מדורת השבט: מתכון לל"ג בעומר כהלכתו

חג של שיתוף פעולה. פויקה וילדים במדורה | צילום: אסף קרלה

ל"ג בעומר הוא חג של מפגש חברים ליד המדורה • כדי להעביר את הזמן בנעימים, אין כמו פויקה שמתבשלת לאיטה ומחממת את הלב והבטן, ולידה תפוח האדמה המיתולוגי וירקות שורש נהדרים

בשבוע הקרוב נציין את ל"ג בעומר, ונכון שבזמן האחרון מסורת הדלקת המדורות נעלמת מעט – ויש לכך סיבות טובות וחשובות - אבל עם זאת, כילד ממש אהבתי את חוויית איסוף העצים, את המדורה עצמה ובעיקר את מפגש החברים שנמשך עד שעה מאוחרת.

ל"ג בעומר הוא חג של שיתוף פעולה - קישוש עצים, הכנת אוכל, הבערת אש ובעיקר הביחד סביב המדורה. לכן, אם כבר החלטנו שמדליקים מדורה ומפנים זמן לבלות בחוץ עם המשפחה והחברים, כדאי לנצל כמה שיותר ממנו.

כדי להעביר את הזמן בנעימים, אין כמו פויקה שמתבשלת לאיטה על המדורה. אבל רגע, מה זה בכלל פויקה? מדובר בסיר עשוי ברזל יצוק, המגיע בגדלים שונים ומפזר את החום באופן אחיד לכל התבשיל. הפויקה מהנה ונוחה לבישול בתנאי שטח, תחת כיפת השמיים ובחום הנעים של המדורה.

הכיף והיתרון הגדול בפויקה מתבטאים בכך שהוא ממש לא מסובך לתפעול ואין צורך להתעסק באוכל מראש. פשוט מכניסים הכל לסיר וממתינים שיהיה מוכן. מדובר בארוחה פשוטה בסיר אחד, ואפשר להיות יצירתיים בשילובים או לאלתר ממה שיש. בקיצור, תכינו גיטרות ותנצלו את ל"ג בעומר לקומזיץ כיפי, עם תבשילים טובים וחברה נעימה.

קדירת פויקה צמחונית

פשוט וטעים. קדירת פויקה צמחונית, צילום: אסף קרלה

 

החומרים:

  • 4 תפוחי אדמה לבנים, קלופים וחתוכים לקוביות
  • 2 בצלים חתוכים לרבעים 
  • 1 כרוב לבן חתוך לרבעים
  • 1 כרוב סגול קטן חתוך לרבעים
  • 1/2 כוס שמן זית
  • 2 ראשי שום
  • 1 כף כמון טחון
  • 1 כף פפריקה מתוקה
  • 1 כפית מלח
  • 1 כפית פלפל שחור
  • מים לכיסוי

מערבבים את כל חומרי התבשיל בתוך הפויקה, למעט המים. מניחים את הפויקה על עצי המדורה בשלב שבו הפכו לגחלים - אפשר פשוט להזיז מעט עצים מהמדורה המרכזית ולהניח את הפויקה עליהם - ומבשלים קלות.

מוסיפים את המים עד לגובה הירקות, מכסים את הסיר ומבשלים במשך כשעה, עד שהירקות רכים אך לא מתפרקים. חשוב לבדוק את הירקות מדי פעם ולראות אם צריך להוסיף נוזלים.

קדירת פויקה עם שוקי עוף, חצילים ופלפלי שושקה

עוף שימחעס. קדירת פויקה עם שוקיים, חצילים ופלפלי שושקה, צילום: אסף קרלה

 

החומרים:

  • 12 שוקי עוף
  • 2 חצילים חתוכים לקוביות גדולות
  • 4 פלפלי שושקה חתוכים גס
  • 3 ראשי שום שלמים
  • 1/2 כוס שמן זית
  • 1 כף כורכום

גם כאן, מערבבים את כל החומרים בסיר, למעט המים. מניחים את הפויקה על העצים בשלב שבו הפכו לגחלים, מבשלים קלות, מוסיפים את המים עד לגובה הירקות, מכסים את הסיר ומבשלים עד שהירקות והעוף רכים. חשוב לבדוק מדי פעם ולראות אם צריך להוסיף נוזלים. 

ירקות שרופים במדורה

לא רק תפוח אדמה. ירקות שרופים במדורה, צילום: אסף קרלה

 

החומרים:

  • 4 תפוחי אדמה
  • 4 קולרבים קלופים
  • 4 סלקים קלופים
  • 2 בטטות חתוכות גס
  • מלח ופלפל

להגשה:

  • כוסברה קצוצה
  • מעט שמן זית

מתבלים את הירקות במלח ובפלפל, עוטפים בנייר כסף ומניחים במדורה כאשר הגחלים כבר לוחשות ואין אש חזקה מדי (גם כאן, אפשר להזיז גחלים הצידה מהאש המרכזית).

אחרי כחצי שעה, כאשר הירקות רכים ומוכנים, מוציאים מהגחלים ומסירים את נייר הכסף. לפני האכילה מומלץ לפזר מעל כוסברה קצוצה ושמן זית.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכירi