שיעור הנשים בתפקידים בכירים בממשלה ובמגזר העסקי נמוך באופן משמעותי משיעורן באוכלוסייה. זאת ועוד, גם לאחר עשור מהלידה הראשונה שכר הנשים נשאר נמוך יותר בכ־28% ביחס לגברים. בזמן שילדנו וטיפלנו בילדים, הגברים התקדמו.

כאשר אישה בגיל פוריות רוצה להתקבל לתפקיד מסוים, היא לעיתים נשאלת שאלות שהמעסיק לא היה מעז לשאול אף גבר - כמו למשל, "איך תסתדרי עם הילדים בשעות הצהריים". אימהות רבות מוצאות את עצמן אף מבהירות למעסיקים פוטנציאליים שאין בכוונתן להביא עוד ילדים לעולם.

אפליה שחייבת להשתנות

המצב הנוכחי הוא כמובן אפליה והוא חייב להשתנות, והפתרון הטוב ביותר הוא מתן חופשת לידה לגברים. אז ההודעה המפתיעה של ליברמן ומיכאלי היא כמובן צעד חשוב, אך עוד ארוכה הדרך לתיקון האמיתי. התקופה הקצרצרה של שבועיים לא באמת תייצר שינוי בדפוסי החשיבה המיושנים של המעסיקים, זה לא מה שיעזור בתיקון האפליה. הפתרון האמיתי הוא לאפשר חופשת לידה שוויונית לגברים ולנשים, בתשלום מהמדינה, כמו שנהוג בלא מעט מדינות באירופה. קחו לדוגמה את שבדיה - שני בני הזוג יכולים לחלוק בחופשת לידה באופן שוויוני, והפלא ופלא - בראש מדינה זו עומדת אישה, מגדלנה אנדשון. ובפינלנד, שבראש ממשלתה גם עומדת אישה, סאנה מרין, גברים זכאים לחופשת לידה של יותר מחודשיים.

מעבר לכך, הגבלת היציאה של גברים לחופשת לידה החל מהשבוע ה־15, מאבדת את הפואנטה של לעזור לאימהות הטריות להתאושש מהלידה. השבועות הראשונים לאחר הלידה הם הקשים ביותר עבור אימהות רבות, חלק לא מבוטל מהן סובלות מדיכאון אחרי הלידה.

הנוכחות של האב לצידן היתה מאפשרת להקל תופעה זו, וכמובן מאפשרת לאבות להתקרב לתינוקות הרכים מהרגע הראשון.חופשת לידה של שבועיים לגברים תעלה לקופת המדינה מאות מיליוני שקלים בשנה, והגדלתה לחודשיים או לפרק זמן סביר אחר תעלה כבר מיליארדים.

לאור העודף חסר התקדים שהצטבר בקופת המדינה מתחילת השנה, נשאלת השאלה המתבקשת של "מדוע הממשלה לא מכריזה על צעד מהותי יותר"? כזה שבאמת ייצר שינוי בעולם התעסוקה ויתקן אפילו בקצת את האפליה הקיימת כל כך הרבה שנים בין גברים לנשים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאילהכיר