בנק ישראל: הזינוק במחירי הדירות הציל את כלכלת ישראל ממיתון

ממחקר שהציג בנק ישראל עולה, כי הזינוק פגע בשוכרי הדירות אולם קיזז חלק מהשפעת המשבר העולמי על המשק הישראלי

צילום: יהושע יוסף (ארכיון) // מחירי הדירות זינקו בשיעור מצטבר של 72% מאז 2008

בעלי הדירות הפכו את הדירה לכספומט: מחקר חדש שערכו סיגל ריבון ומיקי קהן מחטיבת המחקר בבנק ישראל מגלה, כי הזינוק במחירי הדירות העשיר את בעלי הדירות, הגדיל את הצריכה הפרטית והציל את כלכלת ישראל ממיתון. לפי המחברים, הזינוק במחירי הדירות קיזז חלק מהשפעת המשבר העולמי על המשק הישראלי ובעקיפין הדבר תרם לצמיחה גבוהה יותר וכתוצאה למיתון העלייה בשיעורי האבטלה.

המחקר של בנק ישראל בחן את השפעת העלייה במחירי הדירות והשכירות על בעלי דירות ושוכרים בשנים 2009 עד 2011. המחקר בחן גם את ההשפעה על אזור המגורים וגודל הדירה. עוד מתברר מהמחקר של הכלכלנים ריבון וקהן כי מהעלייה במחירי הדירות נהנו בעיקר בעלי דירות בגילאים 35-55. מדובר בקבוצת אוכלוסיית מעמד הביניים שקנו דירות בהיקפים גדולים לצורכי השקעה. 

על פי הנתונים, מחירי הדירות זינקו בשיעור מצטבר של 72% מאז 2008. חלק מבעלי הדירות שנהנו מהעלייה במחירי הדירות הם משפרי דיור. כמו כן, בעלי הדירות ניצלו את העלייה במחירי הדירות לקניית דירות חדשות גדולות, מרווחות ויקרות יותר באמצעות לקיחת משכנתאות חדשות. 

מנגד, העלייה במחירי השכירות פגעה בעיקר בשוכרי הדירות – סטודנטים, רווקים וזוגות צעירים. העלייה במחירי השכירות צמצמה את ההוצאה הפרטית של שוכרי הדירות, שגם תרמו לעלייה בצריכה הפרטית ובצמיחה של המשק בשנים האחרונות.

על פי הניתוח שנעשה במסגרת המחקר, עולה כי שיעור משקי הבית המתגוררים בשכירות היה בממוצע  27%, אולם מבין בני 34-20 שיעורם הגיע ל-.51% . מבין בני 64-55 רק 14% גרו בשכירות. באזור הצפון שיעור משקי הבית המתגוררים בשכירות היה כ-16% בעוד שבתל-אביב שיעורם היה כ-48%. ההוצאה של השוכרים על תשלומי שכר דירה מתוך סך ההוצאה החודשית  הייתה בממוצע כ-24%: כ-17% בצפון ו-28% מההוצאה בתל-אביב.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר