ארגון הטרור הסלפי "המדינה האסלאמית של עיראק וסוריה הגדולה" כבש השבוע, כמעט ללא התנגדות, את שתי הערים החשובות מוסול ותכרית. לאחר הכיבוש נכנסו לתמונת הלחימה גם הכורדים בצפון, שניצלו את רפיון הצבא העיראקי כדי לכבוש את העיר קירקוק, המאוד חשובה להם היסטורית, ואת שדות הנפט הסמוכים לה. איראן מצדה שולחת כוחות לעיראק כדי לסייע לבגדד בלחימה במורדים ובהגנה על הבירה.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
בעקבות ההתפתחויות הדרמטיות והמהירות של השבוע וקריסת עיראק בקצב מדאיג, הכריז נשיא ארה"ב ברק אובאמה, כי ארה"ב תהיה מוכנה לפעול צבאית אם האינטרסים של וושינגטון יהיו בסכנה. בוושינגטון תקף ג'ון ביינר, יו"ר בית הנבחרים את נשיאו על כך שהוא "תופס תנומה" בזמן שהטרוריסטים פועלים בעיראק.
"בגדד שוממה זה היום השני ברציפות. אנשים אינם יוצאים מבתיהם. הם חוששים", כך סיפר זייד, עיתונאי עיראקי בן 33. "המורדים מרוחקים רק 90 קילומטרים מאיתנו. הם ממש בשערי בגדד והם יכולים להרגיע אינה כמעט בכל יום", הוסיף.
עיראק ואיראן - זו לצד זו
במשך שמונה שנים נלחמו עיראק ואיראן זו נגד זו (1980-88). היום, על פי דיווח בעיתון "וול סטריט ג'ורנל", הרי שהפעם הם יילחמו זו לצד זו. העיתון דיווח כי איראן שלחה יחידות של משמרות המפכה כדי להילחם לצד צבא עיראק נגד חברי הארגון הג'יהאדיסטי "המדינה האסלאמית בעיראק וסוריה", המבקשים להשתלט על עיראק.
מקורות ביטחונים מסרו לעיתון כי היחידות האיראניות סייעו לצבא העיראקי להשיג שליטה מחודשת על העיר תכרית. על פי אותו דיווח, הלוחמים האיראנים שנשלחו לעיראק הם בחלקם מכוח קודס והם גם אמונים כדי לשמור על הבירה בגדד, אולם גם על הערים המקודשות לשיעים נאג'ף וכרבלה. ממחלקת המדינה האמריקנית לא אישרו את הידיעה.
נשיא ארה"ב, שהורה לצבא ארה"ב לסגת מעיראק ב-2011 אמר היום כי ארצו תהיה מוכנה לפעול צבאית בעיראק, במידה שהאינטרסים של ארה"ב יהיו בסכנה. יש לזכור כי ראש ממשלת עיראק נורי אל מליכי פנה לוושינגטון בבקשה להפציץ מהאוויר עמדות של המורדים, אולם נתקל בסירוב. אובאמה עתה אומר כי הוא מודאג מהמצב בעיראק ואינו "שולל דבר" בכל הקשור לסיוע לשלטון העיראקי במלחמתו במורדים.
"אנחנו עוקבים בדאגה רבה במתרחש בעיראק בחודשים האחרונים", אמר אובאמה. "העברנו לעיראקים סיוע צבאי ומודיעני, אולם די ברור כי לאור המתרחש בימים האחרונים עיראק זקוקה ליותר סיוע מארה"ב ומהקהילה הבינלאומית". אובאמה גם התייחס לאתגר לא פשוט והוא לגרום לשלוש הקהילות היריבות בעיראק, סונים, שיעים וכרודים, לשתף פעולה נגד ארגון הטרור הפועל במדינה.
"אובאמה מנמנם בזמן שעיראק נכבשת
יו"ר בית הנבחרים האמריקני, ג'ון ביינר, תקף קשות את הנשיא האמריקני ואמר כי אובאמה "מנמנם בזמן שערים בעיראק נכבשות ע"י טרוריסטים". ביינר הזכיר לכתבים כי אובאמה הוא זה שהסיג את הכוחות האמריקנים בעיראק וכעת הוא צריך לפעול במהרה, בטרם יהיה מאוחר מדי.
בינתיים, צבא עיראק ממשיך לגלות אזלת יד למורת רוחה של בגדד: ללא כל קושי השתלטו היום לוחמים כורדים על העיר קירקוק שבצפון עיראק, עיר הנפט החשובה במדינה. הצבא העירקאי נטש את העמדות שלו בעקבות העימותים המתחוללים מאז יום שני עם מורדי אל קעידה. "כוחות ביטחון של כורדיסטאן העצמאי השתלטו על בסיסים של צבא עיראק בקירקוק ועל העיר כולה", מסר דובר מטעם כוחות הביטחון הכורדים.
כיבוש קירקוק הוא חלום עתיק של הכורדים הרואים בעיר את בירתם ההיסטורית ובנוסף סמוך לעיר שדות נפט חשובים. בינתיים בבגדד מתחילים לחוש בלחץ ובאיום אמיתי מפני המורדים אשר ממשיכים לנוע קדימה. הם כבר הגיעו לכביש המוביל לעיר סמארה השוכנת כ-100 קילומטרים בלבד צפונית מבגדד.
