מגפת הקורונה שינתה את דפוסי התפילה של העולם היהודי כולו, שרבים ממנו נאלצו לנטוש את בתי הכנסת ולהתפלל במניינים שונים בשטחים פתוחים או במבנים ארעיים. עם זאת, למרות הגעגוע לתפילות הקהילתיות ההמוניות, סקר חדש מגלה כי גם לאחר שהנגיף ייעלם מן העולם רבים יעדיפו להמשיך להתפלל במנייני הרחוב, החצרות והמרפסות.
לפי הסקר שנערך על ידי מכון 'מסקר, בקרב 502 משיבים המייצגים את ציבור המתפללים, 63.5% מעריכים שמנייני החצרות יימשכו גם לאחר שהקורונה תחלוף, בין אם בימות החול בלבד או בשילוב עם תפילות השבת.
בנוגע להעדפות האישיות של המתפללים לאחר שהמשבר הבריאותי יסתיים, 58% העידו על עצמם כי גם לאחר שהעולם יחזור לשגרה הם יעדיפו, לפחות בחלק מהפעמים, את תפילות המניינים הקטנים והמצומצמים על פני אלה הקהילתיים הגדולים.
עוד עלה בסקר אותו ערך ד"ר עדו ליברמן, מרצה לסוציולוגיה באקדמית גליל מערבי, יועץ מדעי ומנחה מקצועי במכון 'מסקר', כי בסביבת 81% מהנשאלים יש מנייני רחוב או כאלה שאינם בבתי הכנסת וכי התפילות הפופולריות ביותר במסגרת זו הן תפילות קבלת שבת וערבית של מוצאי שבת. בנוסף, כמחצית מהמתפללים ציינו כי גם כשנפתחו בתי הכנסת לאחר הגל והסגר הראשון, הם העדיפו שלא לשוב אליהם לכל התפילות. הסיבה העיקרית לכך אמנם נעוצה בחשש הבריאותי, אך סיבות עיקריות נוספות התבססו על התחושה כי התפילה במנייני הרחוב "קלילה יותר" והיא מתקיימת באווירה "אחרת".
"הצפייה הציבורית היתה כי עם פתיחת בתי הכנסת ייסגרו מנייני הרחוב למיניהם והם יוותרו כתופעה היסטורית שעליה יספרו לנכדים בעוד שנים כסממן למגיפה", אומר ל'ישראל היום' ד"ר ליברמן שמוסיף כי "ציפייה זו התבדתה ובמרבית הערים, השכונות והיישובים בארץ שבהם ישנה קהילה דתית נותרו מנייני רחוב למיניהם וכמות המתפללים הפוקדים את בתי הכנסת נמוכה באופן משמעותי מהכמות הרגילה בימים של שגרה ואף נמוכה מהכמות המותרת על פי ההוראות ומאידך גיסא, מנייני הרחוב פורחים ומתמסדים והופכים להיות תופעה קבועה חיה ובועטת".
לדבריו, "הממצאים שהוצגו מלמדים על תחושת שניות ומבוכה שקיימת בקרב הציבור. מחד יש נתונים המלמדים על כך שהציבור חש תחושת אי נוחות וכאב לא מבוטל על ההתרחקות מבתי הכנסת ועל הצורך להתפלל באופן לא מוסדר במנייני רחוב מאולתרים. לצד זה, נראה כי בחסות הקורונה הולכת ומתפתחת תופעה של תפילה במנייני רחוב שכנראה מבוססת על רכבים עמוקים יותר מאשר ההיבט הרפואי גרידא".
להערכתו של ד"ר ליברמן, לאחר תום המשבר המתפללים ישובו להציף את בתי הכנסת, אך בד בבד המניינים החליפיים ימשיכו לפרוח, "לצד המניינים בבתי הכנסת יתקיימו מניינים אלטרנטיביים לתפילות הקצרות להם יהיו חיים וקסם משלהם. המתח הזה בין מוקדי התפילה השונים מסמן עניין עמוק ומשמעותי ברמה הסוציולוגית והרוחנית אשר יש לתת עליו את הדעת, ללמוד את האמירה שיש בתופעה ולחזק את נושא התפילה בקהילה ובכלל".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו