ההוראה הטורקית לשגריר ישראל לעזוב היום את טורקיה, וכן החזרת השגריר שלהם בארץ להתייעצויות מעלה את השאלה האם היחסים בין שתי המדינות שידעו לאחרונה רק מורדות ומורדות, יתפוצצו סופית או שמדובר בעוד משבר יחסי שבסופו הצדדים ימשיכו את הזוגיות המוזרה ביניהם, זוגיות בה שני הצדדים שונאים אחד את השני אבל ממשיכים איך שהוא לחיות יחד.
פנינו למומחים לטורקיה ולארדואן כדי להבין את השאלה הזו. אלא שכמו ארדואן עצמו, שקשה לצפות את היחס שלו לישראל כל יום מחדש, כך גם המומחים חלוקים בשאלה לאן פניו והאם הוא בכלל רוצה קשר איתנו אם לאיו
ארדואן מנהיג אנטישמי שונא ישראל שרק רוצה לפגוע בנו
פרופ' אפרים קארש, מומחה בהיסטוריה ובפוליטיקה של המזה"ת, ובתנועות אסלאמיות ממכון בגין סאדאת סבור כי היחסים למעשה מנותקים ושמבחינת ארדואן אין להם חשיבות מלכתחילה אלא כדרך לפגוע עוד יותר בישראל.
"ארדואן רוצה להחיות את האימפריה העותמאנית. הוא בכלל לא מכיר בישראל כעם ולא מכיר לכן בלגיטימיות של ישראל, הוא ראש חץ אסלאמי בסגנון האחים המוסלמים וחמאס. לכן ההתפרצויות שלו על ישראל הן התפרצויות אנטישמיות לעילא שאין לראותן אלא כפי שהם. מבחינה זו גם הוא אם הוא יישמור את היחסים אחרי המשבר הזה אז זה לא בגלל אהבת ישראל אלא להפך כחיפוש עוד דרך לפגוע ולהזיק לנו.
רוצה להחיות את האימפריה העות'מאנית, ארדואן // צילום: איי.אף.פי
"צריך להבין, מדובר בדיקטטור שרוצח אלפים מבני עמו רק בגלל שהם כורדים, שזרק לכלא עשרות אלפים אחרי ניסיון ההפיכה עם קשר או בלי קשר להפיכה. אני בכנסים בעולם רואה את הלחץ של שגרירים טורקיים, הם מדברים ונואמים בלי סוף כדי להוכיח את נאמנותם למשטר. הסיבה היא כי ארדואן זרק לכלא המון שגרירים. לכן השאלה האם יש לנו יחסים עם טורקיה ומה יקרה ליחסים האלו היא טעות אופטית אין לנו יחסים כאלו בין אם יש שגריר ובין אם אין".
כדאי לישראל לשמר את היחסים למרות הכל
ד"ר נמרוד כהן גורן ראש מכון מתווים מציין כי העימותים בין ישראל לטורקיה הם תמיד על שני דברים שהתלכדו הפעם יחד: ירושלים ורצועת עזה.
"ארדואן תמיד זעם והביע ביטויים קשים על ישראל בשני נושאים מרכזיים, הפעילות שלנו בירושלים וכן היחס לפלסטינים בעזה. מה שקרה עכשיו זו מציאות שבה שני הנושאים האלו התלכדו יחד ויש את התבערה הנוכחית. האם זה הולך לניתוק, קשה לדעת כי הדיווחים מטורקיה סותרים ויתכן שלא הכריזו על השגריר אישיות בלתי רצויה אלא רק אמרו לו לעזוב".
שוטרים טורקים מו לשגרירות ישראל באנקרה // צילום: איי.אף.פי
"זה מלמד על הצורך האסטרטגי של טורקיה בישראל מבחינה מדינית וכן גם על הקשר הכלכלי איתנו. זה גם מסביר מדוע לפני שנתיים הוא כן הלך לחתימת הסכם עם ישראל. האם זה אומר שיהיו ממנו התבטאות טובות? כנראה שלא. אבל עניינית לשני הצדדים טובים היחסים וכדאי ברגע משבר מהסוג הזה לחשוב מבחינה ריאלית ולא לפעול באופן שיעצים את המשבר לגמרי".
המהלך של ארדואן הוא פנים טורקי בגלל הבחירות הקרבות בארצו
ד״ר חי איתן כהן ינרוג׳ק, ממרכז דיין באוניברסיטת תל אביב, אומר כי המהלך הטורקי של גירוש השגריר אינו באמת ניתוק היחסים בין המדינות אלא יותר מהלך ציני פנים טורקי שמטרתו לאחד את העם סביב ארדואן לקראת הבחירות עוד חודש ב24 ליוני.
"למרות כל המתח ארדואן כן רוצה לשמור את היחסים עם ישראל. אלא שיש בקרוב בחירות ותמיד טוב לו לפני הבחירות להגיע לעימות עם מדינה לא מוסלמית וכל שכן עם ישראל. ככה הוא מראה לעם שלו שהוא לוחם למען האסלאם והפלסטינים. הוא גם ככה מייצר שקט כי התחילו היום הפגנות מול בית השגריר בטורקיה ולכן הממשל רצה להגיד הנה אנחנו עושים".
"אולם אם נשים לב השגריר לא גורש, הוא לא הוכרז כאישיות בלתי רצויה אלא הוא רק התבקש לעזוב כרגע את המדינה. ככה ארדואן משאיר לעצמו את האופציה ישר אחרי הבחירות לתקן את המצב. וכאן יש לציין שתי סיבות מדוע ארדואן לא ינתק את הקשרים עם ישראל. הסיבה הראשונה היא אידיאולוגית, הוא רוצה להיחשב הפטרון של ירושלים ולשם כך הוא צריך קשר עם ישראל כדי שעולי טורקיה יוכלו לעלות לרגל".
ההשתלטות על המרמרה // צילום: רויטרס
"במקרה של ניתוק יחסים לא יהיה לו הקשר הזה. מעבר לכך כלכלית טורקיה מאד מעוניינת בקשר עם ישראל יש לה מאזן ייצוא גדול לארץ וגם חברת התעופה טורקיש אייליינס היא השנייה שטסה מהארץ ולארץ אחרי חברת אל על. אלו נתונים משמעותיים של השפעה וכוח אדם ורווחים כלכליים. לכן הטורקים רק אמרו לשגריר שלהם לחזור הביתה ושלנו לעזוב את טורקיה. זה מנמיך את היחסים אבל מנמיך רק בפועל ולא שובר את הכלים".
וארדואן לא חושש שהיחסים האלו יימאסו על ישראל?
"אם ארדואן היה חושש מכך הוא לא היה פועל בתקיפות מהסוג הזה. הוא מעריך שישראל לא תנתק מצידה את היחסים ולכן הוא משתולל אחרת הוא לא היה פועל ככה. לכן מה שצפוי לנו בחודש האחרון זה בעיקר חימום של אותו תבשיל עוד ועוד. התקפות על ישראל בלי סוף ומתח חזק. אחרי הבחירות יהיה כבר סיפור אחר והיחסים יוחזרו אט אט למסלולם".
יש לנו עסק עם אדם אימפולסיבי שלא אוהב אותנו
פרופסור אייל זיסר פרופסור מן המניין בחוג להיסטוריה של המזרח התיכון ואפריקה באוניברסיטת תל אביב, אומר כי "ארדואן ראשית כל הוא אדם אימפולסיבי שקם בבוקר, רואה חדשות קופץ לו הפיוז ואז הוא מגיב מהבטן. לא רק אנחנו סובלים מכך אלא כל מי שמצוי איתו ביחסים כאלו ואחרים באותה קלחת. אחר כך הוא נרגע וממתן את הטון. על גבי זה יש לו בחירות עוד חודש ואף פעם זה לא מזיק לתקוף את ישראל".
"אולם הוא והאנשים סביבו בדרך כלל הולכים עד הסף ולא חוצים אותו, קרי אפילו אחרי המרמרה שנהרגו אזרחים טורקיים היחסים לא נותקו. כלומר יש לישראל ולטורקיה קשר אסטרטגי מול איראן ומול רוסיה וכן קשרים כלכליים הדוקים ואף אחד אף פעם לא אמר לא לכסף. אבל מעבר לכך הוא לא אוהב אותנו ממש. לכן לא יהיו יחסים טובים כל עוד הוא בשלטון. יהיה קשר עם ישראל אבל הוא יהיה קורקטי בלבד בלי שום חום או ידידות אמיצה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו