המהלך של הממונה על ההגבלים העסקיים הוא צעד ראשון וחיובי בדרך לפתיחת נמלי הים לתחרות, אבל עוד רחוקה הדרך ורבת מהמורות. אם יצליח הממונה גילה להוביל לכך שהרציפים החדשים יהיו נפרדים מנמלי הים הקיימים של ישראל, הרי ייפתח הפתח לתחרות אמיתית.
עם זאת, למרות הרצון לראות במהלך מעין חלום שמתגשם, עדיין מוקדם לשמוח. הממונה על ההגבלים העסקיים הוא גוף חשוב ביותר, אך אנחנו עדיין משק משופע מונופולים וחלקים חשוכי תחרות, למרות קיומו של הממונה. אין להסיק מכך שזה באשמת המוסד הזה - יותר רפיון רב שנים של ממשלות ישראל - אך זאת עדיין המציאות היום־יומית שלנו.
נראה שהממשלה, לפחות ברמת ההצהרות כרגע, נותנת רוח גבית בעניין הגברת התחרות בנמלים. אם הדבר יצליח, ויהיו שני רציפים גדולים - אחד בחיפה ואחד באשדוד, שיעבדו וישרתו את הציבור ולא יסגרו את עצמם בכל שני וחמישי בדרישה לתוספת שכר חזירית לעובדים, או מכיוון שיש בר־מצווה לדוד של הסוורים - זו תהיה הרפורמה הגדולה מכולן.
למי שלא מבין את המשמעות של הכנסת תחרות לנמלי הים, נזכיר מה היה כאן כשהיה לנו רק ערוץ 1 בטלוויזיה. בלילה אחד ב־1993 נפתחו השמיים והרשות השנייה החלה לפעול. הדור שנולד מאז מתקשה להבין איך זה היה עם ערוץ בודד על המסך. יש מקום לכולם, וברור בהקשר הזה שקנאת סופרים תרבה חוכמה. לכן תחרות אמיתית בין נמלי הים תעזור מאוד לייצוא הישראלי, ואפילו להפיכת ישראל לתחנת ביניים לשינוע סחורות בין המזרח התיכון, אזור תעלת סואץ ואירופה.
מה שחשוב הוא שמי שקיבלו את ההחלטה ימשיכו לתת פול־גז קדימה ולקדם, כל אחד בתחומו, את הגברת התחרות. לעובדי הנמלים צריך להגיד - יש מקום לכולם. השינוי יגיע, גם אם הוא אינו פשוט וקל לחלקכם.
* * *
האם נסללה הדרך לתחרות בנמלי הים?
הממונה על ההגבלים העסקיים שוקל: חברות נמלי חיפה ואשדוד יוכרזו כקבוצות ריכוז • המשמעות: רק חברות אחרות יוכלו להפעיל את הרציפים הפרטיים
האם הממונה על ההגבלים העסקיים, פרופ' דיויד גילה, סולל - סוף סוף - את הדרך לפתיחת התחרות בנמלי ישראל?
בשבועות האחרונים מקיים גילה התייעצויות בדרג הפוליטי הגבוה בדבר פתיחת נמלי הים לתחרות. שר הכלכלה נפתלי בנט אף פירסם מתווה של התוכנית המסתמנת: הקמת רציפים פרטיים בנמלי חיפה ואשדוד, שיתחרו ברציפים הקיימים. כעת מתברר שהממונה שוקל שלא לאפשר לחברות נמלי הים להפעיל את הרציפים החדשים.
אתמול הוציא הממונה מכתבי שימוע לשתי חברות נמלי הים באשדוד ובחיפה. הצעד התבצע בטרם יכריז גילה כי הן קבוצת ריכוז בשירותי פריקה וטעינה של מכולות. במסגרת ההליך שוקל הממונה להכריז על שתי הוראות אופרטיביות. הראשונה היא הכרזה כי החברות המפעילות כיום את הנמלים באשדוד ובחיפה לא יפעילו נמל ולא יעניקו שירות נמל בשטח, במסוף או ברציף שאינם מופעלים על ידן כיום. השנייה היא שחברת נמל חיפה או נמל אשדוד, וכן מי מטעמן, לא ינקטו כל פעולה שיש בה כדי לסכל או להקשות את כניסתו לשוק או את פעילותו של מפעיל נוסף.
במכתבי השימוע נכתב כי "הצעדים המפורטים לעיל עשויים למנוע פגיעה או חשש לפגיעה משמעותית בציבור או בתחרות בעסקים". לחברות הנמל ניתנה האפשרות להציג את עמדתן עד לראשית חודש יולי.
בעקבות הדברים כתב אתמול השר בנט בעמוד הפייסבוק שלו: "צעד קטן ברפורמה בנמלים - צעד גדול לתחרות בישראל. זהו צעד אמיץ וחשוב. ייקח מספר שנים עד שכולנו נרגיש במשמעות, אך היא בוא תבוא: שירות משופר, תפעול מהיר יותר, עלויות נמוכות יותר, וכל זה יוביל להורדת מחירים ולהקלה על היצואנים. מתוקף תפקידי אתן לפרופ' גילה גיבוי מלא".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו