21.08.2017
כ"ט באב תשע"ז
ישראל היום
ארכיון מהדורה מודפסת וידאו החזון אודות העיתון פרסום צור קשר
21.08.2017
> לניוזלטר בתאריך
שתף ב-facebook | שלח לחבר
טוסקנה בכרמל

יקום קסום של גידולים אורגניים בחוות מקורה, שלווה עילאית ויין מצוין ביקב אמפורה וגנים מרהיבי עין ברמת הנדיב • מסע בינות זיתים וכרמים

יעל לרנר

יקב אמפורה בחוות מקורה. אחוזה איטלקית בלב כרמים ומטעים
|
צילום: לירון אלמוג
מטעי הזיתים האורגניים של חוות מקורה. מקום אוהב טבע ואדם
|
צילום: לירון אלמוג
גיא וסתיו רילוב. שני דורות גאים בחוות מקורה
|
צילום: לירון אלמוג
אח, אילו זיתים - מהמטע אל הפה. זית סורי וקלמטה נפלאים
|
צילום: לירון אלמוג
טיול ברמת הנדיב עכשיו! ולא רק במסגרת בית הספר
|
צילום: לירון אלמוג
בית הבד בחוות מקורה. מקום בלב
|
צילום: לירון אלמוג

בלב מטעי זיתים וכרמים מוריקים ניצבת לה בגאווה אחוזה, שברגע שתבחינו בה תיעתק נשימתכם. מראה האחוזה, חיפויי האבן שלה, חלונותיה המחייכים והחצר היפהפייה המקיפה אותה יגרמו לכם להרגיש כאילו אתם נמצאים ביקום אחר - יקום של שלווה ורוגע. כמה יפה כאן, במקום הזה שבכרמל. ברוכים הבאים לחוות מקורה.

את חוות מקורה, שליד כרם מהר"ל בכרמל, הקימו הוריו של גיא רילוב, שהחליטו להקים כאן משק חקלאי בשנות ה-50. בשלב מסוים הם עזבו את החווה וגיא, שנולד וגדל בחווה, החליט לחזור לכאן עם אשתו אורנה ולהקים אותה מחדש. חוות מקורה היא אחת החוות הגדולות בארץ וגיא, שהוא דור שמיני בארץ, מספר בגאווה שנכדתו היא כבר דור עשירי.

תוכלו לראות כאן דונמים רבים של מטעי זיתים. אני הוקסמתי ממטע אחד, שנמצא בסמוך לכרם יפהפה ובו עצי זית עתיקים, שעליו גיא שומר במיוחד. הוא אומר שהמטע הזה היה כאן לפניו ויישאר פה אחריו. גיא מאמין גדול בחקלאות אורגנית, והוא מראשוני המגדלים האורגניים בארץ וידען גדול מאוד בתחום. הוא ישמח להסביר לכל מי שיגיע לכאן מהם היתרונות בגידולים אורגניים וכיצד אנחנו יכולים להשפיע ולשמור, בעזרת חינוך נכון, על הסביבה היפה שלנו.

בנו של גיא, סתיו, מצטרף אלינו. הוא חזר לכאן מתל אביב כדי לעבוד עם אבא, והוא אוהב את השקט כאן. חוות מקורה משתרעת על פני שטח של 1,670 דונם, חלקו מעובד וחלקו חורש טבעי. אבל הדבר המעניין כאן הוא שהחווה נמצאת בתוך לוע של הר געש תת-ימי קדום, ואם מחפשים היטב בכל שטחי החווה אפשר למצוא כאן גם מאובנים ימיים.

כשתגיעו לבקר בחווה, היכנסו בעיקול הקטן ממש לפני הכניסה ליישוב כרם מהר"ל. תוכלו להבחין שם במבנה לבן ומשובב נפש שעליו ציור של עץ זית וכיתוב שמציין "בית הבד של חוות מקורה". תוכלו לשוטט במקום, לרכוש שמני זית אורגניים איכותיים מאוד (אני רכשתי שמן זית לכל השנה) וזיתי קלמטה אורגניים מרירים נפלאים, שפשוט לא תוכלו להפסיק לאכול. לאחר הביקור בבית הבד מומלץ פשוט לשוטט באזור, בין המטעים, וליהנות מכל הטוב הזה.

ימי הת?ם

ממש מאחורי בית הבד יש שביל קטן ויפהפה שמוביל לבוסתן ת?ם, על שמו של סרן ת?ם פרקש, טייס חיל האוויר, יפה הבלורית והתואר, שנפל במלחמת לבנון השנייה. על ת?ם פרקש נכתב אחד השירים היפים והמרגשים שיש כאן - "מיליון כוכבים בשמיים", שמבצעת אחותו עמית פרקש. מרגש לבקר במקום ולחזות בבוסתן היפה שבו גינת ירק ושיחי תבלין, ומרגש לחשוב על הדרך היפהפייה שבה הונצח זכרו של ת?ם.

הבוסתן משמש גם חווה ללימוד חקלאות אורגנית, ובעצים הגדלים פה תמצאו שמונה זני עץ זית המשמשים למאכל ולשמן, עצי רימון וגפנים מזנים שונים ולצידם גינות ירק אורגניות. כל כך ישראלי. שביל הטיול, המוליך אל תוך הבוסתן הקטן, עובר בין הגידולים השונים, שלידם שלטי הסבר הנוגעים לשיטת החקלאות האורגנית על כל היבטיה וכוללים הסבר על הזנה אורגנית, על הדברה ביולוגית ועל מיחזור מים בשיטת "האגנים הירוקים" - הכוללת שלוש בריכות טיהור. יש כאן גם הרבה נוף קסום, ואם לא די בכך השביל הקטן מוביל היישר ליקב אמפורה, שנמצא במבנה אחוזה שכאילו נלקח ממחוז טוסקנה שבאיטליה.

כשהגענו אל היקב, שנמצא בתוך חוות מקורה, בדיוק זרחה השמש שלאחר הגשם, וריח החיים שמסביב, הרווי מטעים ירוקים, עצי פרי וצמחי תבלין, גרם לי לתחושות עילאיות של אושר ושלווה, מהסוג שבדרך כלל אנחנו נוסעים מאוד רחוק בשביל למצוא אותן.

כדי להיכנס ליקב צריכים לעבור בדלת עץ גדולה ויפהפייה, שעליה מוטבע הלוגו המוזהב של היקב שעליו מצוירת אמפורה, כלי חרס בעל שתי ידיות ששימש לאחסון יין והיה נפוץ ביוון העתיקה. לצד הדלת שוכב לו כמעט תמיד הכלב הגדול של המקום, שהישרה עלינו אווירת סייסטה מבורכת. את פנינו קיבלה בחיוך ריבה - מנהלת מרכז המבקרים של היקב, שהושיבה אותנו בחצר הנעימה של היקב, שלצידה זורם נחל קטן והיא משקיפה אל כרמים ומטעים. ריבה הגישה לנו מגש גבינות נפלאות לצד יין מצוין. אהבתי מאוד את יין הדגל של היקב, האמפורה ריזרב - תערובת של ענבי קברנה (70 אחוזים), מרלו וקברנה פרנק, ומאוד מאוד התלהבתי מיין הפורט הנפלא שהם עושים כאן, שטעמו מתוק ומבושם. פשוט נפלא ללגום אותו עם מישהו אהוב כשיורד גשם בחוץ.

ליטל, שאיתה סיירנו במקום, מספרת שהאדריכל שתיכנן את מבנה היקב עשה זאת בשיתוף אדריכל איטלקי, מומחה בבניית יקבים. ובאמת זהו אחד היקבים הבודדים בארץ שנמצא במבנה שיועד מלכתחילה להיות יקב. תוכלו להגיע לכאן לטעימת יינות וגם לסיור בן כשעה במתחם, בליווי הסבר על תהליך הכנת היין. למי שישמח גם לאכול משהו, מוצעת במקום פלטת של גבינות בוטיק פשוט נהדרות, זיתים ושמן זית של חוות מקורה (איך לא?) וכמובן, לחם חמים. כדאי להגיע לכאן לבילוי של כמה שעות. שימו לב, במקום נערכים גם אירועי סוף בציר, השקת יינות וסדנאות יין, ואפילו קונצרטים. שווה להציץ מדי פעם בפעם באתר היקב.

בגן שלך

זוכרים את רמת הנדיב? נכון שמאז לקחו אתכם לכאן בימי בית הספר וסיפרו לכם על נדיבותו של הברון רוטשילד לא ביקרתם במקום? אז דעו לכם שזהו פספוס אדיר, כי מדובר פשוט במקום מרהיב. רמת הנדיב היא פנינה של טבע המוקדשת להנצחת זכרו של הנדבן הידוע הברון בנימין אדמונד דה רוטשילד, והיא נמצאת על קצה הכרמל, בין זכרון יעקב לבנימינה. מדובר ב-70 דונם של גנים מטופחים המקיפים את מערת הקבר של הברון ושל רעייתו, הברונית אדלאיד (עדה) דה רוטשילד. במקום יש גם מרכז מבקרים, שבו תוכלו לצפות בסרט מרגש, ויש אפילו פארק טבע סמוך, שהוא חלק מהאתר.

מומלץ לבקר גם בגן הוורדים, שאני, אישית, זכרתי היטב מטיולי בית הספר. בקצהו הצפוני של הגן יש פסל אישה החובקת לוח שעון שמש. אם ממשיכים בשביל מגיעים לגן הריחות, שהוקם למען מבקרים כבדי ראייה ובו שילוט בכתב ברייל. בערוגה המקיפה את הגן גדלים צמחי תבלין וריח, לצד צמחים המגרים את חוש המישוש. בכלל, מסלול הגן היקפי, נגיש ומתאים לכל אדם בכל גיל. כשתסיימו את הטיול בגנים תוכלו לצאת לטיול בשבילים המסומנים בפארק הטבע, המותאמים לרמות קושי שונות. בפארק מיני עתיקות, מעיין נסתר, צמחייה טבעית וכלוב אקלום לעופות דורסים. בקיצור, זהו בהחלט מקום שבו אפשר לבלות יום שלם בהנאה רבה.

מי שתוהה היכן אוכלים כאן, כדאי שיידע שלאחרונה הוקמה במקום מסעדה בשם "מטעים" - מסעדה חלבית כשרה, הממוקמת בין מדשאות ומולה גן שעשועים קטן ונחמד. זהו מקום נפלא שמתאים גם למשפחות עם ילדים. למעשה, המקום אינו רק מסעדה, אלא פרויקט חברתי שבו פועלת תוכנית מיוחדת שבה מעסיקים ומכשירים בני נוער בסיכון במקצועות המסעדנות, כך שלביקור במקום יש גם משמעות חברתית.

בהתאם למקום, באוכל במסעדה נעשה שימוש בחומרי גלם טריים דוגמת ירקות ותבלינים, והכל מתוצרת מקומית. אני, תתפלאו, מאוד נהניתי מאחת המנות הפשוטות במקום: סלט יווני, שהוגש עם ירקות טריים ומתפצחים בליווי זיתים איכותיים במיוחד. אהבתי גם מנה בשם "אמא אדמה", הכוללת קדירת ירקות שורש על מצע מג'דרה, עדשים, חיטה מעושנת ויוגורט משובח. פשוט וטעים. תענוג.

yaell@israelhayom.co.il

חזרה לדף ראשי | לניוזלטר מתאריך: