בן שבת, סאליבן וארדן | צילום: שגרירות ישראל בוושינגטון

איראן על השולחן: בן שבת נועד עם מקבילו האמריקני

היועץ לביטחון לאומי נפגש עם ג'ייק סאליבן ושוחח עימו על האיום האיראני • ארה"ב וישראל סיכמו: יוקם צוות שיעסוק באיום הרחפנים והטילים המדויקים

בשגרירות ישראל בוושינגטון נפגשו אמש (שלישי) היועץ לביטחון לאומי של ישראל, מאיר בן שבת, ועמיתו האמריקני, ג'ייק סאליבן. בלב המפגש ביניהם עמדו האיום האיראני ובפרט הכוונה האמריקנית לחתום על הסכם הגרעין איתה. לפגישה הצטרף גם רוב מאלי, הממונה מטעם הממשל האמריקני לשיחות הגרעין עם איראן.

שיחותיו של בן שבת כללו שני חלקים. תחילה התקיימה פגישה בפורום מצומצם שבה לקחו חלק מהצד הישראלי שגריר ישראל לוושינגטון ולאו"ם, גלעד ארדן, וסגן ראש המל"ל, ראובן עזר. מהצד האמריקני השתתפו גם ברט מקגורק, המתאם לענייני המזרח התיכון, וברברה ליף, ראש אגף המזה"ת במחלקת המדינה. בחלק השני והמורחב של המפגש הצטרפו נציגים נוספים של שתי המדינות.
 
ממידע שהגיע ל"ישראל היום" עולה כי הפגישה בין סאליבן לבן שבת הייתה טובה. היו הסכמות רבות, בראש וראשונה על מטרת העל של מניעת נשק גרעיני מאיראן. בנוסף לנושא הגרעין האיראני הצדדים דנו גם בחתרנות האזורית של איראן, בנוכחותה בסוריה ובפעילות חיזבאללה בלבנון. עוד נושאים שעלו בפגישה: המצב מול הפלשתינים, האיום הנשקף מבית הדין בהאג (ICC), והרחבת הסכמי הנורמליזציה בין ישראל למדינות ערב.
 

בנוגע לאיום הגרעין, ארדן ובן שבת הבהירו את התנגדותה לחזרה להסכם הגרעין, בניגוד לעמדת ארה"ב. יחד עם זאת, התנהל שיח שהצדדים מגדירים כחיובי על הדרכים שיש לנקוט על מנת למנוע מאיראן להשיג יכולות גרעין צבאיות.

בהודעה משותפת של הבית הלבן ולשכת ראש הממשלה עודכן כי "ארה"ב וישראל החליטו על הקמה של צוות מיוחד שיתמקד באיום ההולך וגובר של כלי טיס בלתי מאוישים וטילים מדויקים שמיוצרים על ידי איראן ומסופקים לשכנותיה במזרח התיכון".

עוד צוין בהודעה כי "שני הצדדים חלקו את חששותיהם מהעימותים האלימים האחרונים בירושלים והגורמים האמריקנים בירכו על קריאת ישראל לרגיעה. ארה"ב גינתה בתוקף את שיגורי הרקטות האחרונים מעזה לישראל. בכירים אמריקניים אישרו את המשך תמיכתו של הממשל במאמצים לקידום השלום בין ישראל לפלשתינים ובפתרון שתי מדינות".

יצוין כי זו הפעם הראשונה שסאליבן פוגש פנים מול פנים עמית זר בדרגתו (עד כה קיים פגישות בדרג מקביל באופן דיגיטלי בלבד). בן שבת הזמין את סאליבן לביקור בישראל. היום אמור היועץ הישראלי הבכיר לשוב לארץ.

 
​ שיחות הגרעין בווינה בין איראן למעצמות, אי.אף.פי
 
בתוך כך, הסיבוב השני של שיחות הגרעין ב"גרנד הוטל" של וינה הסתיים אתמול ללא תוצאות, אך המשלחת האיראנית בהובלת סגן שר החוץ עבאס עראקצ'י ונציגי המעצמות סיכמו להמשיך במגעים.
 
מעל הניסיונות להגיע להסכם ריחפו הדברים הקשים שאמר זריף בשיחה שהודלפה ושפרטיה התפרסמו ביום שני, ובה ביקר שר החוץ האיראני את הרוסים על כוונותיהם לכאורה להכשיל את ההסכם המקורי מ־2015, מתוך כוונה למנוע את התקרבות המשטר לציר המערב.
 
בהקשר זה, זריף הזכיר בראיון כי מפקד כוח קודס לשעבר, קאסם סולימאני, הוזמן למוסקבה ללא ידיעתו של משרד החוץ האיראני, ביטוי נוסף ליחסים רעועים בין השניים ששופך אור על מאבק רחב יותר לשליטה באיראן בין משמרות המהפכה מול הממד המדיני.
 
למרות זאת, מיכאיל אוליאנוב, הנציג הרוסי בשיחות בווינה, צייץ בסיום כי "הדיונים הוכיחו כי המשתתפים מונחים על ידי מטרה אחת, שהיא חזרה מלאה להסכם הגרעין בצורתו המקורית. הוחלט לזרז את התהליך".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...