מסדרת הטלויזיה "חולי אהבה" למשכן הכנסת: הצעת חוק חדשה שהוגשה בימים האחרונים צפויה להקל על מי שנמצאות ונמצאים בסיכון מוגבר לסרטן שד, שחלה ולבלב- נשאיות ונשאי המוטציה בגן BRCA.
STRONGFUL קמפיין חודש המודעות לסרטן השד // ארכיון | ללא קרדיט
לפי ההצעה, שהגישה ח"כ קטי שטרית (ליכוד) לאחר פניית עמותת "גנים טובים", המייצגת את החולים, ימי מחלה עבור נשאיות ונשאים, שנזקקים לבדיקות מעקב רבות, יחושבו מהיום הראשון.
הנשאות של המוטציות בגן מעלה את הסיכוי של נשים לעד % 80 לחלות בסרטן שד, (לעומת כ-13% באישה בריאה) ואת הסיכון לחלות בסרטן השחלה לעד 50% (לעומת כ-1.4% באישה בריאה).
נשים אלו נמצאות בסיכון מוגבר לחלות בסרטן בגיל צעיר יותר, עוד לפני גיל 50 וכן בסוג סרטן שד אגרסיבי יותר. חלק מהנשים שנמצאות בסיכון גבוה כבר חלו בסרטן אולם חלקן טרם חלו. בדיקות המעקב הוכחו כמצילות חיים באוכלוסייה זו. הנשים נזקקות בין היתר לבדיקות של כירורג שד, הדמיית שד, בדיקה גיניקולגית, בדיקות דם, מעקב על ידי מומחי מערכת העיכול, לאיתור סרטן לבלב ועוד.
"הצעת החוק שהגשנו לפני מספר ימים מבקשת לדאוג לנשים נשאיות, להקלה על המסע שלהן במעקב הרפואי הנדרש, וכן לדאוג לזכויות שלהן במקומות התעסוקה". מסבירה ח"כ קטי שטרית "בדיקות הגילוי המוקדם לרוב אינן מחייבות היעדרות של יום מלא אלא היעדרות של מספר שעות בודדות, אך עדיין היעדרות. לפי החוק כיום, אישה אינה זכאית לדמי מחלה, מצב הגורם בפועל לקושי ביישום ההמלצות הרפואיות במיוחד לנשים שאינן משיגות תורים במרפאות הייעודיות ונאלצות לחלק את הבדיקות הנדרשות מול מספר גורמים שונים, ובכל פעם להיעדר בשל בדיקה אחרת".
"הובאו בפני סיפורים קשים של נשים ששילמו מחיר כי נמנעו מיציאה לבדיקות בשל אותו קושי שהוזכר לעיל", מוסיפה ח"כ שטרית, "לכן על פי ההצעה נשים שלפי הייעוץ הגנטי נמצאות בסיכון לחלות בסרטן, ונאלצות להחסיר ימי עבודה, או להיעדר מחלקם, יהיו זכאיות לדמי מחלה כבר מהיום הראשון להיעדרות זאת במטרה להגן על זכויותיהן ולהקל עליהן לפחות ברמה הטכנית מול מקומות התעסוקה, ולדאוג שלא יפסידו חלק ממשכורתן".
מורן טאקו (36) מתל אביב, עובדת בסוכנות ביטוח. "לפני ארבע שנים אובחנתי כנשאית, אבא שלי חלה בסרטן הערמונית ולי זה הדליק נורא אדומה" משתפת מורן . "החלטתי להיבדק ונמצאתי חיובית ומוטציה בגן BRCA ואז גם אבא נבדק ונמצא כנשא. כנשאית אני חייבת להיות במעקב כל חצי שנה. למזלי, מצאתי לי מקום במרפאת נשאיות ואני מצליחה לעבור את כל הבדיקות ביום אחד, אבל זה יום שלם שאני לא מגיעה לעבודה.
על פי החוק במדינה ישראל, יום אחד של מחלה לא משולם על ידי המעסיק. מאז האבחון עברתי לא מעט ימי בדיקות ואף ניתוחים מונעים. את ימי הבדיקות אני נאלצת לספוג ולהפסיד כסף. גם ללא הפסדים אלה ההתמודדות עם הנשאות מורכבת ומאתגרת, ויתרה מזאת אני אאלץ להפסיד ימים נוספים. הצעת החוק של חברת הכנסת קטי שטרית בסיוע עמותת 'גנים טובים', מבקשת לעשות צדק עם הנשאיות ולסייע לנו להתמודד לפחות עם הצד הכלכלי של הימים האלה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו