רובנו מתחילים את היום עם כוס קפה, אבל יש בינינו גם כמה נתיני הוד מלכותה או סתם בעלי מודעות מוגברת לבריאות שבוחרים לשתות על הבוקר דווקא תה. לאחרונה התגלה שטעמו של התה שלנו עלול להשתבש בגלל מזג אוויר קיצוני. נעזרנו ב-Claude כדי להבין איך.
ב-2 בנובמבר 2023 היכתה סופת הציקלון הטרופית קירן בדרום בריטניה. מטאורולוגים מאוניברסיטת רידינג מיהרו למדוד את נקודת הרתיחה של המים. הצוות אסף נתוני מזג אוויר וקריאות לחץ אוויר אטמוספירי ממקורות שונים, כולל מצפה האטמוספירה של האוניברסיטה ותחנות מזג אוויר בצידי הדרכים בדרום אנגליה. בנוסף, הם ערכו סדרה של ניסויים מבוקרים עם חיישני טמפרטורה וקומקום חשמלי, כדי להשוות נקודות רתיחה תחת תנאי לחץ אוויר שונים.
בחודש שעבר הם פרסמו בכתב העת בעל השם הפשוט Weather את תוצאות המחקר שלהם, שהראה כי הלחץ האטמוספרי הנמוך שנגרם על ידי הסערה שינה את נקודת הרתיחה של המים באזור באופן משמעותי. לפי הממצאים, הסערה יצרה לחץ אוויר אטמוספירי נמוך באופן שובר שיאים באזורי דרום אנגליה. לחץ האוויר הנמוך שינה את נקודת הרתיחה של מים מ-100 מעלות צלזיוס ל-98 מעלות בלבד. מכיוון שמים שרותחים מתחת לטמפרטורה הרגילה אינם מסוגלים להוציא מעלי התה את מלוא הטעם, התה שהכינו תושבי האזור באותו בוקר היה טפל מהרגיל.
מומחי תה טוענים כי טמפרטורת הרתיחה האידיאלית לחליטת תה היא בין 98°C ל-100°C. לטענת אנשי אוניברסיטת רידינג, בגבול התחתון הזה אנשים הרגישו את ההבדל בטעם. בעבר היה ידוע שלחץ אוויר משפיע על טמפרטורת הרתיחה של מים בעקבות ניסויים שנעשו על ידי תושבי כפרים הרריים ומטפסים – אך זו ככל הנראה הפעם הראשונה שבה הוכח שסערות מסוגלות לגרום לתופעה דומה גם באזורים נמוכים יותר.
המחקר מספק ראיות לקשר בין לחץ אוויר לטמפרטורת רתיחה, ומדגים כיצד תופעות מזג אוויר קיצוניות מסוגלות להשפיע באופנים בלתי צפויים על חיי היומיום שלנו. הממצאים עשויים להיות בעלי השלכות משמעותיות עבור מדינות אחרות החוות סערות חזקות. בישראל, לפחות כרגע, לא נפוצות סערות מהסוג שמוריד את לחץ האוויר באופן משמעותי, ולכן אנחנו יכולים להמשיך ליהנות מתה מלא טעם בעתיד הקרוב.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
![[object Object]](/wp-content/uploads/2024/05/15/06/whatsapp-israelhayom-m-150-.gif)