לראשונה: המדינה תשקיע בדרכים לייצור תחליפי בשר וביצים במעבדות

הסיבה למהלך - חשש ממחסור במזון כתוצאה מאירועי האקלים החריגים והמלחמה באוקראינה • ביוזמת משרד החקלאות, משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה וארגון THE GFI ישקיעו 4 מיליון שקלים בפרויקטים בנושא, בדגש על איכות הסביבה וקיימות • שוק תחליפי הבשר צפוי לגדול משמעותית בשנים הקרובות, מה שיהפוך את ההשקעה לכדאית

הדמיה של נתח בשר מתורבת, צילום: MeaTech

מדינת ישראל תחל לחפש דרכים לייצר בעצמה חלבונים בשריים וכאלו שיחליפו ביצים וזאת על רקע החשש מפני מחסור עולמי באוכל. למעשה, המדינה שואפת להיכנס לתחום מחקרי צעיר יחסית בו ובמסגרתו תתמקד לראשונה בתולדותיה בייצור המבורגרים ומוצרים אחרים שמקורם בעולם החי.

ההחלטה התקבלה על רקע אירועי האקלים הקיצוניים בשנים האחרונות והמלחמה באוקראינה, שהביאו להגבלות על אספקת המזון הגלובלית שעלולות להוביל בעתיד אף למשבר מזון עולמי. לכן, גובר הצורך בשינוי מערכת המזון העולמית, שכיום מתבססת במידה רבה על תעשיית המזון מן החי.

צורך זה, מציב אתגרים רבים בפני האנושות, ובראשם משבר האקלים. עם הגידול באוכלוסיית העולם וישראל בפרט, גובר הצורך הלאומי בפיתוח מקורות חלבון חלופיים וזמינים.

לתחום יש גם היתכנות כלכלית -  על פי התחזיות של קבוצת Barclays, עד שנת 2030 צפוי שווי השוק העולמי של תחליפי הבשר בלבד לעמוד על 140 מיליארד דולר ולחלוש על 10% מכלל שוק הבשר העולמי.

לכן משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה בשיתוף עם משרד החקלאות ופיתוח הכפר וארגון GFI Israel פרסמו תכנית מענקי מחקר בתחום החלבון החלופי, במסגרתה יינתנו מענקים של עד 300,000 ₪ ל-14 פרויקטים לתקופה של שנתיים, בהשקעה כוללת של ארבעה מיליון שקלים. מהלך זה עשוי לתרום רבות ליכולת התחרותי של מדינת ישראל ולמקם אותה בחזית הידע והמחקר העולמי בתחום.

המחקרים אשר ימומנו במסגרת התוכנית יהיו מחקרים שיחפשו פתרונות מדעיים וטכנולוגיים בתחום הבשר המתורבת, הפרמנטציה (שימוש במיקרואורגניזמים) והתחליפים מן הצומח. הצעות המחקר יכולות להיות מכוונות בשיפור המוצר הסופי - תחליפים של בשר, דגים, חלב וביצים או לחילופין בשיפור תהליך הייצור. בנוסף, מחקרים בהם יהיה דגש על סביבה וקיימות ורווחת בעלי החיים יזכו לתעדוף. 

"מובילים את ישראל לטכנולוגיית העתיד"

שר החקלאות, עודד פורר, אמר: "הביקוש ההולך וגובר למזון מן החי מחייב אותנו לפעול באחריות, מחד לספק את הביקוש, ומאידך לפעול ולחפש פתרונות שטרם פותחו למענה אלטרנטיבי, בר קיימא, ששומר על כדור הארץ למען הדורות הבאים. עם כניסתי לתפקיד התחייבתי להביא תקציבים חסרי תקדים להשקעה במחקר ופיתוח החקלאות המקומית, וכך אמשיך לפעול".

שר החקלאות עודד פורר:, צילום: אורן בן חקון

שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה, אורית פרקש-הכהן: "הטמעת חדשנות וטכנולוגיה תצעיד את תעשיית החקלאות בישראל, להיות מדויקת ותחרותית יותר. התכנית האסטרטגית בין משרדי למשרד החקלאות שזהו הצעד הראשון שלה, תיטיב עם החקלאות ועם תעשיית ההייטק הישראלית".

ניר גולדשטיין, מנכ"ל GFI Israel: "ישראל נחשבת למובילה עולמית ביזמות תחליפי בשר, מחלבון צמחי או בשר מתורבת, הרבה בזכות מסחור מחקר אקדמי. סטארט-אפים ישראלים בתחום שיצאו מהאקדמיה גייסו את מרבית המימון. אבל כדי שנצליח להישאר בחזית, חשוב מאוד להזין את המחקר האקדמי, שמשווע למקורות מימון. בעשור הקרוב משבר המזון העולמי ילך ויגבר, לצד משבר האקלים ואתגרים נוספים. ישראל צריכה ויכולה להוביל את טכנולוגיות המזון של העתיד".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר