"תרופה מהפכנית תסייע לרפא את סרטן העור"

פריצת דרך: חוקרים בריטים הצליחו לפתח תרופה שתסייע לחולים במצב מתקדם • מומחה: "הטיפול הזה גורם לגוף להפעיל את מנגנוני ההגנה הטבעיים שלו"

צילום: אי.אף.פי // אילוסטרציה

תקווה חדשה: חולים בסרטן העור בשלב מתקדם יוכלו להירפא מהמחלה הקטלנית בזכות שילוב של תרופות פורצות דרך, שלדברי מומחים, יהיו "התחלה של עידן חדש". התרופות מסייעות להפעיל מנגנוני הגנה בגוף, ולדברי המומחים "יסייעו לטפל בסוגים נוספים של סרטן". הטיפול עדיין בשלבי ניסוי. 

זוהי הפעם הראשונה שמדענים הצליחו לספק תרופה למלנומה בשלב מתקדם, אחרי שהמחלה מתפשטת ואין עוד אפשרות להסיר את הגידול בניתוח. לדברי המומחים, אצל חולים בשלב מתקדם של המחלה ניכרה "השפעה מדהימה" לאחר שקיבלו את התרופה, שתוכל לעזור להילחם בצורות אחרות ובמצבים אחרים של המחלה. 

המחקר הוצג לראשונה בכנס האיגוד האונקולוגי האמריקני (ASCO) ביוני האחרון בשיקגו. הוא נעשה בבריטניה ב־86 מטופלים, כאשר 65 אחוזים הגיבו לטיפול ונרשמה אצלם נסיגה במחלה הגרורתית. ל־53 אחוזים מהמטופלים התגובה כללה התכווצות של הגידול בשיעור של 80 אחוזים או יותר.

לדברי המדען הראשי במרכז לחקר הסרטן בבריטניה, פרופ' פיטר ג'ונסון, "אנו רק בתחילתו של עידן חדש בטיפולי סרטן תוך כדי שימוש במערכת החיסונית". לדבריו, "התרופות הללו גורמות לגוף להפעיל את מנגנוני ההגנה הטבעיים שלו נגד הגידולים, והן בבחינת הבטחה אמיתית למיגור מלנומה וסוגים אחרים של סרטן. רק באמצעות מחקר נוכל להגיע להבנות הדרושות כדי לפתח את הטיפולים החדשים לחולי סרטן", הוסיף ג'ונסון. 

הטיפול החדשני כולל שני סוגים של תרופות. הראשונה היא ipilimumab או בקיצור ipi, שמשחררת את הרסן מהמערכת החיסונית. התרופה רשומה בישראל לטיפול במלנומה גרורתית ואף נמצאת בשנתיים האחרונות בסל התרופות. התרופה השנייה, anti-PD1s, מפוררת את ההגנות של התאים הסרטניים. לפי הרופאים, שילוב של שתי התרופות מפעיל מחדש את המערכת החיסונית של החולים. 

בהרצאה בכינוס הקונגרס האירופי לחקר הסרטן נמסר בסוף השבוע כי בשלב הראשון אחד מכל שישה חולים ניצל ממוות בטוח בזכות הטיפול המשולב. לדברי פרופ' אלכסנדר אגרמונט ממכון גוסטאב רואסי בצרפת, "בתוך חמש עד עשר שנים סרטן העור בשלב מתקדם יכול להפוך למחלה הניתנת לריפוי ביותר מ־50 אחוזים מהחולים בה". 

המחקר מתקיים בישראל בבתי החולים הדסה ושיבא. "במעקבים הקצרים שנעשו היו קומץ חולים שהצטמקות הגידול אצלם היתה מלאה. עצם העובדה שהגיעו לכך הוא מדהים ומראה על תוצאות נפלאות", אמרה ד"ר מיכל לוטם, מנהלת המרכז למלנומה ולאימונו־תרפיה של סרטן בהדסה ויועצת האגודה למלחמה בסרטן, "העובדה שמטפלים שנתיים ושלוש באנשים שלכאורה היתה להם תוחלת חיים 

של ארבעה חודשים זו כבר תחילת הדרך, ואם אכן יהיה מי שיזכה לריפוי מלא ללא חזרת המחלה זה יהיה הניצחון הגדול. כרגע המעקבים הם עדיין קצרים".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר