"הפרשה הזאת היא בימוי, הילד לא מת. זהו יום חשוב ודרמטי בעיניי", כך אמר היום ד"ר יהודה דוד, שטען כי מקור הצלקות שהציג ג'מאל א־דורה היה ניתוח שביצע בו, וכי הן לא נוצרו מפגיעת חיילי צה"ל. בעקבות דבריו נתבע דוד על הוצאת דיבה בצרפת על ידי תחנת השידור הצרפתית פראנס 2, וזוכה על ידי בית המשפט.
לדבריו, התבקש להעביר לוועדה חוות דעת ולהעביר את המסמכים שהגיש במהלך המשפט בצרפת. "אחרי עבודה מטורפת של תרגום, הסבר וכתיבה, שוכנע ראש הממשלה שהילד לא מת ושאף אחד לא ירה עליו. זה יום חשוב לא רק לי, אלא לכל המדינה.
"ניתחתי את האבא כבר ב־1994 אחרי שאנשי חמאס התעללו בו כי חשדו שהיה משת"פ של ישראל. תקעו לו כדור בישבן וקרעו לו את יד ימין באזור המרפק באמצעות סכינים וגרזינים. ב־2005 ובשנים שלאחר מכן הוא הציג את אותם פצעים כאילו נגרמו בתקרית הזו". לדבריו, "גם הממצאים בקשר לילד היו שקריים. אנחנו יודעים שבתאריך שאירע המקרה, בשעה תשע בבוקר, הגיע ילד מת לבית החולים שיפא בעזה ששמו מוחמד א־דורה, הילד שנראה בכתבה כביכול נפגע מירי בשלוש אחר הצהריים. הילד שבתמונות הוא בכלל לא מוחמד א־דורה. אין לי ספק שהילד מהכתבה עדיין חי. אנחנו יודעים איפה הוא, ביקשתי מהשב"כ שיביא אותו לארץ". על פרסום ממצאי הוועדה אמר: "סוף סוף ממשלת ישראל תפסה את העניין בשתי ידיים. עד 2010 שום ממשלה לא עשתה דבר, והממשלה הקודמת היא הראשונה שעשתה משהו. בוגי יעלון היה מח"ט שלי, והשתכנע כשהצגתי לו את ההוכחות. הוא דיבר עם ראש הממשלה, וזה שיכנע את שר החוץ ואת שר המשפטים לתמוך בעניין. מדובר בפרשה שהיא בלון של שקרים, שעשתה נזק תדמיתי אדיר למדינת ישראל. אני מקווה וחושב שאפשר לתקן את הנזק הזה".
* * *
שקר וכזב
13 שנים לאחר שתמונת מותו של הילד מוחמד א־דורה מירי צה"ל הפכה לסמל - מתברר כי לא היו דברים מעולם • ועדה ממשלתית: הילד הפלשתיני לא מת בתקרית, וספק אם נפגע • האב: אסכים לפתיחת הקבר
בירדן יש כיכר על שמו, בתוניסיה ובמרוקו דמותו מופיעה על בול ובמערב הוא הפך סמל לאומללות הפלשתינים בעזה. אלא שדו"ח רשמי של ממשלת ישראל, שפורסם אתמול, מנתץ סופית את אחת התמונות שנצרבו בתודעה העולמית מהאינתיפאדה השנייה בשנת 2000: לא רק שצה"ל לא ירה בילד מוחמד א־דורה - הוא כלל לא מת באותה תקרית, ובספק אם נפגע.
הפרשה החלה ב־30 בספטמבר 2000, בדיווח של תחנת הטלוויזיה הצרפתית פראנס 2. ג'מאל א־דורה ובנו מוחמד בן ה־12 הפכו לסמל לאחר שנקלעו לחילופי יריות בצומת נצרים. לטענת הכתב, הילד הפלשתיני נהרג מאש שכוונה אליו ואל אביו ממוצב ישראלי. התקשורת הבינלאומית מיהרה להפיץ את הדיווח ברחבי העולם וחזרה על טענות הכתב - דיווח שגרם נזק רב למעמדה הבינלאומי של ישראל.
לאחר שצה"ל קיבל אחריות, קבעה בתום האירוע ועדת חקירה בראשות אלוף פיקוד הדרום דאז, יום טוב סמיה, כי הילד לא נפגע מאש כוחותינו.
13 שנים אחרי קיבל אתמול רה"מ בנימין נתניהו את דו"ח ועדת הבדיקה הממשלתית בנושא מהשר ליחסים בינלאומיים, אסטרטגיה ומודיעין, יובל שטייניץ. מטרת הוועדה שהוקמה לפני תשעה חודשים ע"י השר משה (בוגי) יעלון היתה לבדוק את האירוע לנוכח הנזק המתמשך שנגרם לישראל, ולגבש את עמדתה בנושא.
נתניהו אמר אתמול כי "ההתמקדות במקרה הזה חשובה. זה הוציא את דיבתה של ישראל. זוהי דוגמה למסע הדה־לגיטימציה השקרי שאנחנו חווים כל הזמן נגד ישראל. יש רק דרך אחת להילחם בשקר, והיא דרך האמת". השר שטייניץ אמר כי "זו עלילת דם נגד מדינת ישראל. הכתבה בטלוויזיה הצרפתית היתה מופרכת".
דיווח ערוך ומגמתי
הוועדה הממשלתית קבעה כי לטענות ולהאשמות המרכזיות אין בסיס במידע שהיה בידי התחנה. בניגוד לטענת הדיווח כי הילד נהרג, בדיקת סרט הצילום הגולמי מלמדת כי בסוף הסרט, בקטע שלא שודר, ולאחר שהכתב הצרפתי מכריז כי הילד מת - הוא דווקא נראה חי ומתנועע.
מהבדיקה עולה כי לא קיימות הוכחות לכך שג'מאל או הילד נפגעו כפי שנטען, והסרט אף אינו מראה כי ג'מאל נפגע באורח קשה. לעומת זאת יש סימנים רבים המראים כי השניים כלל לא נפגעו על ידי כדורים. הבדיקה מלמדת עוד כי קיים ספק רב באשר לאפשרות שחורי הקליעים בקרבת השניים נגרמו על ידי אש שהגיעה ממוצב צה"ל. הטענה היא שהדיווח נערך וסופר באופן שיצר את הרושם המטעה, כי קיימות הוכחות המאששות את הטענות שהוצגו בו.
הדיווח התבסס לחלוטין על הכתב המקומי של התחנה, ללא כל סימוכין נוספים, וזאת אף שבמקום נכחו נציגים של כלי תקשורת רבים. הצהרותיו של הכתב במשך השנים ביחס לפרשה מאופיינות בסתירות ובדברי כזב.
בדו"ח נכתב כי "פרשת א־דורה ממחישה את הצורך שאמצעי התקשורת יישמו את הסטנדרטים המקצועיים והאתיים הקפדניים ביותר כאשר הם מסקרים סכסוכים א־סימטריים".
לפי הדו"ח, גם הדו"חות הרפואיים והפתולוגיים מביה"ח שיפא בעזה ומביה"ח בירדן, שאליו הועבר ג'מאל, מלאים סתירות. סביר מאוד שחלק מהפציעות ומהצלקות שהציג ג'מאל נגרמו למעשה כתוצאה מתקיפה שחווה ב־1992 על ידי פלשתינים ומהניתוחים שעבר כתוצאה מכך בבית חולים ישראלי ב־1994. הכדורים מהתקרית מעולם לא התגלו - לא על ידי העיתונאים שנכחו באירוע, המשטרה הפלשתינית או הרופאים מבתי החולים שניתחו את ג'מאל והילד.
לא הוציא דיבה
בחודש פברואר 2012 קיבל ביהמ"ש בפאריס את ערעורו של ערוץ פראנס 2 על ההחלטה לדחות את תביעת הדיבה שלו נגד הפוליטיקאי היהודי־צרפתי פיליפ קרסנטי, שטען כי הכתבה מבוימת. שבוע קודם לכן הפך ביהמ"ש בצרפת החלטה קודמת וקבע כי ד"ר יהודה דוד לא הוציא את דיבתו של ג'מאל א־דורה, כשטען שצלקותיו של האב הפלשתיני נגרמו לפני התקרית שבה נהרג בנו.
אביו של הילד אמר אתמול: "ישראל כל הזמן משנה את גרסתה. כשישראל תכריז על הסכמתה לחקירה בינלאומית, יהיה אפשר לדבר על פתיחת הקבר"
מפראנס 2 נמסר: "קשה להאמין שהוועדה לא פנתה לפראנס 2 או (למיטב ידיעתנו) למר א־דורה למרות הנכונות להוציא את גופת בנו מהקבר".
שלמה צזנהטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו