מוטבע עליו השיר "הוי ארצי מולדתי"

בצל הויכוחים: השטרות החדשים נחשפים

שניים משטרות הכסף החדשים כבר אושרו • על גבי שטר ה-50 - פניו של המשורר שאול טשרניחובסקי • רה"מ: "בסבב הבא יהיה משורר מזרחי" • השופט טירקל, יו"ר ועדת בחירת השטרות: "עבר זמנה של ההתעסקות בנושא העדתי"

ממשלת ישראל אישרה היום את עיצובם של שניים משטרות הכסף החדשים –50 שקלים בצבע ירוק עם שאול טשרניחובסקי, ו-200 שקלים בצבע כחול עם נתן אלתרמן.

צילום: לע"מ

נגיד בנק ישראל סטנלי פישר חשף בישיבת הממשלה השבועית את סדרת השטרות החדשים, שיישאו את דיוקנם של משוררים במקום מנהיגים. בניגוד לשמועות, בשלב הזה לא מתוכננת הנפקת שטר חדש של 500 שקלים. 

השטרות החדשים, שייכנסו למחזור לקראת סוף 2013: 

• 20 שקלים – אדום עם רחל המשוררת 

• 50 שקלים – ירוק  עם שאול טשרניחובסקי 

• 100 שקלים – כתום עם לאה גולדברג 

• 200 שקלים – כחול עם נתן אלתרמן 

סדרת שטרות הכסף בסיבוב הבא צפויה רק בעוד 10-15 שנים. סדרת שטרות הכסף הנוכחית שתיכנס למחזור לקראת סוף 2013 ובהמשך במהלך 2014 סגורה, ועלתה למשלם המסים 225 מיליון שקלים. בנקים מרכזיים מודרניים מחילפים את שטרות הכסף ובעיקר בגלל תופעת הזיופים פעם ב-10-15 שנים. בנק ישראל הוציא על הדפסת שטרות הכסף החדשים 225 מיליון שקלים. 

"יש מקום לנציגות משוררי ספרד"

מוקדם יותר הבוקר התייחס ראש הממשלה בנימין נתניהו בפתח ישיבת הממשלה השבועית לטענות קיפוח מצד שרים בהווה ובעבר, על כך שאין אנשי תרבות ממוצא מזרחי על השטרות החדשים שמנפיק בנק ישראל. "שמעתי את הטענות בדבר חוסר הנוכחות המזרחית בשטרות החדשים. יש מקום להביא נציגים של משוררי ספרד בסיבוב הבא", אמר נתניהו ואף הציע את רבי יהודה הלוי כדמות שתיבחר.

בתוך כך, שופט ביהמ"ש העליון בדימוס ויו"ר הוועדה המייעצת לשטרות ומטבעות יעקב טירקל, התייצב היום כדי להגן על השטרות "האשכנזיים". טירקל אמר, כי אין בנמצא תמונות של משוררים מזרחיים, ולכן הוחלט ללכת על משוררים מהתקופה החדשה. "הנושא של דמויות על שטרות הוא נושא מאוד מורכב. כל אלו שמוחים על החוסר במשוררים מזרחיים צריכים להיות ערים לכך שאין תמונות שלהם בנמצא. הוחלט על נושא המשוררים כנושא לשטרות. החלטנו על כך שיהיו שתי משוררות ושני משוררים, ונטיית הוועדה הייתה לבחור דמיות מהישראליות החדשה ומהתקופה החדשה לא בדקנו מוצא, זה לא עניין ב-2013 ", אמר טירקל. 

טירקל טען כי כל העיסוק בנושא המזרחיות של הדמויות הוא "עניין שטותי ומטופש". לדבריו,"עבר זמנה של ההתעסקות בנושא העדתי. זה נושא חסר משמעות בחברה הישראלית ב-2013. בנותיי נשואות ליוצאי עדות המזרח, וזה כל כך לא משנה לי, עניין שטותי".

השופט בדימוס, שבחר את הדמויות של שאול טשרניחובסקי, נתן אלתרמן, לאה גולדברג ורחל המשוררת הסכים, כי "יש פה מניעים ומחשבות כנות", אבל לדבריו "לנגן בזמננו על הנושא הזה זה מיותר. אני לא מזלזל חלילה, גדולי הרוח שלנו באו מספרד, אבל זו התעסקות מטופשת. אפילו את עצמי אינני יכול להגדיר, כי אבות אבותיי גלו מספרד לטורקיה ומשם לגליציה לפני 500 שנה, ושם הם נהיו 'אשכנזים'. זה נראה לי כזה דבר חסר משמעות, אבל אולי יש עוד אנשים שזה בעל משמעות עבורם, בעיני זה עיסוק מטופש".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...