"הסדר המסתננים - דרך טיפול נכונה"

העברת 1,800 המסתננים מאפריקה לארץ אחרת אינה עוד כה חשובה כפי שהיתה בעבר הקרוב • פרשנות

צילום: גדעון מרקוביץ' // מסתננים בדרום ת"א

כבר שנתיים מחפשת ישראל מדינה שלישית, נוצרית ככל האפשר, אשר תקלוט את הרוב מ־1,800 המסתננים מאפריקה החונים בשטחה. רובם יוצאי אריתריאה. ההודעה המוסמכת שנמסרה אתמול לבג"ץ בדבר קיום הסכם עם מדינה קולטת כזאת, ואולי יימצאו עוד אחת ושתיים, מעידה על דרך טיפול נכונה. מצד אחד ישראל פועלת לשיפור מצבם ולהעברתם לחברה שבה יש סיכוי כי ייקלטו בהצלחה, ומצד אחר היא עומדת על העיקרון כי אינה קצה המרזב שאליו זורמים ושבו מתרכזים כל הבלתי מרוצים ביבשת השחורה.

חוק המסתננים בוטה מדי ומזיק לישראל בזירה הבינלאומית. בפועל צריך היה למצוא את המדינה הקולטת במשא ומתן וברצון טוב ובדרבון ללא כפייה של המסתננים לצאת לארץ המקלט שלהם. אין זה מקרה שמשרד החוץ התלונן שלשום כי לא היה שותף לשתי שנות מגעים. אילו הוכנס בסוד המשא ומתן, היתה ההדלפה מקדימה את ההסדר ומימושו.

לגופו של עניין, העברת 1,800 המסתננים מאפריקה לארץ אחרת אינה עוד כה חשובה כפי שהיתה בעבר הקרוב. מתיחת הגדר בין ישראל לבין מצרים - שיש בה צורך גם מסיבות ביטחוניות - נועדה לחסום את המסתננים, והיא אכן השיגה את יעדה. שיעור המגיעים לארץ פחת באורח משמעותי עד כי גם אילו לא מצאה הממשלה פתרון הוגן ל־1,800 מסתננים הם היו נקלטים בישראל, ולא היה נודע כי באו בקרבה.

יש ארגונים, שלעולם הם מתייצבים לצד הקטגוריה ותובעים מישראל לוותר, או להתעלם מחוקיה היא, או לשנותם. זו תפיסה פגומה החותרת תחת מעמדה המוסרי כמדינה של עם־פליטים. נכון מכל לחסום את דרכם לארץ. אין סיבה שישראל תהיה נדיבה ממצרים ביחסה לפליטי היבשת שבה זורם הנילוס. אך משהגיעו לכאן ננקטה יד תקיפה ראויה כדי לבלום את הנחשול המאיים. עתה נראה כי המטרה הושגה.

נוח והוגן לדעת כי הממשלה חיפשה מדינה שלישית לקליטת הפליטים. אך זו עובדה שלא נבון להתגדר בה יתר על המידה, שמא עוף השמיים יוליך את הקול ושוב תתעצם ההסתננות מאפריקה בהנחה שישראל תדאג ליישובם דרך קבע בארץ זבת חלב ודבש אלמונית.

*   *   *

הפרקליטות: "יש הסדר עם מדינה שתקלוט מסתננים"

הודיעה לבג"ץ: "ההסכם מתייחס למסתננים אריתראים; קיים מו"מ עם מדינות נוספות שיקבלו את אלו מסודאן" • במשרד החוץ מסתייגים: "התרחיש הזה לא מוכר לנו"

פתרון לסוגיית המסתננים? נציגת המדינה, עו"ד יוכי גנסין, הודיעה בדיון בעתירה נגד החוק למניעת הסתננות בבג"ץ כי ישראל הגיעה להסדר עם מדינה, שאליה יועברו אזרחי אריתריאה שהגיעו לארץ, וכי היא נמצאת במגעים מתקדמים עם שתי מדינות נוספות, שישמשו מדינות מעבר לאזרחי סודאן.

הודעת המדינה באה בעקבות העתירה שהגישו ארגוני זכויות אדם בדרישה לבטל את התיקון לחוק, הקובע כי אפשר להחזיק מהגר בלתי חוקי במשמורת לשלוש שנים, בהתבסס על עבירת ההסתננות בלבד. על העתירה חתומים חמישה אזרחי אריתריאה השוהים בישראל, ועימם ארגוני הסיוע לפליטים. 

עו"ד יונתן ברמן, ראש הקליניקה לזכויות המהגרים במרכז האקדמי למשפט ולעסקים, המייצג את העותרים, אמר: "מאז 2005 אנחנו שומעים על מדינה עלומה שהסכימה לקלוט פליטים מישראל. בינתיים גברים, נשים וילדים כלואים כבר יותר משנה". 

עו"ד רעות מיכאלי, מנכ"לית מוקד סיוע לעובדים זרים: "אנו מקווים שביהמ"ש ייתן דעתו לכך שהמדינה לא נותנת נימוק לצורך בהחזקתם של אנשים שאינם בני גירוש במעצר רב". ההחלטה תינתן במועד מאוחר יותר.

בתוך כך, לשכת רה"מ הציגה אתמול נתונים, שלפיהם מתחילת השנה נרשמה ירידה של 99% בכניסת מסתננים לישראל. לפי הנתונים, בחודש מאי האחרון נכנסו לישראל שני מסתננים בלבד, לעומת 2,031 מסתננים במאי 2012. 

על אף הודעת הפרקליטות, במשרד החוץ אמרו אתמול כי תרחיש המדינה השלישית שאליה יועברו המסתננים - לא מוכר להם. ואולם בלשכת רה"מ אמרו כי התשובה לבג"ץ תואמת את המציאות והזכירו כי רה"מ מינה את חגי הדס, השליח שסייע בשחרור גלעד שליט, להוביל את הטיפול בהשבת הפליטים. רה"מ בנימין נתניהו ציין לאור הנתונים: "הגדר שבנינו בדרום משיגה את התוצאה. עכשיו אנחנו צריכים להתמקד בהשבת המסתננים הבלתי חוקיים, וגם במשימה הזאת נעמוד".

 שר הפנים, גדעון סער, הוסיף: "יש להמשיך לפעול בנחישות, להיאבק בתופעה ולמנוע כניסת מסתננים למדינת ישראל".

יעל ברנובסקי, יורי ילון, שלמה צזנה, יהודה שלזינגר, גדעון אלוןטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר