התינוק לא אוהב ירקות? תנו לו אותם 16-10 פעם

עמותת הדיאטנים בישראל: כדי שהקטן יחבב טעם חדש, יש לחשוף אותו לסוג מזון זהה שוב ושוב

צילום: GettyImages // נוטים לדחות מזון בחשיפה ראשונה

נתתם לתינוק לטעום קישוא וקיבלתם אותו מייד בחזרה בליווי פרצוף עקום? לא להתייאש: כדי שהטעם יתחבב עליו יש צורך לחשוף אותו לאותו סוג מזון 10 עד 16 פעמים. זו אחת ההמלצות בנייר עמדה של עמותת הדיאטנים והתזונאים (עתיד), שמתפרסם היום לכלל אנשי המקצוע ולציבור ההורים.

"נטייתו הראשונה של הילד היא לדחות מזונות בחשיפה ראשונה, וכרבע מההורים מגיעים למסקנות לגבי ההעדפות התזונתיות של ילדם לאחר שתי חשיפות או פחות. לכן נראה שהורים ומטפלים זקוקים לעידוד ולחיזוק, כדי שיחזרו להציע לפעוט מזון עשיר ברכיבים המותאמים לגילו", נכתב בנייר העמדה שחיברו הדיאטניות טל שדה־קון ותרצה שני.

"הגיל הרך הוא גיל שאפשר להשפיע בו וליצור הרגלים בריאים והוא הבסיס. בהמשך הרגלים מתקבעים", אומרת טל שדה־קון, "בנייר לא כתבנו רק מה לאכול, כפי שכתוב בהנחיות של משרד הבריאות, אלא גם איך. מדברים הרבה על חשיבות של פעילות גופנית, אבל לא אומרים איך לעשות. בנייר העמדה כתבנו שעד גיל שנתיים מומלצת פעילות לא מובנית של חצי שעה ליום, ומגיל שנתיים עד 6 מומלצות 60 דקות של פעילות, למשל, בגן שעשועים או כל פעילות טבעית של הילד".

כך, למשל, מומלץ ליזום ארוחה משפחתית לפחות שלוש פעמים בשבוע, להתאים את גודל המנה לגיל הילד ולא לקבוע עבורו כמה יאכל. 

הרקע לפרסום ההנחיות הוא נתוני ההשמנה בקרב ילדים בישראל. שיעור התלמידים מכיתות א' עד ט' עם עודף משקל היה 16 אחוזים, ושיעור התלמידים הסובלים מהשמנה היה 11 אחוזים.

 עם זאת טוענת שדה־קון: "החלטנו שהנייר לא יתמקד במניעת השמנה בלבד. יש גם ילדים לא שמנים שאוכלים לא בריא ואנחנו רוצות להקנות דפוסי אכילה בריאים לכולם".

דגש נוסף הוא על תזונה של האם דווקא בתקופת ההריון ולאחר הלידה. "היום יודעים מחקרית שמה שהאם אוכלת בתקופת ההריון וההנקה משפיע על היכולת של הילד לגוון ולהיות פתוח לטעמים", אומרת שדה־קון, "כך שאם אוכלים בריא ומגוון זה ישפיע על העובר ועל התינוק".

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר