ושתי: פמיניסטית או סוררת?

תערוכת אמנות שמוצגת בימים אלה בנווה שכטר בתל אביב עוסקת בדמותה של ושתי במגילה • האוצרת: "מדובר באישה שהעזה לומר 'לא' לאחשוורוש. צריך להסתכל עליה בקריאה פמיניסטית עכשווית"

צילום: מתוך התערוכה // עבודות של סיונה בנג'מין

בחג פורים די ברור לנו מי הרשע ומי הגיבור, או הגיבורה במקרה של אסתר. לעומת זאת, דמותה של ושתי נותרה די אניגמטית במגילת אסתר. האם מדובר באישה קשת עורף שמסרבת להגיע לנשף אף שאחשוורוש קורא לה, או שמא מדובר באחת הפמיניסטיות הראשונות שיש להעריך אותה על כך שהעזה לסרב לאחשוורוש? 

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

תערוכת אמנות חדשה ששמה "ושתי - הפרק הגנוז" מנסה להציג פרשנויות של אמנים שונים לדמותה של ושתי. התערוכה, שאוצרת שירה פרידמן, מוצגת בנווה שכטר, מרכז לתרבות ואמנות יהודית עכשווית בנווה צדק בתל אביב (רח' שלוש 42), ותוצג שם עד 20 באפריל. התערוכה מורכבת מ־22 יצירות שעוסקות בשאלות דוגמת האם ושתי עדיין רלוונטית לחיינו ב־2015, מה אפשר ללמוד ממנה ועוד.  

"אני חוקרת אמנות יהודית והחלטתי להשוות בין דמותה של אסתר לדמותה של ושתי", מסבירה פרידמן. "תהיתי אם הבעיה בדימוי של ושתי היא רק בכתובים, כי העובדה היא שחז"ל מתייחסים אליה לרוב באופן שלילי. תוך כדי עבודה הדמות של אסתר כבר לא עניינה אותי, כי גיליתי דברים חדשים על ושתי. 

"פניתי לתשעה אמנים וביקשתי שיעשו עבודות לתערוכה. נתתי להם את כל המדרשים על ושתי שמצאתי, ולא התערבתי בתהליך. חוץ מזה, הוספתי לתערוכה יצירות קיימות שמתייחסות למוטיבים מיתיים מסיפור המגילה.

"בעוד מדרשי חז"ל ברובם מציגים את ושתי כדמות שלילית ומוסיפים לה שמות גנאי, אני ניסיתי להסתכל על האישה החזקה הזאת בקריאה פמיניסטית עכשווית. בעולם פטריארכלי היא העזה לומר לא ולעמוד מול אחשוורוש והסריסים שלו, שחרצו את גורלה".

מצאת בכתובים גם התייחסות חיובית אל ושתי?

"כן. גם אצל חז"ל לא כל ההתייחסות אליה שלילית, אבל התייחסויות חיוביות באמת מצאתי בפילוסופיה הפמיניסטית כבר מסוף המאה ה־19. בעולם הלא יהודי היא הפכה למודל לפמיניסטית. גם בעולם היהודי יש יותר ויותר מאמרים שעוסקים במודל הנכון של ושתי". 

את לא חוששת מתגובות כועסות של אנשים דתיים?

"אני נותנת כאן אופציה חדשה. מי שרוצה - שייקח. אני לא מנסה לשבש סדרי עולם של אף אחד". 

ביום חמישי הבא, 12.3 ב־19:00 יתקיים בנווה שכטר שיח גלריה עם פרידמן ועם אחת האמניות המשתתפות בתערוכה. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר