לכבוד יום הולדתו השלושים יקב רמת הגולן רכש לעצמו מתנה - מכונה אוטומטית למיון ענבים. את עבודת המיון מבצעים בדרך כלל פועלים העומדים משני צידיו של סרט נע ושולפים ממנו ענבים ירוקים מדי, ענבים בשלים מדי, שאריות ענפים וכל מה שלא צריך להיכנס ליין. הסרט הנע של המכונה החדשה, שהגיעה מצרפת, הוא למעשה רשת תאים שכל אחד מהם יכול להכיל ענב אחד בלבד.
הענבים המגיעים מהכרם מסודרים בשורות על רשת התאים ועוברים מתחת לסורק אופטי. תוצאות הסריקה, ובהן צורה, צבע וברק של כל גרגר וגרגר, מושוות לנתונים הרצויים וזרם מדויק של אוויר בלחץ גבוה מעיף הצידה את כל הענבים שלא עמדו בדרישות. המכונה, שעלתה כמה מאות אלפי יורו, אמורה למיין יותר משמונה טונות ענבים בשעה. מהר הרבה יותר ויעיל הרבה יותר מכל שיטת מיון אחרת.
עדיין עטופה בניילון, עמדה מכונת המיון בחוות המכלים של היקב בין עשרות מכלים שממתינים נקיים ומצוחצחים להתחיל לקלוט את ענבי בציר 2013, ואנשי היקב הסתובבו סביבה בהתרגשות כמו ילדים שקיבלו צעצוע חדש. כל אותו בוקר הסתובבנו בכרמים. ארבעה או חמישה מתוך עשרות הכרמים של היקב, שהגפנים מסודרות בהם, כמו חיילות, מוכנות למסדר. 14 תחנות מטאורולוגיות ממוקמת בכרמים ומשדרות ליקב באופן רציף את נתוני הטמפרטורה, הלחות, רמת האידוי ועוד. צילומים מהאוויר משמשים למעקב אחרי רמת הצימוח. מהנטיעות ועד לבקבוק - שום דבר אינו מקרי ביקבי רמת הגולן. הכל בשליטה מלאה מהכרם ועד הבקבוק.
בשנים האחרונות נשמעת לא מעט ביקורת על תפיסת העולם הזו. עודף בקרה ושליטה, טוענים המבקרים, הופך את היין למוצר מדף חסר אישיות שלא משאיר מקום לרומנטיקה. מצד שני, אם תאהבו את הסגנון ואם לא, בכל פעם שאתם פותחים בקבוק של יקבי רמת הגולן, אתם יודעים למה לצפות. זה לא משהו שאני יכול לומר על יותר מדי יקבים בישראל, בוודאי לא בסדר הגודל הזה. בין הכרמים ליקב הספקתי לטעום כמה יינות, והאמת היא שלמרות שחשבתי שאני יודע למה לצפות, היו שם לא מעט הפתעות משמחות.
יקבי רמה"ג, ירדן, בלאן דה בלאן 2007
יינות מבעבעים נעשים בדרך כלל מכמה בצירים, פרט לשנים שבהן הבציר טוב במיוחד, בציר 2007 למשל. ליין, שנעשה מענבי שרדונה בלבד בשיטה המסורתית של אזור שמפיין, יש ריחות מורכבים של שמרים, אגוזים, הדרים, חמאה ותפוחים ירוקים, המרקם שלו עסיסי ועגלגל והחמיצות שורטת.
המחיר: כ־140 שקלים
יקבי רמה"ג, ירדן, רוזה 2008
חבר חדש ומשמח למשפחת המבעבעים של רמת הגולן. רוזה מבעבע העשוי מענבי שרדונה ופינו נואר בחלקים שווים. היין, שנעשה גם הוא בשיטה המסורתית, יושק בדצמבר 2013 לקראת חגיגות השנה האזרחית החדשה. הוא עדיין לא עבר את שלבי העשייה האחרונים, אבל לפחות על פי הצבע והמרקם שלו יש בהחלט למה לחכות.
יקבי רמה"ג, ירדן, שרדונה 2011
החביב עלי מתוך שלושת יינות השרדונה מסידרת ירדן שהשתתפו בטעימה. היין מבציר 2009 סבל מעודף נוכחות של חבית וכמוהו גם היין מבציר 2012. השרדונה מבציר 2011 נמצא כרגע לטעמי במצב אופטימלי, והחמיצות הפריכה של היין מבציר 2012 מבטיחה רבות למי שיחכה איתו שנה־שנתיים בבקבוק.
המחיר: כ־70 שקלים
יקבי רמה"ג, ירדן, שרדונה, כרם אודם 2005
קודם כל כבוד. הרבה כבוד. מעטים היינות הלבנים הישראליים שיחזיקו מעמד בצורה כזו, שמונה שנים לאחר הבציר. היין שנעשה מענני כרם אודם, בגובה 1,200 מטרים מעל פני הים, התיישן יפה, שמר על החמיצות ועל טעמי הפרי, אם כי לטעמי השנים בבקבוק לא תרמו לו יותר עניין או מורכבות.
יקבי רמה"ג, גמלא, השמורה, קברנה־מרלו 2011
"גמלא השמורה", היא תת־סדרה של סידרת גמלא הוותיקה, שהושקה בסוף 2012. המצטרף החדש לשמורה הוא בלנד של קברנה סוביניון ומרלו בחלקים שווים, שהתיישן שנה בחבית. היין רענן ופירותי, בעל מרקם קליל, חמיצות טובה וסיומת מעט אגרסיבית. לא מאוד מורכב, אבל מהנה לחלוטין.
המחיר: כ־60 שקלים
יקבי רמה"ג, ירדן, מלבק 2010
עוד יין חדש בסידרת ירדן. מלבק הוא זן מבורדו שנקלט היטב בדרום אמריקה ונחשב לזן הלאומי של ארגנטינה. ליין הזה, העשוי מענבי כרם עינות יונתן, יש ריחות של עור חדש, פירות אדומים ותבלינים מתוקים. המרקם שלו עגול ומוצק - בדומה לרבים מאחיו לסידרה - הטעמים מאוזנים והסיומת ארוכה.
המחיר: כ־120 שקלים
יקבי רמה"ג, ירדן, מרלו 2009
היין העשירי בטעימה ואני חייב להודות שלא הייתי מוכן אליו. לפניו טעמתי באותו יום יינות חדשים, טובים, מרשימים, אבל זה היה היין הראשון שגרם לי להצטמרר מרוב התרגשות. יש לו ריחות חדים ורעננים של פרי בשל, עשבי תיבול, בשר צלוי, תבלינים מתוקים וקליפות הדרים, המרקם שלו מצליח להיות עשיר ומרוכז בלי להכביד על החך, החמיצות במקומה ושאר הטעמים מאוזנים להפליא. יין שיעשה טוב לכל ארוחה. בייחוד אם היא כוללת בשר.
המחיר: כ־110 שקלים
יקבי רמה"ג, ירדן, קברנה סוביניון, כרם אלרום 2009
היין הזה לוקח את הריכוז והעושר של רמת הגולן עד לקצה. יש לו ריחות של פרחים, פירות, שוקולד, טבק וריבת תפוזים, המרקם שלו דחוס ומרשים והטעמים מאוזנים ומורכבים. נכון, עכשיו קצת קשה לשתות יותר מכוס אחת שלו, אבל הייתי שמח מאוד לפגוש אותו שוב בעוד חמש או שש שנים.
המחיר בהשקה: 194 שקלים
yairgath@gmail.comטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו