ספי ריבלין 1947-2013 // ספי ריבלין הלך לעולמו

חולקים כבוד אחרון לספי ריבלין

שחקנים, חברים ומעריצים של אחד מגדולי הקומיקאים הגיעו לתיאטרון הבימה לחלוק כבוד אחרון לספי ריבלין • ראש הממשלה נתניהו ספד: "לימדת אותנו מה זה כוח רצון"

בכל דבר שעשה ספי ריבלין, הצליח להעלות חיוך על פני הקהל. הילדים צחקו מפיסטוק, המבוגרים התפקעו מול "ניקוי ראש", והחיות הפוליטיות גיחכו בהסכמה מול תשדיר הבחירות המפורסם של הליכוד בשנות ה־80. אבל אתמול, אחרי מאבק ממושך במחלת הסרטן, הלך ריבלין לעולמו בגיל 66 - ומדינה שלמה איבדה עוד סיבה לחייך.  

בין המבקרים הרבים שהגיעו לחלוק כבוד אחרון בטקס האשכבה שנערך בתיאטרון הבימה בתל אביב, הגיע גם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שספד לספי ואמר: "לימדת אותנו מה זה כוח רצון". עוד אמר: "היית שחקן וקומיקאי מהמחוננים שהיו לנו, מוכשר מכף רגל ועד ראש. הצחקת אותנו במשך דורות. הדבקת דורות של ישראלים באופטימיות. שיחה איתך הייתה שילוב נדיר של הומור ושל עומק".

ריבלין, שחקן וקומיקאי מהמוערכים והוותיקים בישראל, נולד ב־1947 בנחלת יהודה, שסופחה בהמשך לראשון לציון. שם התגורר עד יומו האחרון, והפך ליקיר העיר. בתחילת שנות השבעים למד ריבלין ב"בית צבי" - בית הספר המפורסם למשחק, שהנפיק באותה התקופה כוכבים רבים - ומאז הפך לאחת התגליות המוצלחות של המקום. תחילת דרכו המקצועית היתה דווקא בתיאטרון החאן, שם השתתף בהצגות כמו "משרתם של שני אדונים" ו"אגדות האחים גרימברג". בהמשך, אגב, חזר לבמות: בשנת 2010 השתתף במחזה "גיבורים" בהבימה, ועוד קודם הינחה פעמיים את הפסטיגל לצד חנה לסלאו וחני נחמיאס. 

כוכב המסך הקטן 

את הקילומטראז' הרב ביותר צבר ריבלין בהופעות טלוויזיוניות. המעבר שלו למסך הקטן התרחש לקראת מחצית שנות השבעים, עת הצטרף ל"ניקוי ראש", אחת מתוכניות הסאטירה הראשונות שנעשו בישראל. בהמשך הצטרף לסידרת הילדים "רגע עם דודלי", לצידם של שלמה ניצן וציפי מור. למעט פרק אחד הסידרה צולמה בשחור־לבן אבל קיבלה אהדה גדולה: בחגיגות 40 שנה לטלוויזיה החינוכית זכתה בתואר הסידרה האהובה ביותר של כל הזמנים - הרבה בזכות ריבלין, שגילם את דמותו של פיסטוק. בתחילת שנות השמונים היא ירדה מהמסכים, אך בהמשך הופקה לה סידרה בת חדשה לילדים, תחת השם "בבית של פיסטוק", בכיכובו של ריבלין. הסידרה, ששודרה למשך שתי עונות בלבד, הפכה לקאלט וזכורה עד היום. פיסטוק, כך על פי הסידרה, הוא תמהוני חביב המתגורר בבית קטן ועל ראש גבעה. שיר הפתיחה המפורסם, שאותו אין ילד שאינו מכיר, הושר על ידי הזמרת אילנית.

בהמשך הצטרף ריבלין לתוכנית הבידור והסאטירה "זהו זה", ובשנת 1987 חזר לעולם הבידור לילדים, כאשר חבר לאנשי "הופה היי" ויצא איתם לסיבוב הופעות בעקבות הצלחת התוכנית בשם זה.

בתחילת שנות התשעים התחיל ריבלין את שיתוף הפעולה המפורסם עם מי שהפכה לימים לאחת מחברותיו הטובות, ציפי שביט, במסגרת התוכנית "ציפי בלי הפסקה". בשנות התשעים, על רקע עלייתו של ערוץ 2 לאוויר, היה ברור לכולם שריבלין צריך להיות חלק ממנו: בשנים הראשונות לפעילות הערוץ השתתף ריבלין בסדרות "איצ'ה" ו"ספי", שנוצרו בהשראת הסדרות "ארצ'י באנקר" ו"מיסטר בין".

ריבלין גם פעל לא מעט בקולנוע: בשנת 1976 הופיע בסרט "רק היום", ושנתיים לאחר מכן בסרט "השועל בלול התרנגולות". בשנות השמונים כיכב, בין השאר, בסרטים "השיגעון הגדול", "אחד באפריל" ו"חסמבה ושודדי הסוסים", שבו גילם את אלימלך זורקין. בשנת 2007 השתתף בסרט "הסודות", בבימויו של אבי נשר. בשל פעילותו הפך ריבלין לחתן "פרס האקדמיה לטלוויזיה" ו"פרס מסך הזהב" על מפעל חיים.

שתיקה עצובה בטקס

מעמדו של ריבלין בתעשיית הבידור לא מנע ממנו להשתלב, מעבר לתרבות, גם בפוליטיקה: בתחילת שנות השמונים השתתף בתשדירי תעמולה של הבחירות לכנסת מטעם הליכוד. מתשדירים אלו זכורה במיוחד הסיסמה "כן ולא", שנועדה להגחיך את שמעון פרס. מולו, אגב, גייס ה"מערך" בשנת 1984 את שלישיית "הגשש החיוור". 

ריבלין עסק לא רק בפוליטיקה הארצית: בסוף שנות התשעים התמודד בבחירות המקומיות של ראשון לציון, אך לא הצליח להתברג למועצה. חמש שנים לאחר מכן ניסה את כוחו שוב, והפעם בהצלחה. בבחירות 2008 התמודד שוב במסגרת רשימת "פז", הצליח שוב להיבחר למועצה, ובמשך שנתיים ניהל את תיק קשרי הקהילה. בשנת 2013 סגר מעגל כשקיבל את תואר יקיר העיר. 

ב־2009 הצדיעו לריבלין על במה אחת מוני מושונוב, יהורם גאון, אלי יצפאן, יעקב כהן, אלי ומריאנו, טוביה צפיר רבקה מיכאלי ועוד רבים. ההכנסות מהאירוע, שנערך ביוזמת אמ"י ובשיתוף גלי צה"ל והבימה בהוקרה על תרומתו של ריבלין, הוקדשו לטיפול באמנים הנתונים בקשיים כלכליים.

בשנים האחרונות ניהל ריבלין מאבק עיקש בסרטן הגרון. הוא עבר ניתוחים וטיפולים רבים, וב־2010 הצהיר כי החלים. בראיון שקיים אז סיפר על תהליך ההחלמה הקשה, ועל הרצון להיות השראה לאחרים שסובלים ממחלת הסרטן, אלא שבשנת 2012 המחלה הארורה תקפה שוב, והוא נאלץ לעבור ניתוח בגרונו, שבעקבותיו איבד לחלוטין את קולו. בינואר 2013, כשקיבל את אות יקיר ראשון לציון, הוחלף נאום התודה המצחיק בשתיקה עצובה.

 בחג סוכות האחרון הפתיע את חברתו ציפי שביט, כשערב הפתיחה של פסטיבל ראשון לציון הוקדש לפועלה. לערב זה אמנם הקליט מראש ברכה מצולמת, אבל ריבלין אזר כוחות והגיע לשבת ליד ציפי. הקהל עמד אז על רגליו והצדיע גם לו.

ארונו של ריבלין יוצב היום ב־11:00 בכניסה לתיאטרון הבימה בתל אביב. בשעה 15:00 יובא למנוחות בבית העלמין בראשון לציון. הוא הותיר אחריו אישה (רינה), ארבעה ילדים ושבעה נכדים. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...