צילום: עופר ורדי // מבשלים מהספרים. יריד ספרי הבישול העולמי בפאריס, בסוף השבוע

אם אין לחם - קנו ספרים

בניגוד לירידי ספרים אחרים, יריד ספרי הבישול העולמי, שננעל אתמול בפאריס, פרח דווקא בשל המצב הכלכלי השברירי • ככה זה כשאנשים נוטשים את מסעדות היוקרה ומתחילים לבשל בבית

הידרדרות המצב הכלכלי העולמי בשנים האחרונות השאירה את מסעדות היוקרה מחוץ לתפריט של אנשים רבים. עם זאת, היא הביאה לפריחה מחודשת של ספרי הבישול. ריבוי תוכניות הבישול בטלוויזיה ואתרי המתכונים באינטרנט רק מחזק את המסקנה הזו.

אתמול ננעל בפאריס יריד ספרי הבישול העולמי, והפריחה הזו הורגשה בו השנה יותר מתמיד. "אנחנו בסך הכל עונים על צורך", אומר אדוארד קונטרו, מארגן היריד, "ההוצאה לאור של ספרי בישול ברחבי העולם היא בין היחידות המצויה במגמת צמיחה מתמדת. אנשים חוזרים לבשל בבית, כמו בתקופות קשות, הם אינם יכולים להרשות לעצמם לאכול בחוץ".

לדברי קונטרו, "דור שלם אינו לומד לבשל מהוריו אלא מתוכניות הטלוויזיה, אבל אנשים עדיין זקוקים לספר שידריך אותם כי ההסברים על המסך מהירים מדי. אנשים רבים יוצאים לחופשות בעקבות האוכל, והספרים מסייעים להם בתכנון המסע כמו מדריך טיולים".

אלפי מבקרים פקדו את היריד במהלך חמשת הימים שבהם נערך. לדברי המארגנים, השנה נרשם גידול של 20 אחוזים במספר המציגים - 35 אחוזים מהם הגיעו, כצפוי, מצרפת המארחת, ובין המציגים ביריד היו גם מו"לים מגרמניה, מבריטניה, מארה"ב, מספרד, מברזיל ומסין.

אלקסיה אלקסיאדו ואמה וופה - ה"רות סירקיס" של יוון - הציבו אף הן דוכן ביריד, למרות המשבר הכלכלי הקשה שפוקד את מדינתן. השתיים - שמאחוריהן עשרות ספרי בישול, תוכניות טלוויזיה מצליחות ומגזיני אוכל, נערכו היטב למצב הכלכלי החדש. "רק לפני כמה חודשים הוצאנו לאור סידרת ספרי מתכונים לבשלניות מתחילות, כי לא מעט נשים יווניות שעד לאחרונה העדיפו להזמין אוכל הביתה נותרו ללא כסף ונאלצו להתחיל לבשל בעצמן", מסבירה אלקסיאדו. "כדי להקל על כולם ערכנו מחדש את המתכונים כך שהפחתנו את חומרי הגלם - מה שהפך אותם לא רק לקלים להכנה אלא גם לזולים מאוד. זו היתה הצלחה אדירה שהפתיעה אפילו אותנו".

מבשלים אפליקציות

לצד ההפקות "הרזות", ניכרה בתערוכה המהפכה שעוברת על ספרי הבישול. אם בעבר הסתפקו הקונים בספרים פשוטים נטולי תמונות שהודפסו על גבי דפים מצהיבים, הרי שהיום הפכו ספרי הבישול לספרי עיצוב של ממש. הם כוללים לא רק מתכונים ותמונות מעוררות תיאבון אלא גם תוכן עשיר וטעים: סיפורים, היסטוריה ותרבות גסטרונומית. לדברי קונטרו, אחד מבתי הדפוס המובילים בסין שמתמחה ביצירת ספרי אמנות, החל לאחרונה להדפיס גם ספרי בישול. "הם אומרים שזה כמו ספרי אמנות", הוא אומר.

את השגשוג בתעשיית ספרי הבישול העולמית היה אפשר לראות היטב בערב פתיחת היריד, בטקס פרסי ספרי הבישול שנערך בעיר האורות. יותר מ-170 ספרי אוכל התמודדו על התואר "ספר הבישול הטוב ביותר בעולם לשנת 2011" בשורה ארוכה של קטגוריות - ובהן לראשונה "אפליקציית הבישול הטובה ביותר".

התחרות היתה קשה. עם פתיחת הטקס התנצל קונטרו בפני מי שהעפיל לשלב הגמר אך לא זכה בתואר המכובד. "הבחירה היתה קשה במיוחד השנה", אמר. "מבחינת חבר השופטים הבינלאומי - כל אלה שהעפילו לגמר ראויים לתואר 'ספר הבישול הטוב ביותר לשנת 2011'".

גילוי נאות: הכותב הוא בעל הוצאת הספרים LunchBox שהציגה ביריד הספרים בפאריס, ומחבר "גולאש לגולש - מטעמי המטבח ההונגרי"

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...