צילום: GettyImages // האבל

מת נשיא צ'כיה לשעבר, ואצלב האבל

נשיאה הראשון של הרפובליקה הצ'כית היה מחזאי נודע ופעיל זכויות אדם • הוביל את "מהפכת הקטיפה" להפלת המשטר הקומוניסטי

נשיא צ'כוסלובקיה וצ'כיה בעבר, המחזאי ואצלב האבל, הלך אתמול לעולמו בגיל 75. האבל פעל רבות למען זכויות אדם והיה ממנהיגיה של התנועה האנטי-קומוניסטית שהתנגדה לשלטון הדיקטטורי במדינה - עד להקמת ישות דמוקרטית. האבל מת בשנתו לאחר שבשנים האחרונות סבל ממחלה קשה.

עד מינויו לנשיא בעקבות הצלחתה של "מהפכת הקטיפה", סירב האבל להתמסר לפעילות הפוליטית באופן מלא והיה מחזאי מצליח שנתן ביטוי למחאתו דרך יצירותיו שנחשבו חתרניות, אבסורדיות ושובבות.

האבל נולד ב-5 באוקטובר 1936 בפראג ובשנות ה-50 המוקדמות השתלב בתנועות חתרניות של אמנים. לאחר שירות של שנתיים בצבא החל לעבוד כעובד במה בתיאטרון. בסוף שנות ה-60 הפך האבל למחזאי נודע בעולם לאחר שיצירותיו הוצגו בניו יורק. שנים אלה היו תקופה של חופש פוליטי יחסי בצ'כוסלובקיה, עד שזה נגדע ב-1968 עם הפלישה הסובייטית למדינה.

בשנים שלאחר מכן נאסר על האבל לעסוק בתיאטרון והוא היה נתון למעקבים ונעצר רבות. בשנים אלה הגביר האבל את פעילותו הפוליטית, בעקבות פעילות פוליטית אסורה שביצע נשלח ב-1979 למאסר של כארבע שנים וחצי והשהות בכלא פגעה בבריאותו.

עם תחילת "מהפכת הקטיפה" בנובמבר 1989, שהובילה להפלתה הלא אלימה של הממשלה הקומוניסטית, סומן האבל כאחד ממנהיגיה, ובבחירות ב-1990 הפרלמנט הדמוקרטי החדש מינה אותו לנשיא. האבל התפטר לאחר שהתנגד לפירוק של צ'כוסלובקיה. הוא שב לכהן כנשיא בתחילת 1993, הפעם - של הרפובליקה הצ'כית. באותה תקופה הידרדר מצבו הרפואי וב-1996 עבר ניתוח לכריתת הריאה הימנית. שנתיים לאחר מכן נבחר לכהונה שנייה כנשיא. ב-2003 פרש מתפקידו ולפני 4 שנים פירסם את מחזהו האחרון "עזיבה". "זו אבידה לעולם כולו, לעם הצ'כי, לציביליזציה המערבית ולחופש האנושי", ספד לו אתמול הנשיא שמעון פרס.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...